Blog

36

Miękkie bułki bezglutenowe dla dziecka długo świeże

19/11/2018

Miękkie bułki bezglutenowe dla dziecka długo świeże

19/11/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czy macie dość bułek bezglutenowych, które zamieniają się w kamień już na drugi dzień po wypieku? Dość mrożenia i odpiekania? Jeśli tak, to znalazłam rozwiązanie: mam przepis na białe i długo świeże bułeczki bezglutenowe dla dziecka. Te bułki bezglutenowe zachowują świeżość nawet trzy dni po wypieku! Wszystko dzięki sekretnemu i taniemu składnikowi. Moje bułeczki bezglutenowe zachowują długo świeżość dzięki … gotowanym ziemniakom. Oczywiście ten dodatek nie jest w ogóle wyczuwalny ani w konsystencji, ani w smaku. Długo świeże bułki bezglutenowe z ziemniakami są pyszne, łatwo je przekroić, a delikatny miękisz zachwyci i dorosłych, i dzieci, i glutenożerców. Te bułeczki wypiekam z nowego Mixu B – Bread Mixu Dr. Schär – bez alergenów, z dodatkiem mąki z brązowego ryżu i soczewicy. Dzięki temu, że do ciasta dodaję ziemniaki, zużywam mniej mąki – a to spora oszczędność. Wypróbujcie ten przepis, ale najpierw zerknijcie do poradnika – DLACZEGO TAK TRUDNO UPIEC BUŁKI BEZGLUTENOWE. A potem cieszcie oko i serce na widok dzieci, zajadających z apetytem miękkie bułeczki bezglutenowe z szynką, miodem, serkiem lub domowym pasztetem.

Składniki na miękkie bułki bezglutenowe  (9 szt)

  • 70-80 g ugotowanych ziemniaków
    np. pozostałych z obiadu
  • 200 g bezglutenowego mixu chlebowego
    użyłam Mix B – Mix Bread Dr. Schär
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 160 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie ciasta na długo świeże bułki bezglutenowe

  1. Ugotowane i ostudzone (nie zimne!) ziemiaki poduś lub zblenduj. 
  2. Świeże drożdże wymieszaj z łyżką mixu, łyżeczką cukru i 3 łyżkami wody. Odstaw na 5 minut.
  3. Do miski wsyp mix wymieszany z solą, dodaj spulchniony rozczyn drożdżowy i ziemniaki.
  4. Wlej około 160 ml wody.
  5. Ciasto na miękkie bułeczki bezglutenowe dla dziecka wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut.
  6. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. 
  7. Ma powstać gęste ciasto, o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny, elastyczne w dotyku.
  8. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Formowanie i pieczenie miękkich bułek bezglutenowych z ziemniakami

  1.  Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Mokrymi dłońmi nabieraj porcje ciasta, ugniataj je przez chwilę i formuj bułeczki.
  3. Bezglutenowe bułeczki układaj na blaszce w odstępach. 
  4. Mokrym nożem zrób delikatne nacięcia na powierzchni bułek. 
  5. Posmaruj je olejem, przykryj folią spożywczą lub mokrą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Bułki mają niemal podwoić objętość.
  6. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  7. Wstaw blachę i piecz bułki przez około 25 minut, do suchego patyczka. 
  8. Studź na metalowej kratce, przechowuj w lnianym worku do pieczywa. 
  9. Te bułki bezglutenowe są długo świeże i miękkie – nawet 3-4 dni po wypieku.
  10. Smacznego!

KOMENTARZE (36)

Ela 17/03/2024 14:37
Probowalam 4x.za 1 razem ok 3x porazka.twarde jak kamien😖
Bezglutenowa Mama 25/03/2024 16:02
Oj strasznie mi przykro, pewnie Cię to zniechęciło.... Ale wiem, gdzie tkwi problem: dałaś za mało wody.... W przepisach bezglutenowych na drożdżach trzeba indywidualnie dozować wodę, czasem wystarczy jej dodać 3-4 łyżki więcej i bułeczki będą pulchne :) Nie poddawaj się - trening czyni mistrza; zobacz, w sposobie wykonania jest podane, że ma powstać elastyczne ciasto, nie może być gliniaste - to klucz do sukcesu :)
Oladdz 22/01/2024 19:54
Czy można czymś zastąpić drożdże? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:35
Niestety, bezglutenowe bułeczki wychodzą najlepiej na drożdżach, można też próbować na zakwasie - przepis znajdziesz na moim blogu: https://bezglutenowamama.pl/ryzowe-buleczki-bezglutenowe-na-zakwasie
Justyna 12/01/2022 16:44
Dzień dobry:) a jak zrobić z tego słodkie bułeczki?:)))
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 13/01/2022 22:54
hm, uzyc mleka i dodać trochę cukru? Albo inny przepis, podać Ci jakiś konkretny? np. ten: https://bezglutenowamama.pl/przepis-na-bezglutenowe-buleczki-maslane-bez-kukurydzy/ lub ten: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-buleczki-z-czekolada/
Ewelina 27/05/2021 21:33
Bułeczki należy piec z termoobiegiem czy bez?
Bezglutenowa Mama 27/05/2021 21:34
Zawsze bez termoobiegu, góra - dół :)
Marta 09/03/2021 07:20
Jakie proporcje poszczególnych mąk uzywac? Nie posiadam mieszanek tylko pojedyncze mąki więc proszę o proporcje.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/03/2021 14:45
Sprawa nie jest prosta .... nie jest łatwo upiec bułki z mąk jednorodnych. Przepis znajdziesz w mojej książce kucharskiej, tam są też instrukcje. Nie ma prostego zamiennika mixu ...
Ewa 08/03/2021 10:22
Czy. Można je mrozić?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/03/2021 14:45
Jasne :)
Patrycja 22/02/2020 18:11
Robię dzisiaj już drugą partię. Bułki pachnące i miękkie. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Bezglutenowa Mama 25/02/2020 08:17
Patrycjo, bardzo, bardzo się cieszę. Powodzenia w dalszych wypiekach.
Iwona 26/11/2019 13:36
Dziękuję za odpowiedź, szkoda, że tej uwagi nie ma w przepisie. Robię tak, ciasto i uformowane bułeczki rosną sobie w piekarniku. Jak bułeczki nieco podrosną zostawiam je w nim nadal i włączam grzanie, pięknie wyrastają. Piekę w 190-200*, pod koniec pieczenia bardzo delikatnie przenoszę je na środkową półkę i są rumiane. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 25/02/2020 08:19
Super sposób. W pieczeniu domowym jest tak, że każdy musi znaleźć swój najlepszy sposób, dopasowany do piekarnika, temperatury w domu i ... apetytu domowników ;)
Magda 16/11/2019 15:54
Bułki smaczne, ale zupełnie nie wyrosły w pieczeniu. Co może być przyczyną?
Bezglutenowa Mama 20/11/2019 09:23
A urosły przed wstawieniem do pieca? Jeśli nie wyrosną prawie dwukrotnie na blaszce, to w piekarniku już nie zdziałasz cudów. jakie użyłaś drożdże? Jeśli suche, to czas rośnięcia jest dłuższy. A czy ciasto po wyrobieniu było elastyczne czy gliniaste? Zerknij na ten wpis: https://bezglutenowamama.pl/dlaczego-tak-trudno-upiec-bezglutenowe-bulki/ Trzymam kciuki za kolejne wypieki :) Sztuka wypieku bułek nie jest łatwa, ale jak się ja posiądzie, trudno przestać :)
Iwona 16/11/2019 15:23
Bułeczki piekłam wielokrotnie, są super, ale przede wszystkim bardzo smakują moim bezglutenowcom. Nigdy nie przykrywałam mokrą ściereczką z obawy, że przyklei się do ciasta... Dziś spróbowałam, KATASTROFA!!!! Nie dość, że z trudem zeskrobywałam ciasto ze ścierki to bułeczki w ogóle nie wyrosły. Czy Pani tak robi i jest ok? Czy też to taka rada bez praktyki?
Bezglutenowa Mama 20/11/2019 09:21
Iwona - przykrywam mokrą ściereczką lub folia spożywczą --ale bułki muszą być nasmarowane olejem lub jajkiem - wtedy się nie przykleją. Jeśli masz w domu ciepło, nie ma przeciągów, a jednocześnie skropisz bułki wodą na czas rośnięcia - to ścierczka niepotrzebna :)
Patrycja 05/10/2019 16:25
Ech ta soja. Ten mix nie jest bez alergenów. Może zawierać soje a to już dyskwalifikuje.
Bezglutenowa Mama 07/10/2019 08:13
Patrycjo, wszystko zależy od poziomu nietolerancji soi. Nie ma jej w składzie, więc dla większości osób z alergią na soję będzie to mix OK.
Monika 01/10/2019 23:50
Czy ten przepis można zmodyfikować i zrobić słodkie bułeczki lub drożdżowki.?
Bezglutenowa Mama 15/09/2020 14:23
Jasne!!!!
Natalia 25/09/2019 10:11
Piekłam dziś żeby brać na śniadanko do pracy ! Wyszły pyszne tylko trochę blade. Czymś Pani je smaruje że mają taki piękny kolor ? Dziękuję za przepis będę je robić często :) pozdrawiam serdecznie :*
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 25/09/2019 12:06
Natalio, bardzo się cieszę, że bułeczki Ci zasmakowały, ale najbardziej - że je upiekłaś :) Czasem smaruję bułki rozkłóconym jajkiem, wtedy zyskują złoty kolor. Można je również piec w wyższej temperaturze - przykład przepisu z wyższą temperaturą podam za kilka dni na blogu :)
Sławomir 02/06/2019 19:33
Dziękuję za odpowiedź. Zapoznałem się z przepisem na grahamki bezglutenowe, ale tam też używa Pani dwóch mixów
Bezglutenowa Mama 02/06/2019 21:26
Tak, faktycznie.... Pomyliłam z przepisem na bułki na zakwasie, na mąkach jednorodnych, na które przepis ukaże się dopiero jesienią w mojej książce....Zatem cierpliwości :)
Sławomir 04/05/2019 11:24
Czy Mix B – Mix Bread Dr. Schär można zastąpić mixem, który jest wykonany z : mąki z ciecierzycy,skrobii ziemniaczanej, skrobii tapiokowej,mąki z białego ryżu ? Mix Schara zawiera dekstrozę czyli cukier i hydroksypropylometylocelulozę, które to składniki w diecie 3x bez nie są tolerowane.
Bezglutenowa Mama 06/05/2019 08:47
Teoretycznie można, ale nie gwarantuję efektu... Mix B ma bowiem dodatek - substancję zagęszczającą zastępującą gluten, dzięki czemu bułeczki są puszyste i miękkie. Skoro macie taką dietę eliminacyjną, to może spróbujesz ten przepis: https://bezglutenowamama.pl/bulki-grahamki-bezglutenowe-na-zakwasie/
Ala 29/03/2019 23:36
80 g to jeden dwa ziemniaki tak dobrze?
Bezglutenowa Mama 03/04/2019 09:00
Trudno mi powiedzieć precyzyjnie, ale raczej jeden :)
Ewa 19/03/2019 14:00
Ile bułeczek jest z tego przepisu?
Bezglutenowa Mama 21/03/2019 11:35
5 dużych lub 8 małych :)
Ewelina 09/03/2019 12:56
Czy swierxe drozdze mozna zamienic na proszkowane? Jezeli tak, to w jakich proporcjach?
Bezglutenowa Mama 11/03/2019 09:40
Ewelino, oczywiście - w tym przypadku użyj po prostu 1 łyżeczkę suszonych drożdży, około 4 g. Pamiętaj, że suszone drożdże potrzebują trochę więcej czasu na wyrośnięcie - więc się tym nie zrażaj :) Powodzenia :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się