Blog

10

Przepis na chleb bezglutenowy, który pokocha Twoje dziecko

18/01/2024

Przepis na chleb bezglutenowy, który pokocha Twoje dziecko

18/01/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mam przepis na chleb bezglutenowy, który pokocha Twoje dziecko

Szukasz przepisu na chleb bezglutenowy, który zasmakuje dziecku? Masz dość nieudanych prób? Gotowy chleb bezglutenowy ze sklepu nie spełnia oczekiwań Twoich i dziecka?

Oto przepis na miękki chleb bezglutenowy, który pokochają dzieci z celiakią i alergią na gluten. Puszysty, mięciutki, nie kruszy się i nie łamie, zachowuje świeżość dłużej, niż inne białe chleby bezglutenowe.

Piekę ten chleb raz po raz, na przemian z chlebem na zakwasie. W ten sposób urozmaicam dietę mojej córce i Tacie (oboje tak jak ja mają celiakię).

I ten bezglutenowy chleb dla dziecka znika zawsze w ekspresowym tempie! Poznajcie przepis. Użyjcie formy o wymiarach około 35 x 12 cm. 

przepis na chleb bezglutenowy dla dziecka
Liczba osób 8 osób
Czas 120 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki

  • 500 g bezglutenowej mieszanki Mix B - Bread Mix Schär
  • 40 g bezglutenowej mąki kasztanowej Incola
  • 10 suszonych drożdży bez glutenu (lub 20 g świeżych)
  • około 480-530 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • dodatkowo 2-3 łyżki mixu B do posypania
  • opcjonalnie białko jaja do posmarowania wierzchu chleba przed pieczeniem
  • opcjonalnie pestki np. słonecznika do dekoracji
Tutaj kupisz mieszankę Mix B - Bread Mix Schär w sklepie JedzBezGlutenu.pl
mix b bread mix schaer.polska

Ciasto na biały chleb bezglutenowy dla dziecka możesz wyrobić klasycznie - mikserem lub w thermomixie/lidlomixie. 

Wykonanie ciasta

  • W miseczce wymieszaj świeże drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody (nie gorącej) i łyżką mąki Odejmij je z porcji podanej w składnikach).
  • Odstaw na około 10 minut, aż rozczyn wyrośnie.
  • W dużej misce wymieszaj mix B Schär z mąką kasztanową i solą.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy (lub wsyp suche drożdże). Wymieszaj łyżką.
  • Porcjami wlewaj wodę (najpierw maksymalnie 500 ml) i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut.
  • Pod koniec dodaj olej.

Ciasto ma być bardzo gęste, ale nie może być gliniaste. jeśli takie jest, dodaj 2-4 łyżki wody i przez chwilę wyrabiam mikserem. 

Formowanie

  • Miskę przykryj ściereczką i zostaw na 35-45 minut, aż podwoi swoją objętość, stanie się puszyste, jak wata cukrowa.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Delikatnie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką.
  • Kilkakrotnie zagnieć ciasto i rozwałkuj je.
  • Uformuj wałek i przełóż go do formy.
  • Jeśli chcesz posmaruj rozkłóconym białkiem jaja i posyp ziarenkami.
  • Zostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Uwaga! Nie dopuść, by chlebek wyrósł poza ścianki keksówki (grozi to powstaniem dziury w chlebie).

Uwaga! Bezglutenowe ciasto będzie miało trochę inną konsystencję, niż zwykłe ciasto na chleb. Naucz się jej z moich filmików na YouTube lub na Instagramie.

Pieczenie i studzenie

  • Rozgrzej piekarnik do 230°C, na spód wstaw żaroodporną formę.
  • W czajniku zagotuj wodę.
  • Wyrośnięty chleb wstaw na środkową półkę piekarnika, jednocześnie do naczynia wlej około 100 ml wrzątku.
  • Piecz chleb przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka i przyrumienienia skórki.
  • Gdy chleb będzie gotowy, wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go jeszcze przez 5 minut.
  • Wystaw formę, po około 15 minut delikatnie wyjmij chleb z foremki i ustaw na drewnianej deseczce, a po około 30 minutach - na metalowej kratce.

Bezglutenowe pieczywo najlepiej kroić dopiero, gdy całkowicie wystygnie. Inaczej miękisz się zgniecie, chleb straci puszystość  powstanie tzw. wtórny zakalec.

przepis na chleb bezglutenowy dla dziecka

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                             👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE (10)

Ania Owczarek 29/03/2024 13:45
A czy można pominąć mąkę kasztanową lub czymś ją zastąpić?
Bezglutenowa Mama 02/04/2024 12:49
To właśnie mąka kasztanowa jest magicznym składnikiem w tym chlebie, ale jeśli chcesz ją pominąć, to dodaj np. mąkę gryczaną, jaglaną, teff czy kukurydzianą - ale wtedy może być nieco inna proporcja wody :)
Agneszem 21/02/2024 23:00
Przez cały czas pieczenia utrzymywać temp. 230 st.C?
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:52
Tak, tu nic nie zmieniamy, a jeśli chlebek z wierzchu zbytnio się przypieka, to przykryj wierzch folią aluminiową :)
Agneszem 21/02/2024 22:56
Jakie wymiary powinna mieć foremka?
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:51
Dzięki za wyłapanie, że tego nie podałam, zaraz się poprawię :) foremka duża - np 35 x 12 cm :)
Ss 18/02/2024 19:18
Kupiłam w kauflandzie pestki słonecznika na etykiecie jest , że może zawierać orzechy nic nie ma o glutenie. Czy będą dobre?
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:47
Będą OK, pod warunkiem, że jest to znana marka np Kresto lub inna bardzo znana - bo to właśnie znane marki najrzetelniej podają wszystkie alergeny :)
Beata 21/01/2024 15:39
Czym można zastąpić mąkę kasztanowa?
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:56
Spróbuj mąkę teff lub gryczaną, ona powinna dać podobny efekt; możesz też dodać inne mąki, owsianą, jaglaną czy z komosy ryżowej, ale wtedy będą inne proporcje wody; zachęcam do eksperymentów :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się