Szukasz przepisu na chleb bezglutenowy, który zasmakuje dziecku? Masz dość nieudanych prób? Gotowy chleb bezglutenowy ze sklepu nie spełnia oczekiwań Twoich i dziecka?
Oto przepis na miękki chleb bezglutenowy, który pokochają dzieci z celiakią i alergią na gluten. Puszysty, mięciutki, nie kruszy się i nie łamie, zachowuje świeżość dłużej, niż inne białe chleby bezglutenowe.
Piekę ten chleb raz po raz, na przemian z chlebem na zakwasie. W ten sposób urozmaicam dietę mojej córce i Tacie (oboje tak jak ja mają celiakię).
I ten bezglutenowy chleb dla dziecka znika zawsze w ekspresowym tempie! Poznajcie przepis. Użyjcie formy o wymiarach około 35 x 12 cm.
Ciasto na biały chleb bezglutenowy dla dziecka możesz wyrobić klasycznie - mikserem lub w thermomixie/lidlomixie.
Ciasto ma być bardzo gęste, ale nie może być gliniaste. jeśli takie jest, dodaj 2-4 łyżki wody i przez chwilę wyrabiam mikserem.
Uwaga! Bezglutenowe ciasto będzie miało trochę inną konsystencję, niż zwykłe ciasto na chleb. Naucz się jej z moich filmików na YouTube lub na Instagramie.
Bezglutenowe pieczywo najlepiej kroić dopiero, gdy całkowicie wystygnie. Inaczej miękisz się zgniecie, chleb straci puszystość powstanie tzw. wtórny zakalec.
Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)
👇👇👇👇