Blog

29

Mistrzostwo świata! Przepis na długorosnący chleb bezglutenowy jak pszenny!

21/06/2023

Mistrzostwo świata! Przepis na długorosnący chleb bezglutenowy jak pszenny!

21/06/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ten cudny długorosnący chleb bezglutenowy może zagościć w Twoim domu!

Tęsknisz za smakiem pszennego chleba, a jesteś na diecie bezglutenowej? Mięciutkim w środku, pachnącym jak z piekarni, z chrupiącą skórką? O takim rasowym bochenku?

Nic straconego, bo opracowałam przepis na długorosnący chleb bezglutenowy jak pszenny. Nigdzie takiego nie kupisz, ale łatwo upieczesz, bo przepis jest naprawdę prosty.

Oto przepis na długorosnący chleb bezglutenowy, który najbardziej przypomina smak i konsystencję chleba pszennego. Ten przepis opiera się na mieszance mąk bezglutenowych, a także zawiera składniki, które pomogą w uzyskaniu odpowiedniej struktury i wilgotności chleba. Przed przystąpieniem do przygotowania, upewnij się, że masz wszystkie wymienione składniki.

Od tej pory już nie kupisz żadnego gotowego chleba bezglutenowego, bo upieczesz swój własny, najlepszy!

Liczba osób 4 osoby
Czas 16 godzin
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki bochenka bezglutenowego 1,2 kg

  • 500 g mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Schär (nie zmieniaj mąki)
  • 100 g bezglutenowej mąki gryczanej
  • 10 g soli
  • 10 g błonnika psylium
  • 10 g suszonych drożdży bez glutenu
  • 40 g oleju
  • 650 ml letniej wody
  • opcjonalnie białko jaja do posmarowania wierzchu
  • opcjonalnie mak do posypania
długorosnący chleb bezglutenowy a'la pszenny

Używam suszonych drożdży (Drożdże babuni są bez glutenu), bo choć są droższe, to gwarantują udane wypieki bezglutenowe.

Wykonanie ciasta

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
  • Porcjami wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut.
  • Pod koniec dodaj olej.
  • Oprósz ciasto mixem, przykryj miskę folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin (tak, na 12 godzin, to nie pomyłka).

Ciasto najpierw wyrośnie, a potem opadnie (jak na zdjęciu obok) - tak ma być, zobacz na zdjęciach powyżej.

Zagniatanie ciasta

  • Stolnicę oprósz mieszanką bezglutenową Mix B.
  • Przełóż ciasto na stolnicę i oprósz mąką. Będzie porowate, jak na zdjęciu obok.
  • Zagnieć.
  • Wałkiem oprószonym mąką rozwałkuj ciasto, a następnie zawiń je w prostokąt i posypując mąką, znów rozwałkuj. Powtórz czynność kilka razy.
dlugorosnacy chleb bezglutenowy jak pszenny
przepis na najlepszy chleb bezglutenowy mix b schaer

Formowanie bochenka

  • Z rozwałkowanego ciasta uformuj wałek i długości około 15-20 cm, nadaj mu ładny kształt z lekko zaokrąglonymi końcówkami
  • Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmaruj rozkłóconym białkiem jaja (lub wodą w razie alergii na jajka), posyp makiem
  • Ostrym, mokrym nożem zrób kilka nacięć
  • Wstaw blachę do piekarnika (ale nie włączaj go)
  • Po około 3 godzinach, gdy chleb urośnie (jak na zdjęciu poniżej), możesz go posmarować pozostałym białkiem
  • Nastaw piekarnik na 250 stopni C, opcja termoobieg (nie wyjmuj blachy)
  • Odkąd piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, piecz w niej chleb bezglutenowy przez 20 minut
  • Następnie zmień ustawienia piekarnika: opcja góra-dół i 230 st C
  • Piecz około 20 minut
  • Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki
  • Blachę wyjmij dopiero po około 15 minutach
  • Delikatnie ułóż bochenek bezglutenowy na metalowej kratce i zostaw do całkowitego wystudzenia
najlepszy chleb bezglutenowy bochen jak pszenny
najlepszy chleb bezglutenowy bochen jak pszenny
Poznaj skład mieszanki bezglutenowej mix b bread mix Schär
doskonaly chleb bezglutenowy mix b bread mix schaer
Mieszankę bezglutenową mix b bread mix najtaniej kupisz w sklepie internetowym ze zdrową żywnością Jedzbezglutenu.pl
najlepszy chleb bezglutenowy dla dziecka

KOMENTARZE (29)

Jaga 17/02/2024 13:58
Dzisiaj piekłam chleb według twojego przepisu niestety nie urósł mi, być może w mieszkaniu miałam zbyt zimno Temperatura 250 stopni przy termoobiegu , uważam że to jest stanowczo za dużo. Zanim się rozgrzał ten piekarnik do tej temperatury to papier prawie mi się spalił musiałam zaraz zmniejszyć do 200 i grzałka góra dół. Pozdrawiam
Natka 23/04/2024 16:55
Na opakowaniu papieru powinno być info, do jakiej max temperatury jest przeznaczony. Niektóre też są pokryte silikonem (?) i nie można ich podgrzewać zbyt mocno.
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:45
Każdy piekarnik jest inny, zawsze warto dostosować przepis do swojego pieca; temperatura 250 st C jest po ty, by szybko powstały i utrwaliły się pory, poza tym chodzi o mocno wypieczoną skórkę; ja używam papier do pieczenia z Lidla i nigdy mnie nie zawiódł, ale np te z DINO mogą się palić w tej temp :( Zawsze można zmniejszyć zakres do 230 st C, ale mniej już bym nie dawała ...
Marta 09/12/2023 13:02
Hej, przepis jest genialny :) Piekę chleby bezglutenowe od prawie dwóch lat dla syna i męża i to jest pierwszy, który najbardziej przypomina "normalny". Jednak mam pytanie, bo wszystko robiłam zgodnie z przepisem, wyszła mi bardzo podopieczna skóra, dość twarda. Czy to jest wynikiem za wysokiej temperatury? A zaraz drugi będzie w piekarniku i nie wiem o ile ją zmniejszyć, żeby efekt smakowy był identyczny.
Marta 09/12/2023 11:38
Hej, przepis jest genialny :) Piekę chleby bezglutenowe od prawie dwóch lat dla syna i męża i to jest pierwszy, który najbardziej przypomina "normalny". Jednak mam pytanie, bo wszystko robiłam zgodnie z przepisem, wyszła mi bardzo podopieczna skóra, dość twarda. Czy to jest wynikiem za wysokiej temperatury? A zaraz drugi będzie w piekarniku i nie wiem o ile ją zmniejszyć, żeby efekt smakowy był identyczny.
Bezglutenowa Mama 11/12/2023 10:40
Cieszę się, że mega smakuje :) Możesz trochę pod koniec zmniejszyć temperaturę - to raz. Dwa - możesz przechowywać chleb w bawełnianej ściereczce lub w woreczku - wtedy też skórka zmięknie; sama się z tym nie spotkałam, nikt z rodziny mi też nie zgłaszał, że skórka jest zbyt twarda. Jakby dale coś nie wychodziło w tej kwestii, to daj znać :)
MINIKA 02/12/2023 13:27
Czy mąkę gryczana mogłabym zastąpić maka teff?
Bezglutenowa Mama 02/12/2023 21:17
Moim zdaniem tak, fajnie, że chcesz zaeksperymentować :) Nie jestem tylko pewna proporcji, mąki teff bym spróbowała dać troszeczkę więcej.
Anna 14/10/2023 12:16
Czy można użyć świeżych drożdży?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 21:45
Jasne, to będzie około 20 g :)
Marta 29/09/2023 18:38
chleb Pain Campagnard marki Schär czuć drożdżami (tak bym to określiła), jak to wychodzi w chlebie z tego przepisu?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 21:46
Długie rośnięcie "usypia" posmak drożdży, na pewno Ci zasmakuje ten chleb bezglutenowy :)
Edyta 12/08/2023 17:42
Bardzo ciekawy przepis. Wypróbuję. Jaką rolę gra tu opadnięcie ciasta?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 21:47
Opadnięcie ciasta po tak długim czasie rośnięcia to naturalny proces - podkreśliłam to, żeby nikt nie zwątpił, czy uda się chleb z opadniętego ciasta :)
Aga 17/07/2023 20:50
Droga Bezglutenowa Mamo! Nie wiem jak ci dziękować za ten przepis bo nie jadłam jeszcze lepszego chleba bezglutenowego niż ten! Na dodatek przepis jest tak klarowny, wspaniale wszystko opisane że nawet ktoś kto nie jest mistrzem kulinarnym poradzi sobie ze wszystkim bez najmniejszego problemu. Ja osobiście nic nie zmienialam bardzo dokładnie trzymałam się przepisu i naprawdę warto bo efekt niesamowity a piekłam pierwszy raz.. powiem szczerze że bałam się kroić z obawy że znowu będzie porażka a tu taka wspaniała niespodzianka! Jesteś niezastąpiona.. dziękuję!
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 21:48
Ogromne gratulacje! Pierwszy wypiek i od razu sukces :) Masz rękę do pieczenia chleba bezglutenowego :)
Kasia 10/07/2023 20:43
A gdzie się kupi psilium ?z góry dziękuję za odpowiedź
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 21:48
Sprawdzaj w sklepie FriendlyFoodShop.pl :)
Agata 03/07/2023 14:08
Wygląda obłędnie! Czy błonnik psyllium to to samo co łuska babki jajowatej? Jeśli nie to można go zastąpić łuską?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 21:48
można zastąpić :)
Anna 30/06/2023 10:39
Upiekłam... Cudowny zapach świeżego chleba rozchodził się po całym domu długi czas. Sam chleb jest rewelacyjny, na drugi dzień nadal świeży. Dziś mija piąty dzień, w mojej śniadaniówce jest już druga, ta końcowa przylepka. Chleb jest już czerstwy, ale nadal pyszny.
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 21:49
Aniu, ogromne gratulacje :)
Arphik 28/06/2023 11:21
Na moim telefonie strona ma czarne tło, tekst też także nic nie widać poza obrazkami.
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:48
zaraz nasz informatyk to sprawdzi :)
111kasia 22/06/2023 17:36
Czym mogę zastąpić mąkę gryczaną której nie toleruję?
Bezglutenowa Mama 25/06/2023 22:09
Można zmienić mąkę, ale wtedy zmieni się też proporcja płynów.... Jeśli masz na tyle doświadczenie, by to ogarnąć, to możesz np. dać mąkę owsianą bezglutenowa, mąkę z amarantusa albo z quinoa
Alilow 21/06/2023 10:57
Czy błonnik gra tutaj dużą rolę? W wyrastaniu i pieczeniu? Czy mogę go zastąpić zmielonym siemieniem lnianym?
Bezglutenowa Mama 25/06/2023 22:06
Błonnik ma duże znaczenie, bo tworzy tę cudowną strukturę, a na dodatek przedłuża świeżość pieczywa :)
Alilow 21/06/2023 10:56
Czy błonnik gra tutaj dużą rolę jeżeli chodzi o wyrastanie i pieczenie? Czy mogę go zastąpić zmielonym siemieniem lnianym?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 21:49
Mimo wszystko lepszy będzie błonnik lub łuska babki jajowatej, one lepiej wiążą ciasto :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się