Tęsknisz za smakiem pszennego chleba, a jesteś na diecie bezglutenowej? Mięciutkim w środku, pachnącym jak z piekarni, z chrupiącą skórką? O takim rasowym bochenku?
Nic straconego, bo opracowałam przepis na długorosnący chleb bezglutenowy jak pszenny. Nigdzie takiego nie kupisz, ale łatwo upieczesz, bo przepis jest naprawdę prosty.
Oto przepis na długorosnący chleb bezglutenowy, który najbardziej przypomina smak i konsystencję chleba pszennego. Ten przepis opiera się na mieszance mąk bezglutenowych, a także zawiera składniki, które pomogą w uzyskaniu odpowiedniej struktury i wilgotności chleba. Przed przystąpieniem do przygotowania, upewnij się, że masz wszystkie wymienione składniki.
Od tej pory już nie kupisz żadnego gotowego chleba bezglutenowego, bo upieczesz swój własny, najlepszy!
Używam suszonych drożdży (Drożdże babuni są bez glutenu), bo choć są droższe, to gwarantują udane wypieki bezglutenowe.
Ciasto najpierw wyrośnie, a potem opadnie (jak na zdjęciu obok) - tak ma być, zobacz na zdjęciach powyżej.