Blog

Przepis na bezglutenowy kulebiak z czerwoną kapustą i żurawiną

06/10/2022

Przepis na bezglutenowy kulebiak z czerwoną kapustą i żurawiną

06/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowy kulebiak z czerwona kapustą kiszoną - nie tylko na Wigilię

Kulebiak to inaczej chleb faszerowany kiszoną kapustą (ale może być też wędzona makrela czy mięso lub warzywa). To tradycyjne danie ze wschodniej Polski, serwowane zazwyczaj na Wigilię.

Ale kto powiedział, że tak pysznego i zdrowego dania nie można jadać częściej? Na kolację lub drugie śniadanie? W moim domu od wielu lat pieczemy kulebiak bezglutenowy, oczywiście z różnymi farszami. Tak naprawdę przepis na ciasto jest identyczny, jak na paszteciki, a jednak kulebiak bezglutenowy powstaje szybciej. Wystarczy całe ciasto obłożyć farszem, zawinąć walec i przełożyć do formy. I to koniec roboty!

Przepis na kulebiak bezglutenowy z czerwoną kiszoną kapustą i żurawiną to moje najnowsze odkrycie. Uwielbiam kiszone warzywa i wyszukuję je, gdzie to możliwe. Teraz jestem właśnie fanką czerwonej kapusty kiszonej (kiszę sama lub znajduję ją w sklepach eko lub w Internecie), a żurawinę kocham od zawsze :) Gdy do tego dołożyć wyśmienite, puszyste ciasto drożdżowe z włoskiej mieszanki mix B Schär, efekt jest murowany.

Zobaczcie sami - dosłownie i w przenośni, bo poniżej zamieszczam też filmik na ciasto drożdżowe na paszteciki - ale to ten sam, co na kulebiak bezglutenowy. Do dzieła, poćwiczcie przed Wigilią :) 

Liczba osób 6 osób
Czas 1,5 godz.
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 300 g bezglutenowej mieszanki chlebowej (użyłam mix B - Bread mix Schär)
  • 8 g suszonych drożdży (lub 21 g świeżych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (na zdjęciu są omyłkowo dwa)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • około 300 ml letniego mleka
Poznaj skład chlebowej mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Dr. Schär

Składniki na farsz

  • 800 g kiszonej kapusty czerwonej
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy do zeszklenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g suszonej żurawiny bez glutenu
Poznaj inne przepisy w bezglutenowej książce kucharskiej, jakiej jeszcze nie było

WYKONANIE FARSZU

  • zagotuj w garnku około 100 ml wody
  • do wrzątku włóż kapustę, żurawinę i przyprawy
  • gotuj przez około godzinę na małym ogniu, aż kapusta zmięknie i wyparuje woda
  • posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na oliwie, ostudź
  • kapustę odciśnij z ewentualnego nadmiaru soku, ostudź, następnie wyjmij kulki ziela i liście
  • połącz z cebulą, dopraw do smaku

WYKONANIE CIASTA

  • mąkę wymieszaj z solą i drożdżami (jeśli użyjesz świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach wody i wlej do mąki)
  • wbij jajko, dodaj masło
  • powoli wlewaj mleko i wyrabiaj ciasto mikserem (haki), przez około 5 minut
  • jeśli ciasto będzie gliniaste, dodaj jeszcze kilka łyżek mleka
  • oprósz ciasto mąką i zostaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu,  na około 30-50 minut, aż stanie się puszyste i porowate

Formowanie i pieczenie

  • stolnicę oprósz mąką bezglutenową
  • formę (około 35 x 10 cm) wyłóż papierem do pieczenia
  • ciasto rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o długości keksówki
  • ciasto oprósz mąką i nałóż farsz
  • zwiń walec i zręcznym ruchem przełóż go do formy (nie przejmuj się, jeśli gdzieniegdzie ciasto popęka)
  • jeśli chcesz rozkłóconym jajkiem posmaruj wierzch kulebiaka, posyp kminkiem lub tymiankiem, makiem itp.
  • Odstaw formę na około 30 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C - termoobieg
  • Piecz kulebiak przez 20 minut w termoobiegu, a przez kolejne 40 minut - w systemie góra - dół

Wyjmij formę z pieca, a gdy kulebiak przestygnie, wyłóż go na metalową kratkę. Lepiej go nie kroić, gdy jest gorący, gdyż grozi to powstaniem tzw. wtórnego zakalca. Za to ciepły kulebiak na pewno przetrwa operację z nożem :) 

To danie smakuje świetnie bez dodatków, ale można serwować je z mięsem, kiełbasą, parówkami - jak kto lubi. Świetnie też będzie smakował z daniami strączkowymi (to opcja dla wegetarian na diecie bezglutenowej).

Wypiek zachowa świeżość przez 1-2 dni, można go przechowywać w lodówce. Potem jednak będzie mu potrzebne tchnienie ciepła, np. podgrzanie w piekarniku, w około 160 stopniach C, przez około 5 minut. 

Oczywiście kulebiak bezglutenowy z czerwoną kapustą i żurawiną można mrozić, najlepiej pokrojony. W razie potrzeby wystarczy podgrzać go w piekarniku przez około 10 minut, w temperaturze około 160 stopni C.

Smacznego i na zdrowie!

Poznaj skład kiszonej kapusty czerwonej marki Kowalewski
czerwona kapusta kiszona bezglutenowa

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się