Blog

Tradycyjny kulebiak bezglutenowy na Wigilię

07/12/2017

Tradycyjny kulebiak bezglutenowy na Wigilię

07/12/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czy na Waszej bezglutenowej Wigilii gości kulebiak? Powiem tak: jeśli jesteście na diecie bezglutenowej i lubicie dania z kiszonej kapusty i grzybów, to bezglutenowy kulebiak was oczaruje. Cóż szczególnego w tym daniu? To pieczony w keksówce chlebek z ciasta drożdżowego, nadziewany najczęściej farszem z kiszonej kapusty z grzybami leśnymi (choć na blogu mam też wersję z wędzoną makrelą). Najlepiej smakuje na ciepło, podawany z czerwonym barszczem. Chyba nigdzie nie kupimy gotowego kulebiaka bezglutenowego, ale dziś podpowiadam, w jak prosty sposób można go przygotować we własnym domu, nawet dwa tygodnie przed wigilią.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebooki z przepisami

Składniki na ciasto

  • 250 g bezglutenowej mąki do pieczywa
    np. Mix B Schaer
  • 5 g suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml letniej wody
  • oliwa do posmarowania ciasta
  • opcjonalnie: jajko oraz zioła, np. zioła prowansalskie

Składniki na farsz

  • 500 g kiszonej kapusty bez glutenu
  • 1 cebula
  • 10 g suszonych grzybów
    leśnych
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
    bez zawartości glutenu
  • 4 kulki ziela angielskiego
    bez zawartości glutenu
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
    bez zawartości glutenu

Przygotowanie farszu

Zagotuj w garnku litr wody. Grzyby opłucz zimną wodą, zalej 1/2 szklanki wrzątku i zostaw na kilka minut. Posiekaj kiszoną kapustę i przełóż ją do gotującej się wody. Posiekaj namoczone grzyby i dodaj je do kapusty, wraz z wodą. Gotuj około godzinę, z dodatkiem liścia laurowego, tymianku, ziela angielskiego. Ostudź kapustę i odciśnij ją na sicie. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i zmieszaj ja z kapustą. Farsz na bezglutenowego kulebiaka dopraw mielonym pieprzem i – opcjonalnie – tymiankiem. 

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Mąkę przesiej z solą i cukrem, dodaj drożdże i wymieszaj. Stopniowo dodawaj  wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (hakami) przez około 5 minut. Pod koniec zagniatania dodaj olej. Ma postać gęste, ale elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Formowanie i pieczenie

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta na stolnicy obsypanej bezglutenową mąką. Ciasto nie może być zbyt cienkie – powinno mieć około 3-5 mm. Na cieście równomiernie rozsmaruj farsz i zwiń prostokąt wzdłuż dłuższego boku. Powstanie rolada, którą delikatnie przełóż do keksowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch ciasta olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut – w ciepłe nieprzewiewne miejsce.  Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Gdy bezglutenowy kulebiak podwoi objętość, posmaruj go rozkłóconym jajkiem (opcjonalnie) lub olejem, posyp ziołami. Wstaw formę do piekarnika na około 40 minut. Piecz do suchego patyczka. Upieczony kulebiak wyjmij z formy i studź na metalowej kratce. Krój ostrym nożem, gdy lekko przestygnie.

Jak podawać bezglutenowy kulebiak?

Kulebiak bezglutenowy serwuje się tak samo, jak glutenowy. Najlepiej smakuje na ciepło, pokrojony w plastry, serwowany z gorącym barszczem. Drożdżowe ciasto świetnie komponuje się z kwaskowym nadzieniem i wyczuwalnym gdzieniegdzie aromatem leśnych grzybów. Z takim daniem bezglutenowa Wigilia będzie prawdziwą ucztą. Spróbujcie sami :). 

Kulebiak można po ostudzeniu zamrozić w całości lub w plastrach i wyjąć w dniu Wigilii. Można go odmrozić w pokojowej temperaturze (3-4 godziny) lub wstawić przed kolacją do rozgrzanego piekarnika. Można go podgrzewać w całości lub w plastrach. To danie podawałam nie tylko osobom na diecie bezglutenowej, ale i na konwencjonalnej. Wszystkim bardzo smakowało!

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się