Blog

Przepis na bezglutenowe brioszki z żurawiną - nie tylko na Wielkanoc

20/03/2024

Przepis na bezglutenowe brioszki z żurawiną - nie tylko na Wielkanoc

20/03/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Zapraszam do kuchni - stworzymy razem bezglutenowe brioszki

A gdyby tak upiec brioszki bezglutenowe dla całej rodziny, na Wielkanoc albo po prostu na sobotę do popołudniowej kawki? Mam sprawdzony przepis, naprawdę łatwy i tylko z kilku składników.

Te słodkie bułeczki bezglutenowe rozpływają się w ustach, są cudnie mleczne w smaku, puszyste i lekkie jak piórko, co zachwyci nie tylko dzieci na diecie bezglutenowej, ale wszystkich domowników.  

Zapraszam do kuchni, gdzie razem stworzymy pyszne brioszki bezglutenowe. 

Liczba osób 8-12 porcji
Czas 2,5 godziny
Poziom Łatwe
Budżet Tanie
slodkie buleczki bezglutenowe brioszki

Potrzebna Ci będzie forma do pieczenia o wymiarach około 25 x 35 cm i arkusz papieru do pieczenia

Składniki bezglutenowej brioszki

  • 600 g Mix B - Bread Mix Schär (do kupienia w Rossmannie)
  • 16 g suszonych drożdży lub 35 g świeżych
  • 4 jajka (wiejskie, rozmiar L)
  • 150 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • około 320 - 350 ml letniego mleka (z laktozą lub bez)
  • 60 g suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej (jest w Lidlu)
  • opcjonalnie łyżka cukru z wanilią lub z cytryną
  • białko jaja
  • 2 łyżki cukru pudru do dekoracji
  • lub 100 g cukru pudru i odrobina wrzątku do lukru

Te słodkie bułeczki bezglutenowe rozpływają się w ustach, są cudnie mleczne w smaku, puszyste i lekkie jak piórko.

Wykonanie ciasta

  • W misce połącz suche składniki
  • Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je najpierw w 3 łyżkach letniego mleka, następnie wlej do suchych składników
  • Wbij jajka
  • Stopniowo wlewaj mleko i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) około 5 minut
  • Pod koniec dodaj miękkie masło
  • ma powstać elastyczne, nie gliniaste, ciasto; w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka
  • Wsyp żurawinę i skórkę, wymieszaj
  • Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny

Jeśli nie masz kandyzowanej skórki cytrynowej, zetrzyj na tarce wyparzoną cytrynę i powstałe wiórki wsyp do ciasta.

Formowanie i pieczenie

  • Formę wyłóż papierem do pieczenia
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat i ponownie chwilę wyrób
  • Podziel je na 8-12 równych porcji i z każdej z nich uformuj kuleczkę
  • Układaj je blisko siebie na blaszce.
  • Posmaruj rozkłóconym białkiem, przykryj folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstaw na około 40 minut, aby ponownie wyrosły.
  • Przed pieczeniem posmaruj je ponownie białkiem i jeśli chcesz, posyp grubym cukrem.
  • Piekarnik nastaw na 200 st C, grzałka góra-dół.
  • Bezglutenową brioszkę piecz przez ok. 30-35 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i do tzw. suchego patyczka.
  • Wystudzoną brioszkę udekoruj cukrem pudrem albo lukrem.

Brioszkę można przechowywać w foliowym woreczku, a jeśli sczerstwieje na 2-3 dzień, można ją podpiec około 7 minut w 160 st. C. Słodkie bułeczki bezglutenowe można też mrozić. 


Poznaj moje porady na Wielkanoc bez glutenu

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                                   👇👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się