Jeśli Wasz bezglutenowy przedszkolak ma wziąć udział w zajęciach lepienia z masy solnej, są dwa wyjścia: pozwalasz skorzystać z glutenowej masy solnej lub przygotowujesz w domu bezglutenową masę solną i zanosimy ją do przedszkola. Zalecam drugie rozwiązanie – jest najbardziej bezpieczne dla dziecka. A bezglutenową masę solną naprawdę łatwo przygotować. Wczoraj taki eksperyment przeprowadziła nasza bezglutenowa Zosia. Zobaczcie nasz szybki przepis na bezglutenową masę solną do przedszkola i nie tylko. 

Składniki na bezglutenową masę solną

  • około 1-1,5 szklanki bezglutenowej mąki uniwersalnej
  • 1-1,5 szklanki soli
    zwykłej, białej drobno mielonej
  • 1 szklanka zimnej wody

Sposób przygotowania

Jedna szklankę mąki z jedną szklanką soli wsyp do dużej miski i wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj ręką lub drewnianą łyżką. Gdy powstaną grudki, zblenduj ciasto na bezglutenową masę solną i poczekaj 2-3 minuty, aż zgęstnieje.  Powinna być gęsta i mieć taką konsystencję, by np. kulka z niej ulepiona zachowała na stole swój kształt. Jeśli tak się nie dzieje, dodawaj do masy stopniowo trochę mąki i trochę soli z pozostałej przygotowanej porcji. Zagniataj ciasto ręką, jak na pierogi lub chleb bezglutenowy. Dodawaj suche składniki do momentu, aż uzyskasz dobrą konsystencję. Podkreślam: przedmiot ulepiony z tej masy (np. wzniesienie na lekcje przyrody czy kulka lub serduszko) zachowają swój kształt i nie będą się rozpływać. 

Jak przechowywać bezglutenową masę solną?

Tak przygotowana bezglutenowa masa solna jest gotowa do użycia. Można z niej lepić figurki, kształty, ozdoby, biżuterie, modele do szkoły. Uformowany kształt należy ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Figurki z bezglutenowej masy solnej ozdabia się po ostudzeniu (pewnie tak samo, jak te z glutenowej masy solnej). Część masy, której nie używacie w danej chwili, powinna być owinięta szczelnie folią.

Bezglutenową masę solną należy przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku oraz w plastikowym pudełku, najlepiej w chłodnym miejscu. W dobrym stanie powinna przetrwać przez kilka dni. Śmiało można ją więc przygotować z pewnym wyprzedzeniem, a konkretnego dnia dostarczyć do przedszkola lub szkoły. 

Środki ostrożności na zajęciach w przedszkolu

W przedszkolnym i szkolnym życiu dziecka na diecie bezglutenowej będzie wiele momentów, gdy na zajęciach zetknie się z lepieniem z masy solnej. Dobrze, by rodzice bezglutenowego przedszkolaka byli w kontakcie z wychowawcą i z wyprzedzeniem wiedzieli o takich zajęciach. Wtedy zdążą z 1-2 dni wcześniej przygotować dla swojego dziecka bezglutenową masę solną do przedszkola. 

Pamiętajcie, by nie stwarzać wokół dziecka żadnych specjalnych warunków. Ono ma lepić swoje figurki z bezglutenowej masy solnej wśród kolegów używających glutenowej masy. Bo to jest własnie integracja. Bezglutenowy przedszkolak ma mieć przy tym świetną zabawę i radość, a to wychowawca powinien dyskretnie czuwać, by maluch nie sięgał do glutenowej masy czy nie próbował jej degustować. Nie strofujmy dziecka przed takimi zajęciami, nie dawajmy mu zbyt wielu przestróg. Wspomnijmy jedynie, że mamy dla niego taką samą masę solną, ale przygotowaną z bezglutenowej mąki. Zasygnalizujmy, by korzystało ze swojej bezglutenowej masy solnej, bo np. dzięki temu uniknie długiego mycia rączek. 

Gdy jednak nie macie możliwości, by przygotować taką masą dla swojego przedszkolaka na diecie bezglutenowej, poproście wychowawcę o szczególną uwagę podczas zajęć (taka rozmowa powinna się zresztą odbyć na początku przedszkola (PRZECZYTAJ PORADNIK – KLIKNIJ)- wychowawca powinien być uprzedzony o zajęciach ryzykownych dla przedszkolaka na diecie bezglutenowej). Wychowawca powinien zwracać uwagę, by przedszkolak w czasie zajęć nie wkładał raczek do buzi, by miał fartuszek, a po zajęciach dokładnie oczyścił odzież i starannie wyszorował rączki (także pod paznokciami).

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!