Blog

Przepis dla zapracowanych - dynia zapiekana z parówkami bezglutenowymi

29/10/2024

Przepis dla zapracowanych - dynia zapiekana z parówkami bezglutenowymi

29/10/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 3 osoby
Czas 30 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Raczej tanie

Parówki bezglutenowe z dynią Hokkaido - ekspresowy przepis bezglutenowy

Uwielbiam dynię hokkaido i gdy jest sezon, szykuję ją bardzo często, najczęściej w postaci zup lub zapiekam na blasze z rożnymi dodatkami. Łatwo się z nią pracuje, bo nie trzeba obierać ze skórki, i jest taka mięciutka i aromatyczna, po prostu najlepsza!

Niedawno wymyśliłam moim parówkożercom dynię zapiekaną z parówkami bezglutenowymi – i to był strzał w dziesiątkę.

Mega prosty przepis, to obiad lub kolacja gotowa w 30 minut, a tylko 5 minut pracy!

Jeśli użyjecie parówki bezglutenowe o zawartości 100% mięsa, to danie jest w pożywne i bogate w białko, tak ważne zwłaszcza w żywieniu dzieci, ale nie tylko.

Gotowi na wspólne gotowanie? To zapraszam do kuchni Bezglutenowej Mamy

Składniki

  • 🎃1 średnia dynia Hokkaido
  • 🎃6 parówek bezglutenowych o wysokiej zawartości mięsa – u mnie marki Zyguła Wędliny od Rodziny
  • 🎃2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 🎃2 łyżki oliwy
  • 🎃przyprawy: ¼ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 🎃opcjonalnie 100 g sera żółtego lub parmezanu do posypania
  • 🎃12 wykałaczek
Poznaj przepis bezglutenowy na aromatyczny krem z dyni
parówki bezglutenowe zyguła najlepsze

A jakie są Wasze ulubione przepisy bezglutenowe z dynią w roli głównej?

Wykonanie

  • Piekarnik nastaw na 200 st C, grzałka góra - dół
  • Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół, a następnie każdą połówkę podziel na 3 paski; usuń pestki
  • Wymieszaj przyprawy i czosnek z oliwą, powstałą marynatą natrzyj wnętrze każdego kawałka dyni
  • Ułóż na blasze z papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika, zapiekaj około 15-20 minut
  • Gdy dynia będzie miękka (sprawdź wykałaczką), wyjmij blachę i na każdym kawałku ułóż parówkę bezglutenową, zepnij na obu końcach wykałaczkami
  • Jeśli chcesz, posyp serem, ponownie wstaw blachę do piekarnika na około 5 minut – do lekkiego przypieczenia parówki i sera
  • Podawaj z dobrą oliwą, z białą kaszą gryczaną lub ryżem czy makaronem (tak, jak lubisz) i z porcją surowych warzyw.
  • Smacznego i na zdrowie

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to
parówki bezglutenowe na obiad z dynia

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się