Przepis na bezglutenowe drożdżówki bez mleka – długo świeże powstał z potrzeby chwili. Musiałam „na gwałt” upiec drożdżówki bez mleka dla kilkorga moich kolonistów – alergików, a pod ręką miałam tylko mieszankę na chleb razowy z ziarnami. Wiedziałam, że drożdżówka bezglutenowa z pestkami dyni i siemieniem lnianym to kiepski pomysł. Ale szybko zamieniłam mieszankę na mąkę razową bez ziaren – zblendowałam mix promnicki, dodałam do niego kakao, które miało zapewnić bezglutenowym drożdżówkom bez mleka apetyczny kolor i lekki posmak czekolady. Wrzuciłam jeszcze parę składników i powstały fantastyczne drożdżówy, długo świeże, piękne, aromatyczne no i pyszne. Jedyna uwaga, jaką mieli koloniści, to za mała porcja cukru, zatem w poniższym przepisie uwzględniłam ten apel. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było

Składniki na bezglutenowe drożdżówki bez mleka długo świeże (12 szt)

  • 500 g bezglutenowej mieszanki chlebowej razowej
    użyłam mieszankę na chleb promnicki marki Grano 
    ale lepsza będzie mieszanka na chleb razowy – bez ziaren KLIK
  • 4 g suszonych drożdży bez glutenu
  • 1 łyżka kakao
  • łyżka cukru waniliowego
  • 8 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • około 250 ml letniego napoju roślinnego lub wody
    przy braku alergii być też mleko krowie
  • około 250 g borówek lub innych owoców
  • na lukier: około 150 g cukru pudru
    + odrobina wrzątku

Jak wykonać bezglutenowe drożdżówki bez mleka?

  • Mąkę wymieszaj z kakao i drożdżami, a jeśli masz mieszankę z ziarnami – zmiel ją w thermomixie lub zblenduj, by rozdrobnić ziarna na mąkę .
  • Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj.
  • Stopniowo wlewaj napój i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut; ma powstać elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto na bezglutenowe drożdżówki bez mleka. Jeśli jest zbite, gliniaste i ciężkie – dolej jeszcze kilka łyżek płynu.
  • Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw ją na około 30 minut w nieprzewiewne miejsce.
  • Blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia.
  • Owoce osusz i oprósz mąką bezglutenową.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości małej pomarańczy i układaj na blasze w odstępach około 5 cm.
  • Każdą kulkę spłaszcz lekko, zrób na środku wgłębienie i poukładaj tam owoce, lekko je dociśnij.
  • Całość posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw na około 15-20 minut. 
  • Bezglutenowe drożdżówki bez mleka są gotowe do pieczenia: nastaw piekarnik na 180 st C, opcja góra – dół.
  • Wstaw do piekarnika najpierw jedną blachę i piecz drożdżówki około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. 
  • Wyjmij je i wstaw drugą blachę.
  • Bezglutenowe drożdżówki bez mleka studź na metalowej kratce. 

Bezglutenowe drożdżówki bez mleka – zalety

Eksperyment z bezglutenowymi drożdżówkami na bazie razowej mąki chlebowej uważam za doskonały! Dlaczego? 

👉 razowa mąka bezglutenowa ma więcej błonnika, składników odżywczych, białka, a mniej skrobi

👉 wypieki na bazie bezglutenowej mąki razowej dłużej zachowują świeżość i nie wymagają odpiekania na drugi dzień

👉 okazuje się, że razowa mieszanka bezglutenowa jest równie uniwersalna, co klasyczny i niezawodny mix B, czyli biała mieszanka do pieczywa, wypieków drożdżowych i pierogów

👉 użycie bezglutenowej mąki razowej sprawiło, że brak mleka w żadnym stopniu nie wpłynął na smak, świeżość, konsystencję drożdżówek

Dodatek kakao sprawił, że drożdżówki miały apetyczny wygląd, a udekorowane owocami i lukrem same wpraszały się na podwieczorek. Gdy przy kolejnym wypieku dodałam więcej cukru (czyli podane w przepisie 8 łyżek), zniknął delikatnie słony posmak i bułeczki smakowały jak klasyczne drożdżówki.

Ktoś, kto zna mieszanki bezglutenowe do pieczywa marki Grano (jest ich całkiem sporo, sprawdźcie sami