Blog

Przepis-bezglutenowe drożdżówki bez mleka długo świeże

26/07/2021

Przepis-bezglutenowe drożdżówki bez mleka długo świeże

26/07/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na bezglutenowe drożdżówki bez mleka – długo świeże powstał z potrzeby chwili. Musiałam „na gwałt” upiec drożdżówki bez mleka dla kilkorga moich kolonistów – alergików, a pod ręką miałam tylko mieszankę na chleb razowy z ziarnami. Wiedziałam, że drożdżówka bezglutenowa z pestkami dyni i siemieniem lnianym to kiepski pomysł. Ale szybko zamieniłam mieszankę na mąkę razową bez ziaren – zblendowałam mix promnicki, dodałam do niego kakao, które miało zapewnić bezglutenowym drożdżówkom bez mleka apetyczny kolor i lekki posmak czekolady. Wrzuciłam jeszcze parę składników i powstały fantastyczne drożdżówy, długo świeże, piękne, aromatyczne no i pyszne. Jedyna uwaga, jaką mieli koloniści, to za mała porcja cukru, zatem w poniższym przepisie uwzględniłam ten apel. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było

Składniki na bezglutenowe drożdżówki bez mleka długo świeże (12 szt)

  • 500 g bezglutenowej mieszanki chlebowej razowej
    użyłam mieszankę na chleb promnicki marki Grano 
    ale lepsza będzie mieszanka na chleb razowy – bez ziaren KLIK
  • 4 g suszonych drożdży bez glutenu
  • 1 łyżka kakao
  • łyżka cukru waniliowego
  • 8 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • około 250 ml letniego napoju roślinnego lub wody
    przy braku alergii być też mleko krowie
  • około 250 g borówek lub innych owoców
  • na lukier: około 150 g cukru pudru
    + odrobina wrzątku

Jak wykonać bezglutenowe drożdżówki bez mleka?

  • Mąkę wymieszaj z kakao i drożdżami, a jeśli masz mieszankę z ziarnami – zmiel ją w thermomixie lub zblenduj, by rozdrobnić ziarna na mąkę .
  • Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj.
  • Stopniowo wlewaj napój i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut; ma powstać elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto na bezglutenowe drożdżówki bez mleka. Jeśli jest zbite, gliniaste i ciężkie – dolej jeszcze kilka łyżek płynu.
  • Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw ją na około 30 minut w nieprzewiewne miejsce.
  • Blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia.
  • Owoce osusz i oprósz mąką bezglutenową.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości małej pomarańczy i układaj na blasze w odstępach około 5 cm.
  • Każdą kulkę spłaszcz lekko, zrób na środku wgłębienie i poukładaj tam owoce, lekko je dociśnij.
  • Całość posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw na około 15-20 minut. 
  • Bezglutenowe drożdżówki bez mleka są gotowe do pieczenia: nastaw piekarnik na 180 st C, opcja góra – dół.
  • Wstaw do piekarnika najpierw jedną blachę i piecz drożdżówki około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. 
  • Wyjmij je i wstaw drugą blachę.
  • Bezglutenowe drożdżówki bez mleka studź na metalowej kratce. 

Bezglutenowe drożdżówki bez mleka – zalety

Eksperyment z bezglutenowymi drożdżówkami na bazie razowej mąki chlebowej uważam za doskonały! Dlaczego? 

👉 razowa mąka bezglutenowa ma więcej błonnika, składników odżywczych, białka, a mniej skrobi

👉 wypieki na bazie bezglutenowej mąki razowej dłużej zachowują świeżość i nie wymagają odpiekania na drugi dzień

👉 okazuje się, że razowa mieszanka bezglutenowa jest równie uniwersalna, co klasyczny i niezawodny mix B, czyli biała mieszanka do pieczywa, wypieków drożdżowych i pierogów

👉 użycie bezglutenowej mąki razowej sprawiło, że brak mleka w żadnym stopniu nie wpłynął na smak, świeżość, konsystencję drożdżówek

Dodatek kakao sprawił, że drożdżówki miały apetyczny wygląd, a udekorowane owocami i lukrem same wpraszały się na podwieczorek. Gdy przy kolejnym wypieku dodałam więcej cukru (czyli podane w przepisie 8 łyżek), zniknął delikatnie słony posmak i bułeczki smakowały jak klasyczne drożdżówki.

Ktoś, kto zna mieszanki bezglutenowe do pieczywa marki Grano (jest ich całkiem sporo, sprawdźcie sami KLIK)zdziwi się może, że dodałam drożdże, skoro mix już je zawiera. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem, bo tych suszonych drożdży wsypałam naprawdę niewiele, ale to wystarczyło, by struktura drożdżówek zachwyciła niejednego mistrza piekarskiego!

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się