Przepis na bezglutenowe drożdżówki bez mleka – długo świeże powstał z potrzeby chwili. Musiałam „na gwałt” upiec drożdżówki bez mleka dla kilkorga moich kolonistów – alergików, a pod ręką miałam tylko mieszankę na chleb razowy z ziarnami. Wiedziałam, że drożdżówka bezglutenowa z pestkami dyni i siemieniem lnianym to kiepski pomysł. Ale szybko zamieniłam mieszankę na mąkę razową bez ziaren – zblendowałam mix promnicki, dodałam do niego kakao, które miało zapewnić bezglutenowym drożdżówkom bez mleka apetyczny kolor i lekki posmak czekolady. Wrzuciłam jeszcze parę składników i powstały fantastyczne drożdżówy, długo świeże, piękne, aromatyczne no i pyszne. Jedyna uwaga, jaką mieli koloniści, to za mała porcja cukru, zatem w poniższym przepisie uwzględniłam ten apel.
Eksperyment z bezglutenowymi drożdżówkami na bazie razowej mąki chlebowej uważam za doskonały! Dlaczego?
👉 razowa mąka bezglutenowa ma więcej błonnika, składników odżywczych, białka, a mniej skrobi
👉 wypieki na bazie bezglutenowej mąki razowej dłużej zachowują świeżość i nie wymagają odpiekania na drugi dzień
👉 okazuje się, że razowa mieszanka bezglutenowa jest równie uniwersalna, co klasyczny i niezawodny mix B, czyli biała mieszanka do pieczywa, wypieków drożdżowych i pierogów
👉 użycie bezglutenowej mąki razowej sprawiło, że brak mleka w żadnym stopniu nie wpłynął na smak, świeżość, konsystencję drożdżówek
Dodatek kakao sprawił, że drożdżówki miały apetyczny wygląd, a udekorowane owocami i lukrem same wpraszały się na podwieczorek. Gdy przy kolejnym wypieku dodałam więcej cukru (czyli podane w przepisie 8 łyżek), zniknął delikatnie słony posmak i bułeczki smakowały jak klasyczne drożdżówki.
Ktoś, kto zna mieszanki bezglutenowe do pieczywa marki Grano (jest ich całkiem sporo, sprawdźcie sami KLIK)zdziwi się może, że dodałam drożdże, skoro mix już je zawiera. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem, bo tych suszonych drożdży wsypałam naprawdę niewiele, ale to wystarczyło, by struktura drożdżówek zachwyciła niejednego mistrza piekarskiego!
KOMENTARZE