Blog

2

Prosty przepis na bezglutenową babkę na święta - z prażonymi orzechami laskowymi

08/12/2022

Prosty przepis na bezglutenową babkę na święta - z prażonymi orzechami laskowymi

08/12/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Smakuje jak pszenna, a to bezglutenowa babka!

Przed Wigilią pytacie o prosty przepis na babkę bezglutenową na święta. Żeby każdy umiał upiec, żeby się udała, bez zakalca, pyszna dla wszystkich, też dla glutenożerców.

Boże Narodzenie to czas orzechów, dlatego moja świąteczna babka bezglutenowa jest z prażonymi orzechami laskowymi. Ma idealną konsystencję, jest puszysta, lekka i smakuje jak pszenna, a to zasługa mixu bezglutenowego Mix for Cake z Balvitenu (ma doskonały skład, tylko 3 naturalne składniki). To świetny zamiennik maki pszennej w słodkich wypiekach bezglutenowych (pomijając ciasta drożdżowe, tu musi być Mix for Bread). Jeśli zechcecie użyć innej mąki, musicie samodzielnie dozować jej porcję, by uzyskać właściwą konsystencję (szczegóły poniżej).

Porządna porcja orzechów laskowych gwarantuje nietuzinkowy smak, a przede wszystkim jest chrupiącą niespodzianką przy każdym kęsie. Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni, ja akurat kupiłam gotowe prażone orzechy laskowe w sklepie Pięciu Przemian (to ich nowość). 

Liczba osób 8 osób
Czas 70 minut
Poziom Łatwe
Budżet Dość tanie

Składniki babki

  • 300 g mixu bezglutenowego do słodkich wypieków (użyłam Mix for Cake Balvitenu)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie bezglutenowego cukru waniliowego
  • 250 g cukru
  • 6 jaj (użyłam wiejskich)
  • 120 g oleju
  • 200 g prażonych orzechów laskowych (użyłam gotowy produkt marki Pięć Przemian)
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego (bez glutenu)
  • 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej + 1 łyżeczka masła - do posmarowania i obsypania formy
Zobaczcie, jaki doskonały skład ma mieszanka Mix for Cake Balviten!

Wykonanie

  • formę do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bezglutenową bułką tartą
  • wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra - dół
  • mikserem ubij na puszystą masę jajka z cukrem (około 10 minut)
  • naprzemiennie wsypuj suche składniki i wlewaj porcjami olej, cały czas miksując
  • ciasto powinno mieć płynną, ale gęstą konsystencję
  • wsyp orzechy i wymieszaj całość łyżką
  • przelej ciasto do formy
  • wstaw do piekarnika
  • bezglutenowa babka na święta ma sie piec 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka
babka bezglutenowa na swieta

Formę wyjmij z piekarnika po około 5 minutach po wyłączeniu. Przewróć ją do góry nogami i delikatnie wysuń ciasto na metalową kratkę, by odparowała i ostygła. Potem obsyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem albo czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Potwierdzacie, że prosty jest mój przepis na bezglutenową babkę z prażonymi orzechami laskowymi? Jestem pewna, że zachwyci Was puszystość ciasta i smak oraz chrupkość prażonych orzechów. Z taką babką bezglutenowa Wigilia będzie jeszcze bardziej świąteczna :) 


[współpraca reklamowa]

KOMENTARZE (2)

Żaneta 07/04/2023 17:26
Marto czy w przepisie można pominąć prażone orzechy?
Bezglutenowa Mama 08/04/2023 18:23
Jasne :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się