Przed Wigilią pytacie o prosty przepis na babkę bezglutenową na święta. Żeby każdy umiał upiec, żeby się udała, bez zakalca, pyszna dla wszystkich, też dla glutenożerców.
Boże Narodzenie to czas orzechów, dlatego moja świąteczna babka bezglutenowa jest z prażonymi orzechami laskowymi. Ma idealną konsystencję, jest puszysta, lekka i smakuje jak pszenna, a to zasługa mixu bezglutenowego Mix for Cake z Balvitenu (ma doskonały skład, tylko 3 naturalne składniki). To świetny zamiennik maki pszennej w słodkich wypiekach bezglutenowych (pomijając ciasta drożdżowe, tu musi być Mix for Bread). Jeśli zechcecie użyć innej mąki, musicie samodzielnie dozować jej porcję, by uzyskać właściwą konsystencję (szczegóły poniżej).
Porządna porcja orzechów laskowych gwarantuje nietuzinkowy smak, a przede wszystkim jest chrupiącą niespodzianką przy każdym kęsie. Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni, ja akurat kupiłam gotowe prażone orzechy laskowe w sklepie Pięciu Przemian (to ich nowość).
Formę wyjmij z piekarnika po około 5 minutach po wyłączeniu. Przewróć ją do góry nogami i delikatnie wysuń ciasto na metalową kratkę, by odparowała i ostygła. Potem obsyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem albo czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Potwierdzacie, że prosty jest mój przepis na bezglutenową babkę z prażonymi orzechami laskowymi? Jestem pewna, że zachwyci Was puszystość ciasta i smak oraz chrupkość prażonych orzechów. Z taką babką bezglutenowa Wigilia będzie jeszcze bardziej świąteczna :)
[współpraca reklamowa]