Blog

2

Pełnoziarniste bułki bezglutenowe na miodzie

05/10/2018

Pełnoziarniste bułki bezglutenowe na miodzie

05/10/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nic nie zastąpi świeżych, cieplutkich, domowych bułeczek bezglutenowych, dlatego warto zgłębić tajniki ich wypieku. Wczoraj wieczorem wymyśliłam kolejny przepis na pyszne bułeczki bezglutenowe dla dziecka z celiakią i dla dorosłego. Długo zachowują świeżość, sprawdzą się zatem w szkolnej śniadaniówce ucznia na diecie bezglutenowej. Uwaga! Te bułki bezglutenowe smakują też glutenożercom, musiałam je schować przed Danielem, bo nic by nie zostało na rano … Ponieważ często pytacie o zdrowe wypieki, pełne wartościowych składników, wymyśliłam pełnoziarniste bułki bezglutenowe na miodzie, z dodatkiem orzechów laskowych (ale one nie są konieczne, stanowią tylko dodatek). Do nowego mixu bezglutenowego  Mix Bread – Bread Mix Dr. Schär dodałam pełnoziarnistą bezglutenową mąkę gryczaną Denver Food – jedyną taką na polskim rynku (nikt inny nie oferuje bezglutenowej mąki gryczanej pełnoziarnistej). Efekt był imponujący. Uzyskałam pełnoziarniste bułki bezglutenowe, puszyste i lekkie w środku, z dobrze wypieczoną skórką. Dzięki dobrym proporcjom i dodatkowi miodu, te bułeczki mają delikatny smak. Dlatego od razu rozwiewam obawy rodziców dzieci z celiakią – te pełnoziarniste bułki bezglutenowe nie smakują wcale jak razowe. Zachęcam Was do wypieku. Nie obawiajcie się niepowodzeń. Nowy mix chlebowy Dr. Schär  jest tak dobrze skomponowany, że gwarantuje udane wypieki bezglutenowe. Ale na wszelki wypadek zerknijcie poniżej do mojego poradnika: Dlaczego tak trudno upiec bułki bezglutenowe. 

Składniki na 10 pełnoziarnistych bułek bezglutenowych

  • 250 g bezglutenowego mixu chlebowego
    Mix Bread – Bread Mix Dr. Schär
  • 50 g bezglutenowej pełnoziarnistej
    mąki gryczanej Denver Food
  • 7 g drożdży suszonych
    bez glutenu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
    w pokojowej temperaturze
  • opcjonalnie 3 łyżki orzechów laskowych
    bez glutenu

Przygotowanie pełnoziarnistch bułek bezglutenowych

Orzechy przekrój na połowy – ale jeśli masz alergię, możesz z nich zrezygnować. Wymieszaj mąki z suszonymi drożdżami, dodaj sól oraz płynne składniki: miód i wodę. Wyrabiaj ciasto na pełnoziarniste bułki bezglutenowe mikserem (hakami) przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj łyżkę masła klarowanego (może być też olej) i pokrojone orzechy. Przykryj miskę ściereczką i zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie zagnieć je i dłońmi zanurzanymi w wodzie formuj bułeczki. Układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij lekko ostrym nożem, każdorazowo zanurzanym w wodzie. Posmaruj je delikatnie olejem i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Pełnoziarniste bułki bezglutenowe powinny podwoić objętość. Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Bułeczki lekko skrop wodą i wstaw blachę do pieca na około 25 minut. Piecz bułki do suchego patyczka. Studź na metalowej kratce, z dala od zimnego powietrza. Krój ostrym nożem po przestygnięciu.

Jak podawać i przechowywać pełnoziarniste bułki bezglutenowe?

Te bułki, dzięki dodatkowi miodu i pełnoziarnistej mąki pełnej błonnika, nie czerstwieją tak szybko, jak inne wypieki bezglutenowe. Przechowuj je w lnianym worku, nigdy w folii. Jeśli uznasz, że bułka straciła nieco na miękkości, skrop ją wodą i wstaw na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Część bułek możesz po ostudzeniu zamrozić i wyjmować przed posiłkiem. Zamrożoną bułeczkę wystarczy zostawić na około 30 minut w temperaturze pokojowej lub odpiec przez około 5-7 minut w 180 stopniach C.

Z czym podawać te pełnoziarniste bułki bezglutenowe na miodzie? Mają delikatny smak, więc smakują z wszystkimi dodatkami: z twarogiem, żółtym serem, z dżemem lub czekoladą, z wędlinami czy z samym masłem. Smacznego!

KOMENTARZE (2)

Adrian 05/10/2018 11:47
Nigdy sam nie piekłem byłem! Dzisiaj mam dzień wolny, więc chętnie przygotuję je dla żony i moich szkrabów.
Justyna 05/10/2018 10:34
Pani Marto, czy maka Schar Mix it, Universal moze zastapic Mix B? W Anglii ten mix nie jest wogole dostepny. Niedawno wprowadzono Mix Universal i boje sie zaryzykowac z jej uzyciem poniewaz z mixami nie mam zadnego doswiadczenia. Stosuje raczej Doves Farm do slodki wypiekow a do chlebka make gryczana niepalona. Jednak boje sie ze jej smak moze sie dzieciom znudzic i chcialabym pokombinowac z “ biala maka”.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się