Przepisy bezglutenowe bez miksów są nieco bardziej pracochłonne, ale na szali stawiamy zdrowie 😍 Dlatego opracowałam przepis na owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem – bez mixów, tylko na bazie jednorodnych i wartościowych składników, które łatwo kupić. Podaję poniżej konkretne mąki, ale owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem tak naprawdę można upiec z tego, co znajdziesz w szafce. Mimo wszystko jednak w składzie powinien być bezglutenowy owies – by można było utrzymać nazwę: „owsiane paluchy bezglutenowe„, poza tym mąka owsiana genialnie spisuje się w wypiekach gluten free. W tym przepisie najważniejsze jest, by uzyskać zwartą, a jednocześnie elastyczną konsystencję ciasta – wtedy owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem zachwycą domowników i gości.
Dzięki dobrym i naturalnym składnikom te paluchy można serwować również glutenożercom. Nikt nie rozpozna, że nie zawierają miligrama glutenu 🥰 Bo celiakia i dieta bezglutenowa to w XXI wieku żadna przeszkoda, by cieszyć się wspaniałymi daniami i smakami. Dlatego zachęcam do sięgnięcia po przepis na owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem – bez miksów. To, co zostanie, zamroź, a potem odpiekaj w razie nagłego głodu!
Owsianych paluchy bezglutenowe – składniki
2 duże blachy
To, jak podawać owsiane, pełnoziarniste paluchy bezglutenowe, to najmniejszy kłopot 😍
One są pyszne w każdej postaci: na ciepło, na zimno, na chrupiąca i miękko. Pasują do dobrej oliwy z oliwek, do zup kremówek, do sałatek, a także jako samodzielna przekąska. Obawiałam się, że ciemne paluszki nie zainteresują Zosi i Antka, ale stało się odwrotnie! Chrupiące na zewnątrz, pulchne w środku, z cudną nutką rozmarynku, posypane czerwoną papryką stały się ulubioną przekąską Antka na wczorajszy wieczór filmowy! Byłam zdumiona, gdyż Antek jest dość wymagający pod względem nowych smaków, kolorów i połączeń. A tu proszę: owsiane, pełnoziarniste paluchy bezglutenowe z rozmarynem zniknęły w mig!
Mnie pozostaje powiedzieć: smacznego i na zdrowie, bo przepisy bezglutenowe bez miksów, na bazie WARTOŚCIOWYCH mąk jednorodnych, to samo zdrowie. Podkreślam słowo „wartościowe”, gdyż tanie i popularne (Lidl, Dino) mąki kukurydziana czy ryżowa ani nie zachowują się dobrze w wypiekach drożdżowych, ani nie niosą cennych wartości odżywczych.
Często podkreślam, że mix bezglutenowy (zwłaszcza tak zwany mix B, czyli mieszanka do wypieku chleba) to zamiennik mąki pszennej i przydaje się zapracowanym mamom i osobom, które nie lubią pracochłonnych przepisów. Z drugiej strony gorąco zachęcam do korzystania z jednorodnych mąk bezglutenowych, które mają dużo witamin, mikroelementów, błonnika i wartości odżywczych. Bo popularne mixy to głównie skrobie….
Obecnie (2021 r.) wielu producentów oferuje doskonałej jakości mąki jednorodne, wyraźnie oznaczone jako produkty bezglutenowe. Godne polecenia są mąki: gryczana biała i pełnoziarnista, jaglana, owsiana, teff, z komosy ryżowej, z ciecierzycy, kasztanowa, kokosowa, ryżowa pełnoziarnista, słonecznikowa, dyniowa, lniana. Praktycznie żadna z nich samodzielnie nie sprawdzi się w bardziej wyszukanych przepisach bezglutenowych, ale zmieszane w różnych proporcjach, z ewentualnym dodatkiem dobrego błonnika i odrobiny skrobi, potrafią zdziałać cuda w kuchni bezglutenowej. Dlatego zachęcam: szukaj bezglutenowych mąk jednorodnych w sklepach, godne polecenia są m. in. marki: Pięć Przemian, Balviten, Denver Food, Grano bez glutenu, Sano Gluten Free, Incola, Bezgluten, Glutenex.