Blog

Przepis na serowe bułeczki bezglutenowe bez miksów

26/08/2021

Przepis na serowe bułeczki bezglutenowe bez miksów

26/08/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy chcesz zaskoczyć domowników lub gości czymś wyjątkowym, upiecz moje serowe bułeczki bezglutenowe bez miksów. Nie da się opisać ich smaku! Są świetne jako samodzielna przekąska (na sucho), doskonale pasują jako pieczywo bezglutenowe do każdego posiłku i jako prowiant do szkoły. Z ciasta można ulepić zarówno malutkie bułeczki, jak i te duże. Serowe bułeczki bezglutenowe bez miksów powstają z naturalnych składników i naprawdę łatwo je przyrządzić. Pozostają świeże nawet przez 2-3 dni. Na dodatek to przepis zero waste -pozwala zagospodarować ziemniaki pozostałe z obiadu oraz kawałek żółtego sera (klasycznego lub wegańskiego), pałętającego się po lodówce. No i nie są słodkie, to wytrawne bułki bezglutenowe. 

Zapraszam do skorzystania z tego przepisu: serowe bułeczki bezglutenowe bez miksów są po prostu genialne! A jeśli zdecydujecie się użyć żółtego sera długojrzewającego (np. grana padano), goście nigdy Wam tego nie zapomną …. 

Jeszcze jedno: to bułeczki bezglutenowe bez miksów, bowiem o takie przepisy często mnie pytacie. Miksy to mieszanki mąk i skrobi, które mają jeszcze w składzie różne dodatki funkcjonalne, m. in. zastępujące gluten. Moje serowe bułeczki nie powstają z miksów, tylko z naturalnej mieszanki bezglutenowej (mąki, skrobie i 4 rodzaje błonnika) marki Dr Żurek bez glutenu, która słynie z naturalnych wyrobów i wypieków.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe!

Składniki na serowe bułki bezglutenowe bez miksów

10 sztuk

  • 300 g naturalnej mieszanki jasnej Dr Żurek bez glutenu KLIK
  • 30 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych
  • 150 g startego sera żółtego
    lub wegańskiego
  • 100 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
    mogą być z poprzedniego dnia z obiadu
  • 240 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka rozmarynu zmielonego w młynku do kawy
  • 2 łyżki oleju

Serowe bułeczki bezglutenowe bez miksów – wykonanie

  • Mieszankę wymieszaj z solą i rozmarynem
  • Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach
  • Ziemniaki rozduś widelcem na papkę
  • Oba składniki dodaj do miski z mąką
  • Świeże drożdże rozpuść w 240 ml wody, wlej do miski; jeśli chcesz użyć suszonych drożdży, wsyp je bezpośrednio do mąki
  • Miksuj ciasto mikserem przez 5 minut, używając haków, czyli mieszadeł do twardego ciasta
  • Pod koniec dodaj olej
  • Miskę przykryj bawełnianą ściereczką
  • Ciasto na serowe bułeczki bezglutenowe odstaw na 20 – 30 minut – aż ciasto stanie się porowate, pulchne, wyrośnięte. Uwaga: czas rośnięcia zależy m. in. od temperatury otoczenia. Więcej na ten temat piszę w poradniku w mojej najnowszej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK
  • Do małej miski wsyp 1-2 łyżki dowolnej mąki bezglutenowej
  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Nabieraj porcje ciasta wielkości  mandarynki i delikatnie obtaczaj je w mące – tak, jak się panieruje kotlety
  • Delikatnie formuj w dłoniach bułeczki i układaj je na blasze w odstępach około 4-5 cm
  • Możesz posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, rozmarynem lub słodką papryką w proszku
  • Blachę odstaw na około 15 minut, w tym czasie nastaw piekarnik na 230 stopni C, grzałka góra -dół
  • Piecz około 15-25 minut, do tzw. suchego patyczka; czas pieczenia zależy od mocy piekarnika oraz od wielkości bułeczek
  • Gotowe pieczywo wyłóż delikatnie na metalową kratkę i zostaw do ostygnięcia
  • Smacznego!
 

Jak przechowywać serowe bułeczki bezglutenowe bez miksów? Moje sposoby

Często pytacie, jak przechowywać pieczywo bezglutenowe, by jak najdłużej zachowało świeżość. Po pierwsze: nie każde pieczywo bezglutenowe nadaje się do dłuższego przechowywania, dlatego jasny chleb, bułki, czy nawet drożdżówki najlepiej jest zamrozić po ostudzeniu. Zdecydowanie dłużej zachowują świeżość wypieki z ciemnych mąk lub z dodatkiem warzyw. Dlatego serowe bułeczki bezglutenowe, które zawierają ser i ziemniaki, są pyszne jeszcze 2-3 dni po wypieku. Pod warunkiem, że będą przechowywane w lnianym worku, do którego wsuniecie połówkę jabłka.

Jeśli z różnych względów bułeczki nieco sczerstwieją, wystarczy skropić je wodą i wstawić na 5 minut do piekarnika: 180 stopni C, grzałka góra – dół. 

Kolejny sposobem na przechowywanie bezglutenowych wypieków jest ich mrożenie. Potem wystarczy je rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w piekarniku (150 stopni C, około 10 minut, opcja góra – dół).

Wiadomo, że jeśli w rodzinie na celiakię choruje tylko jedna osoba, to nie zdoła zjeść na raz 10 bułek. Najlepiej zatem, by poczęstowała bliskich – będą zachwyceni! Bo dieta bezglutenowa oparta na dobrych produktach, bazująca na sprawdzonych przepisach, jest po prostu pyszna!  

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się