Produkty potrzebne do przygotowania bezglutenowej Wigilii można kupić w wielu sklepach, nie tylko w tych specjalistycznych. Choćby masa makowa, kapusta kiszona, majonez czy grzyby suszone - można je kupić w zwykłych osiedlowych sklepach czy supermarketach. One nie muszą mieć oznaczenia, że są bezglutenowe (zresztą takie trudno znaleźć). Wystarczy przeczytać składniki i ostrzeżenia o możliwych alergenach. Jeśli nie będzie tam podejrzanych składników (patrz niżej), śmiało kupujcie.
Przygotowałam dla Was szybką ściągę fotograficzną, to moje ostatnie zakupy bezglutenowe przed Wigilią. Produkty wyszukałam w Auchan, ale są również dostępne w Kauflandzie, Intermarche, E.Leclerc i innych "zwykłych" sklepach.
Uwaga: to tylko sugestia, nie kupujcie "w ciemno" tych samych produktów. Przed zakupem przeczytajcie na etykiecie skład i ewentualne ostrzeżenia o glutenie. Etykiety pozornie tych samych produktów mogą się bowiem różnić.
Niemal wszystkie bakalie i produkty do wypieków marek Helio, Makar i Kresto są wolne od glutenu. Wyjątkiem jest m. in. kutia w puszce marki Helio, która ma w składzie ziarna pszenicy. Jej nie kupujcie :) Spokojnie jednak możecie sięgać po orzechy, wiórki kokosowe, mak, rodzynki, skórkę pomarańczową i wiele innych produktów tych firm.
Plusem jest to, że są dostępne w osiedlowych sklepikach i wielu marketach, choć nie znajdziecie ich raczej w dyskontach, które preferują marki własne oraz Bakalland, w większości zanieczyszczony glutenem.
Przed zakupem sprawdźcie zawsze etykietę. Jeśli jest ostrzeżenie o możliwej obecności glutenu, pszenicy, żyta, jęczmienia, zbóż czy słodu jęczmiennego - odłóżcie produkt i poszukajcie innego, bezpiecznego.
W moim podcaście o zakupach bezglutenowych tutaj była mowa o poszukiwaniach kapusty kiszonej bez glutenu. Wtedy podpowiadałam, by najlepiej kupować ją w opakowaniu, z etykietą i czytelnym składem oraz nazwą producenta, a nie na wagę, w przypadkowym miejscu. Podobnie z grzybami czy owocami suszonymi na kompot wigilijny - kupujmy je w szczelnych, fabrycznych opakowaniach.
Sprawdziłam kilku producentów suszu wigilijnego, kapusty i grzybów - żaden z nich nie przetwarza w zakładzie pszenicy ani glutenu w innej postaci.
Są jednak produkty na święta, które muszą być opisane jako bezglutenowe: proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąka, zastępnik jaja w proszku, makaron, bułka tarta, budyń. Chodzi o sypkie produkty zbożowe, które mają największe ryzyko zanieczyszczenia glutenem. I tu pojawia się kłopot: nie są powszechnie dostępne. Duże markety, jak Auchan, Carrefour czy niektóre sklepy E.Leclerc , mają je na wyposażeniu na regałach bezglutenowych. Ale w małych miastach może być kłopot z ich zakupem. Lepiej więc zamówić je z wyprzedzeniem, np. w sklepach internetowych. Wszystkie są m.in. w sklepie firmowym polskiego producenta - Balvitenu.
KOMENTARZE