Tak, jest kolejny ośrodek z dietą bezglutenową, bezpieczny dla osób z celiakią! To Rysy w Krynicy-Zdrój (w górach), który zaprasza na turnusy PFRON i na pobyty indywidualne z dietą bezglutenową.
We wrześniu personel ośrodka przeszedł kilkudniowe szkolenie z Bezglutenową Mamą i otrzymał certyfikat GoTuJemy Bez Glutenu. Oznacza to, że bez dyskryminacji i profesjonalnie nakarmi osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej oraz na innych dietach eliminacyjnych.
Warte podkreślenia jest to, że Rysy w Krynicy - Zdrój (Beskidy) jest ośrodkiem, który organizuje turnusy rehabilitacyjne dla osób z niepełnosprawnościami, z dofinansowaniem z PFRON. To pierwszy taki ośrodek z dietą bezglutenową w Polsce.
Jednocześnie przez cały rok można tam korzystać z pobytów indywidualnych, także w ferie zimowe i wakacje.
Właściciele ośrodka Rysy w Krynicy-Zdrój sami zwrócili się z prośbą o przeprowadzenie szkolenia o diecie bezglutenowej. Mieli liczne zapytania od gości i postanowili rzetelnie przygotować się do żywienia osób z celiakią.
Kilkudniowy kurs odbył się na początku września. Uczestniczył w nim cały personel ośrodka (recepcjoniści, kucharze, kelnerki, menedżer, kierownik działu żywienia), bo to największa gwarancja kompleksowej opieki nad gościem na diecie bezglutenowej.
Szkolenie teoretyczne o diecie bezglutenowej obejmowało nie tylko kwestie bezpiecznego przechowywania, przygotowywania i podawania posiłków. Dużo rozmawialiśmy o sferze emocjonalnej i psychologicznej osób na dietach eliminacyjnych.
Nie zabrakło również degustacji, zapoznania uczestników z produktami bezglutenowymi i zamiennikami diety pszennej, ale i wytycznych o badaniach w kierunku celiakii i objawach tej choroby.
Szkolenie odbywało się w kilku kameralnych grupach, dzięki czemu nauka nie zakłóciła pracy ośrodka.
Personel ośrodka Rysy w Krynicy-Zdroju już przed szkoleniem miał spore doświadczenie w żywieniu osób na diecie bezglutenowej, kluczowe jest to, że kucharki nie zmieniają się tam od wielu lat.
Część teoretyczna to tylko wycinek całego szkolenia o diecie bezglutenowej dla hoteli i ośrodków, bowiem to praca w kuchni jest kluczowa dla wdrożenia procedur i nawyków.
Dlatego wspólnie z kucharkami, na kilku zmianach, szykowałyśmy posiłki bezglutenowe, piekłyśmy chleb i bułki i drożdżówki bezmleczne z owocami, lepiłyśmy pierogi, smażyłyśmy naleśniki i pancakes.
Wszystko po to, by kucharki poznały najlepsze mąki do konkretnych przepisów i umiały przygotować zamienniki pszennych dań. Poszło nam świetnie!
Każdy ośrodek z certyfikatem GoTuJemy Bez Glutenu musi zadeklarować, że nie będzie dyskryminował żywieniowo gości na diecie bezglutenowej. Muszą oni otrzymywać te same dania, co wszyscy goście, ale w wersji bezglutenowej.
W każdej restauracji, hotelu czy sanatorium kluczowa jest wiedza i doświadczenie kelnerek, które mają bezpośredni kontakt z gośćmi i są łącznikami między nimi, a kucharzami.
Dlatego w ramach certyfikatu GoTuJemy Bez Glutenu powstał rozbudowany program szkolenia o diecie bezglutenowej dla kelnerek, które uczą się specjalnych procedur, mających zapewnić bezpieczeństwo gościom z celiakią lub alergią na zboża.
Jednym z aspektów szkolenia o diecie bezglutenowej dla kelnerek jest precyzyjne zabezpieczanie dań przed zanieczyszczeniem glutenem i oznaczanie ich, by nie doszło do pomyłki podczas wydawania porcji.
Aby otrzymać certyfikat GoTuJemy Bez Glutenu, każdy ośrodek nie tylko przechodzi specjalistyczne szkolenie, ale w kuchni musi też powstać osobne stanowisko bezglutenowe. Wspólnie wyznaczamy najbardziej bezpieczną lokalizację, wyposażenie w produkty i sprzęty AGD.
Kierownik działu żywienia oraz menadżer poznają najpotrzebniejsze produkty oraz ich dostępność w sklepach stacjonarnych i internetowych. O wszystkie aspekty zadbaliśmy w przestronnej kuchni ośrodka Rysy. Możecie tam śmiało przyjeżdżać!
Ośrodek Rysy w Krynicy-Zdrój przyjmuje gości z niepełnosprawnościami na turnusy rehabilitacyjne z dofinansowaniem z PFRON, ma wszystkie uprawnienia, bazę zabiegową i windy. Przez cały rok mogą tam również wypoczywać goście indywidualni: rodziny z dziećmi, pary, single: wakacje, ferie, weekendy, święta.
W czasie telefonicznej lub mailowej rezerwacji należy zgłosić potrzebę stosowania diety bezglutenowej w czasie pobytu.
Osoby, które wymagają dodatkowo innych diet eliminacyjnych lub chcą ustalić szczegóły żywienia, powinny skontaktować się telefonicznie z kierownikiem żywienia.
Następnie, już w chwili przyjazdu, należy ustalić w recepcji wszystkie zasady korzystania z jadalni oraz otrzymywania prowiantu na wycieczki.
W ośrodku Rysy w Krynicy-Zdrój jest dopłata do diety bezglutenowej (około 20 zł, ale ta stawka może się zmienić), ale gość otrzymuje pełne wyżywienie, w tym bułki, ciasta, desery - są to odpowiedniki posiłków pszennych.
Krynica-Zdrój i okolice to prawdziwa perełka turystyczna.
Zimą działa kilka wyciągów narciarskich, są nartostrady o różnym stopniu trudności.
Jest całoroczne lodowisko, muzeum zabawek, kolejka na Górę Parkową, kolej gondolowa na Jaworzynę Krynicką, nowoczesna wieża widokowa (ze zjazdem na ślizgawce), gokarty, stadniny koni, rajskie ślizgawki; w pobliskiej Muszynie są ruiny zamku oraz ogrody biblijne i ogrody zmysłów.
W Słowacji, blisko granicy, działa aquapark Lipany, w Nowym Sączu jest pak trampolin, a w Tyliczu - farma Lama.
Największym skarbem są liczne szlaki turystyczne Beskidów, przygotowane dla mniej i bardziej zaawansowanych turystów, są też skarby architektury łemkowskiej.
W ośrodku Rysy można też zapisać się na liczne wycieczki, oferowane przez lokalne biuro podróży PTTK (płatne). Goście indywidualni mogą również wykupić w Rysach zabiegi.
Ogromną zaletą ośrodka RYSY jest życzliwość całego personelu oraz domowe i bogate posiłki.
KOMENTARZE