Blog

Orzechowy mazurek bezglutenowy pełen pyszności z mąki GRANO

20/03/2021

Orzechowy mazurek bezglutenowy pełen pyszności z mąki GRANO

20/03/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Zbliża się Wielkanoc bez glutenu, dla wielu pierwsza w  życiu. Wiem, że w szafkach macie spore zapasy taniej, uniwersalnej mieszanki bezglutenowej Grano, zakupionej w sieci Dino. Połączyłam te dwa fakty i stworzyłam przepis na orzechowy mazurek bezglutenowy pełen pyszności. Delikatny, kruchy spód i jeszcze delikatniejsza dekoracja – taki mazurek bezglutenowy zachwyci domowników i gości. Nie lubię ciast przesadnie słodkich, dlatego ten orzechowy mazurek bezglutenowy jest subtelny w smaku. No bo kto powiedział, że mazurek MUSI być straaasznie słodki? Ważny jest dobry, kruchy spód, a ten na mieszance Grano wychodzi świetny. W przepisie na orzechowy mazurek bezglutenowy zrezygnowałam z lukru, barwników i wymyślnych dekoracji. Postawiłam na proste, a jednocześnie luksusowe składniki, takie jak krem orzechowy z nutką wanilii czy pasta pistacjowa (ale zamiennie można oczywiście użyć zwykłe niesłodzone masło orzechowe). Podobnie jak w mojej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”, tak i tutaj bazuję na moim ulubionym serku mascarpone i dodatkach. To sprawdzony, uniwersalny zestaw. Wypróbujcie najnowszy przepis na mazurek i cieszcie się bezglutenową Wielkanocą w rodzinnym gronie. 

Składniki na CIASTO orzechowy mazurek bezglutenowy pełen pyszności

  • 200 g bezglutenowej mieszanki uniwersalnej
    Grano KLIK
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Tutaj kupisz

Uniwersalną mieszankę bezglutenową Grano

Składniki na KREM orzechowy do mazurka bezglutenowego

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki pasty z pistacji KLIK
    lub niesłodzone masło orzechowe z dobrym składem

Składniki na DEKORACJĘ orzechowego mazurka bezglutenowego

  • 5 łyżek orzeszków ziemnych
  • łyżka masła orzechowego
    np. o smaku kawy i wanilii KLIK
  • 1/2 łyżki zimnej śmietanki 18%

Wykonanie spodu        do mazurka bezglutenowego

  • Foremkę o wymiarach około 30 x 8 cm (lub forma do tarty o średnicy około 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia
  • Bezglutenową mieszankę uniwersalną, sól, masło, żółtko, cukier puder i jogurt umieść w misce lub na stolnicy i posiekaj całość nożem
  • Zagnieć szybko, tak aby powstała jednolita masa
  • Ciasto rozłóż na spodzie formy, wyrównaj dłonią powierzchnię i widelcem zrób kilkanaście nakłuć; wstaw do zamrażarki na kwadrans lub do lodówki na około 30 minut
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni, opcja góra – dół
  • Formę wstaw do piekarnika na środkową półkę; spód  na orzechowy mazurek bezglutenowy piecz około 20 minut
  • Wystaw, ostudź w temperaturze pokojowej

Wykonanie kremu i dekoracji mazurka bezglutenowego

  • Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ubijaj z cukrem pudrem przez około 4 minuty. Ma powstać puszysta, dobrze napowietrzona masa
  • Dodaj krem pistacjowy lub masło orzechowe i ubijaj do połączenia składników
  • Gotowy krem przełóż na kruchy spód, wygładź powierzchnię
  • Wstaw ciasto do lodówki, by je schłodzić
  • Przygotuj dekorację: łyżkę masła orzechowego rozpuść w kąpieli wodnej (instrukcja – patrz niżej); gdy będzie miękkie, zestaw je na stół, dodaj zimną śmietankę; masa stwardnieje i wtedy uformujesz z niej jajeczka; ułóż je na mazurku bezglutenowym, posyp orzeszkami ziemnymi
  • Twój orzechowy mazurek bezglutenowy pełen pyszności jest gotowy

Rozpuszczanie czekolady lub innych składników w kąpieli wodnej

  • czekoladę lub krem umieść w metalowej miseczce lub garnuszku
  • naczynie umieść w nieco większym garnku: oba naczynia maja ściśle do siebie przylegać
  • na dno większego garnka wlej trochę wody
  • podgrzewaj go na małym ogniu do momentu, aż rozpuszczany składnik osiągnie właściwą konsystencję

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się