Zbliża się Wielkanoc bez glutenu, dla wielu pierwsza w życiu. Wiem, że w szafkach macie spore zapasy taniej, uniwersalnej mieszanki bezglutenowej Grano, zakupionej w sieci Dino. Połączyłam te dwa fakty i stworzyłam przepis na orzechowy mazurek bezglutenowy pełen pyszności. Delikatny, kruchy spód i jeszcze delikatniejsza dekoracja – taki mazurek bezglutenowy zachwyci domowników i gości. Nie lubię ciast przesadnie słodkich, dlatego ten orzechowy mazurek bezglutenowy jest subtelny w smaku. No bo kto powiedział, że mazurek MUSI być straaasznie słodki? Ważny jest dobry, kruchy spód, a ten na mieszance Grano wychodzi świetny. W przepisie na orzechowy mazurek bezglutenowy zrezygnowałam z lukru, barwników i wymyślnych dekoracji. Postawiłam na proste, a jednocześnie luksusowe składniki, takie jak krem orzechowy z nutką wanilii czy pasta pistacjowa (ale zamiennie można oczywiście użyć zwykłe niesłodzone masło orzechowe). Podobnie jak w mojej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”, tak i tutaj bazuję na moim ulubionym serku mascarpone i dodatkach. To sprawdzony, uniwersalny zestaw. Wypróbujcie najnowszy przepis na mazurek i cieszcie się bezglutenową Wielkanocą w rodzinnym gronie.
KOMENTARZE