Kilka dni przed Wigilią dostałam prezent od pani Ewy, od dawna będącej na diecie bezglutenowej: był to bezglutenowy orzechowiec. Ciasto pochodziło z zaufanego źródła, więc tym bardziej nie mogłam się oprzeć. Bezglutenowy orzechowiec pani Ewy oczarował nas od pierwszego kęsa. Był wilgotny i bardzo, bardzo orzechowy w smaku. Gdzieniegdzie wyczuwało się kawałeczki orzechów, oczywiście włoskich. Bo orzechowiec bezglutenowy, podobnie jak glutenowy, pieczemy wyłącznie z orzechów włoskich. Tylko one dodają ciastu wyjątkowego smaku. Niepotrzebne są żadne aromaty, masy do przełożenia, ozdoby – całą robotę wykonają włoskie orzechy. Zapewniam, że bezglutenowy orzechowiec smakuje wykwintnie w naturalnej postaci. Spróbujcie sami, właśnie dostałam przepis i czym prędzej się nim dzielę. Nie uwierzycie, jak łatwo go upiec.

Składniki – tortownica o śr. 20 lub 26 cm

Sposób przygotowania

Orzechowiec bezglutenowy jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowny. Zaczynamy :). Najpierw zmiel orzechy, możesz też użyć mielonych orzechów. np. BackMit dostępnych w marketach (są bezglutenowe). Piekarnik nastaw na 160 stopni C. Tortnownicę (lub inną formę) wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem i miodem, dodaj zmielone orzechy i mąkę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą. Ciasto na bezglutenowy orzechowiec przełóż do formy i wstaw do piekarnika na około godzinę. Piecz do suchego patyczka.

Jak podawać bezglutenowy orzechowiec?

Nas orzechowe ciasto od pani Ewy oczarowało. Ciągle sięgaliśmy po kolejny kawałek, aż zjedliśmy prawie całe. Wstyd przyznać, ale nawet nie pomyśleliśmy, by przełożyć je jakąś masą, udekorować bitą śmietaną, kremem orzechowym czy czymś podobnym. Nic z tego. Zanim przyszedł sms, że mamy sobie ciasto udekorować ulubionymi dodatkami, nie było już czego dekorować. I wcale nie żałuję – bo bezglutenowy orzechowiec smakował wykwintnie w naturalnej postaci. 

Jeśli macie celiakię i jesteście na ścisłej diecie bezglutenowej, pamiętajcie by do bezglutenowych wypieków używać tylko bezpiecznych składników. Więcej o tym, jak znaleźć gluten na etykiecie, czytaj tutaj: JAK ROBIĆ BEZGLUTENOWE ZAKUPY? JAK ZNALEŹĆ GLUTEN NA ETYKIECIE?

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:07+00:0027 grudnia 2017|

    Zostaw komentarz