Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019
  • Jakie to pyszne!!! – obudził mnie rano chór zachwyconej rodziny. Chodziło im o puszyste kajzerki bezglutenowe, z nocnego wypieku…..Tak, od dawna czekałam na nową mieszankę bezglutenową, z której upiekę kajzerki bezglutenowe. Bo pytania o kajzerki bezglutenowe coraz częściej pojawiają się w e-mailach do Bezglutenowej Mamy. Smak takich bułek pamiętają dorośli będący na diecie bezglutenowej od niedawna, pamiętają i dzieci. Kajzerka to charakterystyczna bułeczka z czterema lub pięcioma nacięciami, wypiekana obecnie w całej Europie. Czy istnieje kajzerka bezglutenowa? Puszysta, mięciutka, z białym miąższem, pachnąca i chrupiąca? Oto moja receptura na kajzerkę bezglutenową.

Składniki na 10 kajzerek bezglutenowych

  • 300 g mixu bezglutenowego
  • 250 ml letniej wody
  • 4 g suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju 
  • opcjonalnie rozkłócone jajko
  • 2 łyżki oleju do posmarowania 

CENA: około 5 zł

Sposób przygotowania

Zmieszaj mix bezglutenowy z solą, dodaj  drożdże (nie syp soli bezpośrednio na drożdże) i stopniowo dolewając wodę wyrabiaj ciasto mikserem przez około 2-3 minuty. Dodaj olej i wyrabiaj ciasto jeszcze przez około minutę. Powinno mieć konsystencję dobrze wyrobionej ciastoliny. Przykryj miskę folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto na kajzerki bez pszenicy powinno niemal podwoić objętość, ma stać się porowate i puszyste.

Zanurzając za każdym razem dłonie w miseczce z wodą odrywaj porcje ciasta i formuj kajzerki bezglutenowe. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Posmaruj olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Bułki powinny niemal podwoić objętość. Piekarnik nastaw na 190 stopni C. Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem lub olejem. Na każdej bułeczce zrób mokrym nożykiem 5 półokrągłych nacięć – półksiężyców. Kajzerek nie dekoruje się, ale jeśli masz ochotę, posyp je makiem lub pestkami słonecznika. Piecz kajzerki bezglutenowe przez około 30 minut. Studź na metalowej kratce, krój po ostygnięciu.  Przechowuj w lnianym chlebaku lub w worku, nigdy w folii.

Chrupiące kajzerki bezglutenowe?

Glutenowy Daniel orzekł jednogłośnie, że moje kajzerki bezglutenowe są o niebo lepsze od glutenowych. Zwłaszcza te świeżo upieczone. Chrupiące, pachnące, mięciutkie.

Moje puszyste kajzerki bezglutenowe, jak większość pieczywa bez glutenu, dość szybko czerstwieją. Najlepiej część zamrozić po ostudzeniu. Zostawione w chlebaku po 24 godzinach staja się twardawe, ale łatwo je odświeżyć. I wtedy znów staną się chrupiącymi bułkami bezglutenowymi! Wystarczy je skropić wodą i wstawić na 3-4 minuty do piekarnika na 180 stopni C. I gotowe!

Jeśli nigdy nie piekliście bułeczek bezglutenowych, zerknijcie do wpisu: DLACZEGO TAK TRUDNO UPIEC BUŁKI BEZGLUTENOWE – KLIKNIJ.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:35+00:0021 października 2017|

    8 komentarzy

    1. Małgorzata 13 listopada 2017 w 23:55 - Odpowiedz

      Rewelacyjny przepis !!!!!!!!!!!!! Są GENIALNE!!!!!!!!!!!!!!!!

      • Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14 listopada 2017 w 08:53 - Odpowiedz

        Miło słyszeć! Zjedliście od razu wszystkie, czy coś zamroziłaś?

    2. Grażyna 22 listopada 2017 w 20:46 - Odpowiedz

      Bardzo chciałabym upiec takie bułki, weszłam na stronę BALVITEN’u ale nie ma tam takiej mieszanki. Proszę , podaj namiary na sprzedawcę tej mieszanki.

    3. aga 30 grudnia 2017 w 03:54 - Odpowiedz

      Dziekuje za przepis. Mam pytanie: 2 razy juz je pieklam. 2 razy wyrosly przed pieczeniem. Niestety podczas pieczenia nie wyrosly nic i pomimo dobrego smaku byly jak wyrosniete placki a nie bulki. (formowalam kule ktore lekko sie splaszcaly kiedy je nalozylam)

    4. Aldona 3 lutego 2019 w 21:55 - Odpowiedz

      Witam, dopiero zaczynam wyrby bezglutenowe dla mojej 3 letniej córki. Mam pytanie którego konkretnie Mixu bezglutenowego użyć do tych bułeczek ?

      • Bezglutenowa Mama 4 lutego 2019 w 11:02 - Odpowiedz

        Aldono, ma być mix do pieczywa, czyli mix B 🙂

    Zostaw komentarz