Od dawna czekałam na nową mieszankę bezglutenową, która stanie się dla mnie zachętą do zabawy z przepisami bezglutenowymi. I wreszcie w połowie października pojawił się ciekawy produkt. To MIX FOR BREAD BALVITEN– mieszanka do wypieku chleba gluten-free. Nie uwierzycie, ale w ciągu dwóch dni pokochałam tę nową mąkę bezglutenową. Dorównuje jakością i zastosowaniem najlepszym włoskim mixom bezglutenowym. Ma dobry skład, nie zawiera skrobi pszennej bezglutenowej, ładny zapach i rewelacyjną cenę. Mnie zachwyciło również opakowanie: porządna, papierowa tytka z mąką jest dodatkowo zabezpieczona solidnym i ładnym kartonikiem. Z mixu for bread Balviten upiekłam już doskonałe kajzerki bezglutenowe, klasyczną pizzę bezglutenową oraz jasny chleb bezglutenowy z orzechami.
Jeśli ma się celiakię i jest na diecie bezglutenowej od niemal 40 lat, to kubki smakowe raz po raz wołają o nowości. Tym bardziej, jeśli moja kuchnia bezglutenowa pracuje niemal dniem i nocą, a piekarnik opuszczają bułki, chleby, pizza, drożdżówki, ciasta, makowce…. Piekę niemal na okrągło, a wiele pyszności powstaje właśnie na mąkach bezglutenowych do wypieków drożdżowych. Dlatego od dawna czekałam na nowy mix bezglutenowy bez pszenicy, z którego upiekę choćby kajzerki bezglutenowe lub jakiś nowy, jasny chleb bezglutenowy.
Nie wahałam się więc, gdy pani z zaprzyjaźnionego sklepu Bliżej Natury w Poznaniu poleciła mi Mix for bread Balviten. Ponoć schodzi jak świeże bułki i ma świetną cenę – w detalu 11 – 13 zł. Po trzech dniach pracy z nową mąką bezglutenową nie dziwię się jego popularności… Powiem tak: Mix for Bread Balviten jakością, zastosowaniem i smakiem wypieków dorównuje najlepszym włoskim mąkom bezglutenowym. Do świetna mąka do domowego wypieku chleba, bułek, pizzy, drożdżówek, rogalików, pyz na parze – słowem do wszelkich dań bezglutenowych na drożdżach.
Osoby, które mają celiakię i są na diecie bezglutenowej wiedzą, że bywają mixy bezglutenowe o „bogatym” składzie. Tym bardziej warto docenić mix bezglutenowy bez skrobi pszennej bezglutenowej, którego skład jest fajny, a jednocześnie daje gwarancję puszystych wypieków drożdżowych. Co zawiera Mix for bread Balviten? Oto składniki: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko grochowe, białko sojowe, mąka gryczana, glukoza, błonnik jabłkowy, błonnik grochowy, zagęstnik: hydroksypropylometyceluloza, sól.
Nowa mąka do bezglutenowych wypieków drożdżowych kosztuje w sklepie internetowym Balviten 10,99 zł za 1 kg, a w innych sklepach około 12-13 zł.
Jak wspomniałam, zachwycona nową mąką bezglutenową w ciągu trzech dni uruchomiłam w domu piekarnię. Upiekłam puszyste kajzerki bezglutenowe – KLIKNIJ, jasny chleb bezglutenowy z orzechami oraz klasyczną pizzę bezglutenową KLIKNIJ i bezglutenowe rogale marcińskie KLIKNIJ. Przede mną jeszcze wypiek pyz drożdżowych na parze oraz rogalików. Zdradzę w tajemnicy, że z Mix for bread Balviten upiekę również poznańskie rogale z białym makiem. Ale o tym wkrótce.
Z wielu marketów i sklepów znamy widok mąk bezglutenowych, stojących w bezpośrednim sąsiedztwie mąki pszennej, żytniej, orkiszowej czy kaszy manny. Często glutenowe mąki są rozsypane na półce, a na tych pyłach stoi mąka bezglutenowa: droga, specjalistyczna i wyprodukowana w specjalnych warunkach. Powiem tak: powszechny jest również gluten na bezglutenowych regałach.
To poważny problem, bo niemal wszystkie mąki bezglutenowe są opakowane w pojedynczą tytkę lub plastikowy worek. Są to materiały trwałe i szczelne, ale czasem dochodzi do ich mikrouszkodzeń. A stąd krótka droga, by do wnętrza opakowania dostały się mąki glutenowe. A nawet jeśli opakowanie pozostanie szczelne, to przyniesiemy do domu drogą mąkę w opakowaniu zanieczyszczonym glutenem. A przecież mało kto myje torebki z mąką po przyjściu ze sklepu… Tym samym rygorystyczna dieta bezglutenowa wcale nie jest już taka rygorystyczna.
Czekałam więc, kiedy producenci żywności bezglutenowej wprowadzą bardziej bezpieczne opakowania. I jako pierwsza zrobiła to firma Balviten. Właśnie Mix for bread ma podwójne opakowanie: papierową tytkę oraz kartonik (na dodatek ładnie zaprojektowany). Dzięki temu do mąki nie przenikną już tak łatwo glutenowe zanieczyszczenia, a torebka nie uszkodzi się podczas transportu. Idealne rozwiązanie!
Wielokrotnie na blogu i FB pisałam o tym, że mixy bezglutenowe są przydatne w przepisach bezglutenowych. Mixy bezglutenowe to specjalne mieszanki mąk i innych składników, dzięki którym wypiek bezglutenowy upodabnia się do glutenowego. Zyskuje porowatość, miękkość, elastyczność, puszystość oraz lepszy smak. Właśnie z mixu bezglutenowego upieczemy puszyste bułki bezglutenowe, bezglutenowy placek drożdżowy czy bezglutenowe drożdżowe rogaliki z czekoladą. Osoby na diecie konwencjonalnej, które jedzą takie wypieki, często nie domyślają się w nich braku glutenu. Wszystko za sprawą „magicznych” właściwości mixów bezglutenowych. Moim zdaniem dieta bezglutenowa u dzieci z celiakią jest trudna i uboższa bez mixów, przynajmniej w pierwszym etapie. Dlatego nie wyrzekam się ich – są bardzo przydatne w kuchni bezglutenowej.