W czerwcu br. pojawił się nowy, świeży, mięciutki chleb bezglutenowy na polskim rynku. To bezglutenowy Chleb Mistrza jasny i ciemny z rzemieślniczej piekarni na wschodzie Polski – Dr Żurek bez glutenu. Jest fenomenalny, co potwierdzili moi koloniści. Mięciutki i puszysty, a jednocześnie zwarty i jednolity. Bezglutenowy Chleb Mistrza sprawdził się na ognisku, jako prowiant na wycieczki i pieczywo na śniadanie oraz kolację, zachwycił też w postaci chrupiących tostów z serem i salami. To pierwszy bezglutenowy chleb krojony w kolekcji tej piekarni. Jest hermetycznie pakowany i świeży przez około 2 tygodnie. Podobnie jak wszystkie chleby bezglutenowe Dr. Żurka, również te „mistrzowskie” mają dodatek naturalnego, firmowego zakwasu ryżowego.
Bezglutenowy Chleb Mistrza (oba rodzaje: jasny i ciemny) powstaje na bazie mąki ryżowej, tapioki, zakwasu, trzech rodzajów błonnika oraz drożdży. Chleb jasny nie zawiera płatków owsianych, a ciemny ma je w składzie, ale są niewyczuwalne w smaku ani konsystencji, jedynie naturalnie zmieniają kolor i zwiększają porcję błonnika (wszystkie chleby bezglutenowe Dr. Żurka mają blisko 8 g błonnika w 100 g produktu, rewelacja). Piekarz opracowywał recepturę przez 5 lat!
To nowość w kategorii chlebów z piekarni Dr Żurek bez glutenu: oba chleby mistrza są niezwykle mięciutkie i puszyste, elastyczne i dość neutralne smakowo. Te cechy sprawiają, że bezglutenowe Chleby Mistrza są bardzo atrakcyjne dla dzieci. Nie zawierają ziaren ani barwników, długo zachowują świeżość. Zapakowane rano jako kanapki do śniadaniówki zachowują swoje wszystkie walory przez wiele godzin, sprawdzą się więc jako drugie śniadanie bezglutenowe do szkoły lub na wycieczce.
Kolejną nowością u Dr. Żurka jest to, że Chleby Mistrza są krojone, zatem bardzo wygodne w użyciu. Zapakowane hermetycznie, w solidny woreczek, docierają do klienta w nienagannym stanie. Wszystkie wcześniejsze chleby bezglutenowe Dr Żurka są sprzedawane w całym bochenku.
Bezglutenowy Chleb Mistrza jasny KLIK waży 270 g, a Chleb Mistrza ciemny KLIK – 300 g. Jasny kosztuje 6,49 zł, ciemny – 6,99 zł. Jak wygląda cenowe porównanie z pozostałymi świeżymi chlebami bezglutenowymi Dr. Żurka? Bochenki ważą 400 g i kosztują około 10 zł. Zatem chleb krojony oraz bochenkowy, w przeliczeniu wagowym, ma bardzo zbliżona cenę.
Bez dwóch zdań jednak: to jest idealny, bezglutenowy chleb dla dzieci. Potwierdzili to moi koloniści i kadra, 160 osób, których karmiłam przez miesiąc różnym pieczywem gluten-free. Owszem, Dr Żurek ma również w ofercie bochenkowy (niekrojony) Chleb Przepyszny dla Dzieci – bialutki, ale nie puszysty. Świetnie smakuje po odparowaniu lub podpieczeniu, a tuż po wyjęciu z opakowania ma konsystencję pieczywa razowego. Jego zaletą jest natomiast maksymalnie krótki skład.
Jak już wspomniałam, bezglutenowy Chleb Mistrza jest puszysty i mięciutki, jednocześnie nie kruszy się podczas smarowania masłem czy pastami. Jest idealny jako pieczywo do kanapek, na śniadanie, kolację i dodatek do zupy. Znakomicie smakuje do śródziemnomorskich potraw, doskonale chłonie oliwę z oliwek i sosy. Powstają z niego mega chrupiące tosty oraz grzanki (z tostera i z ogniska). Neutralny smak sprawia, że bezglutenowy Chleb Mistrza świetnie komponuje się z czekoladą, pastami warzywnymi, z wędlinami, serami, twarogiem i wszelkimi dodatkami.
Piekarnia Dr Żurek bez glutenu KLIK fejsbuk – nie sprzedaje swoich wyrobów stacjonarnie (jest to możliwe w firmowych sklepach z glutenowym pieczywem Dr. Żurka np. w Kazimierzy Wielkiej, Busku-Zdroju, Krakowie, Sosnowcu, Dąbrowie Górniczej). Wszystkie ich chleby bezglutenowe można zamawiać poprzez sklep internetowy www.chlebbezglutenowy.eu
Przesyłki dostarcza kurier (15-17 zł), można też zamówić chleby do wybranego paczkomatu. Dodatkowo te świeże chleby bezglutenowe są w ofercie internetowych sklepów, m. in. Friendly Food Shop. Wszystkie chleby są wypiekane „na świeżo”, na zamówienie klienta, zatem nie ma ryzyka, że dotrze do Was chleb z krótką datą ważności.
Wiedzcie, że piekarnia Dr. Żurka ma również w ofercie naturalne mieszanki bezglutenowe na chleby i ciasta, a także gotowe słodkie wypieki (piernik, babeczki, babka marmurkowa).
KOMENTARZE