Nie przestaje nas zaskakiwać piekarnia Putka Bez Glutenu (stacjonarna i wysyłkowa). Zimą 2023 w sklepach pojawiły się aż trzy nowości, wróciły też paszteciki bezglutenowe z soczewicą.
Niektóre z nowych produktów są bez mleka, sprawdzą się zatem w bezmlecznej diecie bezglutenowej.
Gdy już wejdziecie do sklepu Putka.pl/sklepbezglutenu/, zerknijcie przy okazji na bułkę tartą o doskonałym składzie, a także na paczki bezglutenowe, w końcu przed nami Tłusty Czwartek.
Największym zaskoczeniem jest bezglutenowy rogal z nadzieniem budyniowym z dodatkiem żurawiny, ozdobiony kruszonką. Lekko słodki budyń i subtelnie kwaskowa żurawina plus puszyste ciasto drożdżowe to genialne połączenie smaków i konsystencji. Palce lizać!
Rogal nie jest przesadnie słodki, co podkreślało wiele osób na profilu Bezglutenowej mamy na Facebooku (patrz niżej). Rogal o wadze 130 g kosztuje 6,95 zł.
Drugą nowością piekarni Putka Bez Glutenu jest drożdżówka z jabłkiem i cynamonem (bez mleka, bez laktozy). Jest tak samo puszysta, mięciutka i lekka, jak rogal. W środku jest sporo nadzienia (naprawdę dużo), które ma wyważoną słodycz i tylko delikatną nutkę cynamonu (co podkreślało w komentarzach na fejsbuku wiele osób nielubiących tej przyprawy).
Drożdżówka waży 90 g i kosztuje 5,95 zł. Podobnie jak wszystkie produkty Putki, rogal i drożdżówka to świeże wypieki bezglutenowe, które można kupić stacjonarnie (Warszawa, Łódź), ale też w sklepie internetowym.
Skład drożdżówki: jabłko 40%, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, cukier, woda, JAJA, margaryna (olej rzepakowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), mąka ryżowa, drożdże, sól, emulgator: lecytyna słonecznikowa, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, substancje spulchniające: proszek do pieczenia (E450, E500) naturalny aromat: waniliowy, barwnik karoteny.
By wydobyć jeszcze większą puszystość i lekkość z bezglutenowych drożdżówek, rogali czy pasztecików, podpiecz je na środkowej półce piekarnika 5 minut w 180 stopniach C.
Po dłuższej przerwie wróciły do sprzedaży bezglutenowe paszteciki wegetariańskie - z soczewicą. To wytrawne, drożdżowe ciasto pełne mięciutkiego farszu z delikatnie wyczuwalnym smakiem cebulki i pieprzu. W składzie nie ma mleka, laktozy ani pszenicy.
Bardzo dobrze smakują samodzielnie, jako ciepła przekąska albo w połączeniu z barszczykiem.
Opakowanie o wadze 210 g kosztuje 13,95 zł.
Dużą zaletą pieczywa i słodkości z piekarni Putka Bez Glutenu jest ich lekkość i puszystość, jak w pszennych wypiekach.
Po długiej, długiej przerwie do sklepu Putki wróciło bezglutenowe ciasto bananowe. Ma dobry skład i jest delikatnie wilgotne - jak rasowy bananowiec. Oczywiście nikt nie rozpozna, że to bezglutenowe ciasto bananowe, bo smakuje, wygląda i pachnie identycznie, jak glutenowy pierwowzór. Opakowanie ciasta bananowego o wadze 210 g kosztuje 9,95 zł.
Ponoć jednym z najprostszych przepisów jest ten na bezglutenowe ciasto bananowe, ale gdy brakuje czasu, dobrze jest kupić gotową porcję, prawda? Dlatego fanie, że Putka Bez Glutenu oferuje je całodobowo, dostarczając do każdego zakątka Polski (kurier, paczkomat lub Orlen).
KOMENTARZE