Blog

Bezglutenowy keks bananowy z nutką pomarańczy, nie tylko na Wigilię

16/12/2022

Bezglutenowy keks bananowy z nutką pomarańczy, nie tylko na Wigilię

16/12/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 70 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

To ekspresowy przepis na bezglutenowy keks bananowy z nutką pomarańczy

Sama jestem z siebie dumna, że wymyśliłam ten przepis. Zaczęło się od tego, że kupiłam w promocji bio banany, takie mocno dojrzałe. Zosia nie miała ochoty na koktajl bananowy, więc trzeba było znaleźć zastosowanie dla owoców. Znalazłam jeszcze w szafce kandyzowane owoce i skórkę pomarańczową i ... tak powstał przepis na bezglutenowy keks bananowy z nutka pomarańczy. Jakie to szybkie (bez miksera) i pyszne, żal nie powtórzyć! na pewno upiekę go na święta, bo to minimum pracy, a eksplozja smaku i radość dla oczu ....

Jeśli nie przepadacie za smakiem bananów, nie martwcie się: dzięki pomarańczy mój bezglutenowy keks bananowy jest wolny od smaku głównego składnika. Zachowuje za to długo świeżość i lekką konsystencję. Nawet glutenożercy nie dostrzegą, że to bezglutenowy keks bananowy, co z kolei jest też zaletą mixu C Schära, który genialnie zastępuje mąkę pszenną w słodkich wypiekach. 

Składniki ciasta

  • około 400 g bardzo dojrzałych bananów (3-4 sztuki)
  • około 140 g oleju roślinnego
  • 130 g cukru
  • opcjonalnie 1 jajko
  • 200 g mieszanki mix C Schär
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego bez glutenu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej glutenu
  • szczypta soli
  • skórka starta z wyparzonej pomarańczy lub gotowa skórka bez glutenu (jest w Lidlu)
  • około 100 g kandyzowanych owoców bez glutenu
  • opcjonalnie około 100 g migdałów lub orzechów
Użyłam zamiennika mąki pszennej w słodkich wypiekach - mix for Cake Schär

Składniki polewy

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 125 cukru
  • 110 ml wody
  • 25 ml miodu
  • 10 g żelatyny bez glutenu rozpuszczonej w 20 ml wody
  • 40 g kakao bez glutenu
  • dodatkowo, do wyboru: posiekane orzechy lub migdały, skórka pomarańczowa, daktyle, suszona żurawina itp.
Poznajcie przepis na klasyczny keks bezglutenowy bez miksów

Wykonanie ciasta

  • Formę o wymiarach około 25 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra-dół
  • Banany rozgnieć widelcem, dodaj olej, jajko i cukier
  • Dodaj mąkę wymieszaną z solą, cukrem waniliowym, sodą i skórką pomarańczową
  • Wymieszaj energicznie widelcem (lub mikserem) do połączenia składników
  • Dodaj owoce kandyzowane i orzechy, jeszcze raz wymieszaj
  • Wlej gęste ciasto do formy, wstaw do piekarnika na 60-70 minut
  • Piecz do suchego patyczka
  • Wyjmij formę z piekarnika, a po około 10 minutach wystaw ciasto z keksówki, zdejmij papier
  • Studź bezglutenowy keks bananowy na metalowej kratce
  • W tym czasie przygotuj polewę czekoladową
mix c schaer patisserie

Wykonanie polewy czekoladowej, dekorowanie

  • Żelatynę rozpuść w szklance, w 20 ml zimnej wody, a gdy zastygnie, wstaw szklankę do miski z gorącą wodą, by żelatyna stała się płynna
  • Śmietankę, wodę i miód zagotuj
  • Dodaj kakao i cukier
  • Zamieszaj i zagotuj, zestaw z kuchenki
  • Wlej płynna żelatynę i intensywnie zamieszaj
  • Ostudź, raz po raz mieszając
  • Letnią polewą udekoruj ciasto
  • Posyp posiekanymi orzechami lub owocami
  • Po kilku minutach nałóż drugą warstwę polewy czekoladowej, robiąc np. ozdobne esy-floresy
  • Bezglutenowy keks bananowy z nutką pomarańczy odstaw na około 1 godzinę w chłodne miejsce
keks bananowy bez glutenu na wigilie mix c schaer

Czy ciasto bezglutenowe na Wigilię może smakować glutenożercom? Ten keks na pewno zasmakuje, przetestowałam to wśród znajomych, którzy nie są na diecie bezglutenowej.

W jeszcze prostszej wersji wystarczy zrezygnować z pracochłonnej polewy czekoladowej na rzecz cukru pudru lub lukru. Będzie równie pysznie i pięknie :) 


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się