Sama jestem z siebie dumna, że wymyśliłam ten przepis. Zaczęło się od tego, że kupiłam w promocji bio banany, takie mocno dojrzałe. Zosia nie miała ochoty na koktajl bananowy, więc trzeba było znaleźć zastosowanie dla owoców. Znalazłam jeszcze w szafce kandyzowane owoce i skórkę pomarańczową i ... tak powstał przepis na bezglutenowy keks bananowy z nutka pomarańczy. Jakie to szybkie (bez miksera) i pyszne, żal nie powtórzyć! na pewno upiekę go na święta, bo to minimum pracy, a eksplozja smaku i radość dla oczu ....
Jeśli nie przepadacie za smakiem bananów, nie martwcie się: dzięki pomarańczy mój bezglutenowy keks bananowy jest wolny od smaku głównego składnika. Zachowuje za to długo świeżość i lekką konsystencję. Nawet glutenożercy nie dostrzegą, że to bezglutenowy keks bananowy, co z kolei jest też zaletą mixu C Schära, który genialnie zastępuje mąkę pszenną w słodkich wypiekach.
Czy ciasto bezglutenowe na Wigilię może smakować glutenożercom? Ten keks na pewno zasmakuje, przetestowałam to wśród znajomych, którzy nie są na diecie bezglutenowej.
W jeszcze prostszej wersji wystarczy zrezygnować z pracochłonnej polewy czekoladowej na rzecz cukru pudru lub lukru. Będzie równie pysznie i pięknie :)