Sieć lodziarni Grycan wprowadziła nowy produkt: paczkowane bezy bezglutenowe. Zatem zjemy tam już nie tylko lody i sorbety bezglutenowe, ale również co nieco do kawy, bez względu na porę roku (przyznam, że zimą nie mam ochoty na lody). Uwaga: na razie jako bezglutenowe są oznaczone tylko żółte bezy. Dlaczego? O odpowiedź poprosiłam dział jakości w lodziarnach Grycan.
Jak to możliwe, że kolorowe bezy tej samej marki są bezglutenowe, a białe – mogą zawierać gluten?
Bezy zawierają tylko białko jaja i cukier, ewentualnie barwnik. Skąd więc w nich gluten? Dostaje się tam wówczas, gdy bezy są produkowane w piekarni lub cukierni, w których na co dzień wytwarzane są produkty pszenne, glutenowe. Do tzw. zanieczyszczenia krzyżowego glutenem może dojść na każdym etapie produkcji lub pakowania lub nawet przechowywania produktów (albo surowców). Dlatego w czasie zakupów osoba z celiakią i na diecie bezglutenowej musi precyzyjnie przeczytać etykietę każdego produktu. Nawet, jeśli jeden od drugiego różni się tylko smakiem lub kolorem lub jakimiś dodatkami. Beziki bezglutenowe Grycan są tu najlepszym przykładem.
Niemal wszystkie lody i sorbety marki Grycan są bezglutenowe. Są regularnie badane, oznaczone przekreślonym kłosem i opisane na etykiecie jako produkty bezglutenowe. Gluten zawierają może 2-3 smaki lodów – i jest to wyraźnie zaznaczone na etykiecie. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że w lodziarniach pojemniki z lodami i sorbetami nie są już dekorowane pszennymi rurkami, waflami itp. Teoretycznie osoby z celiakią mogą tam bezpiecznie jeść, ale …. podczas nakładania lodów do wafelków jakieś okruszki niechybnie wpadają do lodówek i zanieczyszczają pozostałe wyroby. Trudno tego uniknąć. Wyjątkiem są pojemniki ze świeżo wyłożonymi lodami, przyniesionymi z zaplecza.
Na szczęście w lodziarniach (ale i w Żabce, Lidlu, Biedronce, Netto, Kauflandzie i innych sieciach handlowych) są również dostępne lody bezglutenowe i sorbety w oryginalnych opakowaniach o wadze 500 i 1000 ml. Można „na spółkę” zamówić sobie opakowanie lodów i poprosić o rozłożenie ich do papierowych kubeczków lub pucharków.
A moim marzeniem jest, by Grycan, podobnie jak włoska sieć lodziarni GROM, wprowadził w całym kraju wyłącznie bezglutenowe wafelki. Jak myślicie, jest szansa?