Blog

2

Nowość w lodziarniach Grycan pojawiły się bezy bezglutenowe

07/01/2022

Nowość w lodziarniach Grycan pojawiły się bezy bezglutenowe

07/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Sieć lodziarni Grycan wprowadziła nowy produkt: paczkowane bezy bezglutenowe. Zatem zjemy tam już nie tylko lody i sorbety bezglutenowe, ale również co nieco do kawy, bez względu na porę roku (przyznam, że zimą nie mam ochoty na lody). Uwaga: na razie jako bezglutenowe są oznaczone tylko żółte bezy. Dlaczego? O odpowiedź poprosiłam dział jakości w lodziarnach Grycan. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Żółte bezy są bezglutenowe, bo …

Jak to możliwe, że kolorowe bezy tej samej marki są bezglutenowe, a białe – mogą zawierać gluten? 

  • – Informujemy, że beziki są wypiekane w dwóch naszych zakładach – białe w pracowniach cukierniczych, żółte i różowe w głównej fabryce. W pracowniach używane są mąki pszenne, a więc istnieje niebezpieczeństwo krzyżowego zanieczyszczenia bezików glutenem. Z kolei na terenie fabryki nie używamy i nie składujemy produktów glutenowych. W związku z czym nie ma niebezpieczeństwa krzyżowego zanieczyszczenia bezików glutenem – wyjaśnia Bezglutenowej Mamie Anna Stępień, specjalistka do spraw jakości w lodziarniach Grycan. – Docelowo cała produkcja bezików ma być realizowana w głównej fabryce, tak więc wszystkie smaki będą kontrolowane na zawartość glutenu i deklarowane jako produkty bezglutenowe. Przewidywany czas przeniesienia produkcji to pierwszy kwartał 2022 roku.

Czytaj etykiety – uwaga na zanieczyszczenia krzyżowe glutenem

Bezy zawierają tylko białko jaja i cukier, ewentualnie barwnik. Skąd więc w nich gluten? Dostaje się tam wówczas, gdy bezy są produkowane w piekarni lub cukierni, w których na co dzień wytwarzane są produkty pszenne, glutenowe. Do tzw. zanieczyszczenia krzyżowego glutenem może dojść na każdym etapie produkcji lub pakowania lub nawet przechowywania produktów (albo surowców). Dlatego w czasie zakupów osoba z celiakią i na diecie bezglutenowej musi precyzyjnie przeczytać etykietę każdego produktu. Nawet, jeśli jeden od drugiego różni się tylko smakiem lub kolorem lub jakimiś dodatkami. Beziki bezglutenowe Grycan są tu najlepszym przykładem.

Bezglutenowe lody i sorbety Grycan

Niemal wszystkie lody i sorbety marki Grycan są bezglutenowe. Są regularnie badane, oznaczone przekreślonym kłosem i opisane na etykiecie jako produkty bezglutenowe. Gluten zawierają może 2-3 smaki lodów – i jest to wyraźnie zaznaczone na etykiecie. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że w lodziarniach pojemniki z lodami i sorbetami nie są już dekorowane pszennymi rurkami, waflami itp. Teoretycznie osoby z celiakią mogą tam bezpiecznie jeść, ale …. podczas nakładania lodów do wafelków jakieś okruszki niechybnie wpadają do lodówek i zanieczyszczają pozostałe wyroby. Trudno tego uniknąć. Wyjątkiem są pojemniki ze świeżo wyłożonymi lodami, przyniesionymi z zaplecza.

Na szczęście w lodziarniach (ale i w Żabce, Lidlu, Biedronce, Netto, Kauflandzie i innych sieciach handlowych) są również dostępne lody bezglutenowe i sorbety w oryginalnych opakowaniach o wadze 500 i 1000 ml. Można „na spółkę” zamówić sobie opakowanie lodów i poprosić o rozłożenie ich do papierowych kubeczków lub pucharków. 

A moim marzeniem jest, by Grycan, podobnie jak włoska sieć lodziarni GROM, wprowadził w całym kraju wyłącznie bezglutenowe wafelki. Jak myślicie, jest szansa?

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

molo 27/04/2023 17:23
No bezy zazwyczaj sa bezglutenowe. A te Gycana w galerii w Trójmieście kosztuja ponad 200zł za kg
Bezglutenowa Mama 03/05/2023 20:53
Bezy są bezglutenowe, ale pieczone w piekarni, gdzie jest na co dzień mąka pszenna, tracą bezglutenowość :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się