Blog

3

Bezowy tort bezglutenowy

22/02/2016

Bezowy tort bezglutenowy

22/02/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś moje imieniny, więc mimo przeziębienia przygotowałam rodzinie bezglutenowy tort bezowy z malinami. To klasyczna Pavlova, bezglutenowa rzecz jasna, bo powstała ze składników w 100% gluten-free. Przepis dostałam od mamy bezglutenowego Kornela. Ania przygotowała taki tort na nasze karnawałowe spotkanie bezglutenowego stowarzyszenia w Lesznie. Oczarował wszystkich, a ja obiecałam, że zamieszczę przepis na blogu. Oto i on. Uwaga: w moim trzypiętrowym, bezglutenowym torcie bezowym jest niemal 1 kg cukru! A to tylko dlatego, że przygotowałam tort z potrójnej porcji…. Jak szaleć, to szaleć. 

Składniki na bezglutenowy tort bezowy

  • 150 ml białek
    z 4 jaj wiejskich lub z 5 sklepowych
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
    sprawdź na etykiecie, czy nie ma ostrzeżenia o możliwej obecności glutenu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 10 suszonych daktyli bez glutenu
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru waniliowego bez glutenu

Składniki na krem do tortu bezglutenowego

  • 1 opakowanie serka mascarpone – 250 g
  • masa krówkowa bezglutenowa
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • łyżka cukru pudru
    bez zanieczyszczenia glutenem
  • 8 suszonych daktyli
    bez zanieczyszczenia glutenem
  • opcjonalnie: kilka posiekanych orzechów
    lub płatków migdałowych  – bez glutenu

Przygotowanie spodów na bezglutenowy tort bezowy

  • Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C (termoobieg)
  • Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia
  • Daktyle pokrój na drobniutkie kawałki
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli
  • Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier oraz sok z cytryny
  • Gotową masę wyłóż na blachy i rozprowadź ją okrężnymi, delikatnymi ruchami, by uzyskać na każdej blasze koło o grubości około 1 cm
  • Wierzch spodów na bezglutenowy tort bezowy posyp posiekanymi daktylami 
  • Blachy  z bezami wstaw do piekarnika
  • Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni C i piecz spody przez 2 godziny, przy zamkniętych drzwiach piekarnika
  • Wyłącz piekarnik i ostudź bezy

Przygotowanie masy na bezglutenowy tort

  • Serek mascarpone wymieszaj z masa krówkową – mikserem, tak aby nie było grudek
  • Kilka łyżek masy odłóż do miseczki – do udekorowania wierzchu tortu bezowego
  • Ubij śmietankę – pamiętaj, że musi być zimna, bo inaczej powstanie masło 😁
  • Do puszystej śmietanki porcjami masę serowo-krówkową i delikatnie mieszaj mikserem

Dekorowanie i jedzenie bezglutenowego tortu bezowego

  • Gotową masę wyłóż na spód tortu bezowego, posyp płatkami migdałowymi i przełóż drugim blatem
  • Udekoruj bezglutenowy tort bezowy pozostałą masą, posyp daktylami i płatkami migdałowymi
  • Bezglutenowy tort bezowy wstaw do lodówki na 1-2 godziny
  • Większej rodzinie przyda się oczywiście większy tort bezowy. Wówczas proponuję z podanej porcji na spody upiec jeden blat, potem drugi i trzeci (każdy z osobnych składników). Należy też podwoić ilość masy do przełożenia (albo jeden blat przełożyć samą kremówką z cukrem pudrem).
  • Bezglutenowy tort bezowy można serwować o każdej porze roku (latem warto ozdobić go owocami, a przełożyć samą bitą śmietaną z mascarpone)
  • Tort bezowy jest tak pyszny i tak niesamowicie słodki, że raczej nikt nie poprosi o dokładkę, choć ja proszę zawsze….
  • Jeśli ktoś zapyta kiedyś, jak przygotować najprostszy tort bezglutenowy, powiedzcie: Pavlova bezglutenowa 😍

KOMENTARZE (3)

gosiasit 23/02/2016 10:17
Wszystkiego najlepszego,zdrówka :-)
mama Ani 23/02/2016 10:45
Ja także przyłączam się do życzeń ! Jeśli chodzi o przepis to zaskakujące jest połączenie masy krówkowej z serkiem i bitą śmietaną, muszę wypróbować :)
Bezglutenowa Mama 24/02/2016 13:33
Dziękuję :) A połączenie jest mega pyszne i ... słodkie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się