Mimo, iż dieta bezglutenowa jest dietą leczniczą w celiakii, może powodować sporo niedoborów w organizmie. Jak temu zapobiegać? Czy jedynym rozwiązaniem jest zażywanie suplementów diety? A może jesteśmy w stanie tak skomponować jadłospis bezglutenowy, by zapewnić organizmowi wszystkie substancje odżywcze? Przeczytajcie, co na ten temat powiedziała na wrocławskiej konferencji Grażyna Konińska, dietetyk i wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Więcej na temat niedoborów przeczytacie w książce: Dieta bezglutenowa. Co wybrać? – KLIKNIJ, by przejść do recenzji Bezglutenowej Mamy.
Jak sobie radzić, by uzupełniać niedobory w diecie bezglutenowej? Wybierać do jadłospisu produkty w zdrowszej wersji, np. razowy chleb bezglutenowy, makaron gryczany, ryby, kaszę jaglaną i gryczaną, komosę ryżową i amarantus – zamiast skrobi ziemniaczanej, białego ryżu, przetworzonych wędlin itd. Grażyna Konińska na wykładzie porównała wartości odżywcze i zawartość składników mineralnych w wielu produktach bezglutenowych. Najdoskonalej wypadła komosa ryżowa, ryż brązowy, kasza gryczana.
Na wykładzie była też mowa o łamaniu diety bezglutenowej, o błędach i zanieczyszczeniach produktów.
Wykład Grażyny Konińskiej został wygłoszony na sobotniej konferencji z okazji XIII Międzynarodowego Dnia Celiakii oraz X-lecia wrocławskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (sobota, 10 marca 2018). Relację Bezglutenowej Mamy z tego wydarzenia możecie zobaczyć tutaj: relacja z konferencji.
KOMENTARZE