O tym, żeby nie marnować jedzenia, polskie gospodynie wiedzą od lat – stąd wziął się przepis na kopytka z kaszy jaglanej bezglutenowe. Przepis powstał kilka lat temu, ale dziś „odkurzyłam” go na prośbę czytelniczki ze świeżo rozpoznaną celiakią. Odmierzyłam dokładnie proporcje, zrezygnowałam z dodatku miksu. Tak naprawdę jaglane kopytka bezglutenowe możesz przygotować z dodatkiem jakiejkolwiek maki bezglutenowej, w wersji wegańskiej lub z jajkiem. Bazą jest oczywiście ugotowana kasza jaglana – np. pozostała z obiadu i czekająca w lodówce na swoje 5 minut 😍
Dawnymi laty polskie gospodynie naprawdę nie marnowały jedzenia – stąd wzięły się tanie przepisy. Obecnie jednak, gdy w Polsce jest nadmiar żywności w sklepach i naszych domach, wyrzucamy całkiem sporo żywności. Nie szanujemy pozostałości z obiadu (ziemniaków, kaszy, warzyw, sosów, wywarów, liści z kalarepy itp.). Na szczęście coraz więcej się mówi o nie marnowaniu jedzenia czyli o filozofii zero waste. W diecie bezglutenowej to szczególnie ważne, bo nasze jedzenie jest znacznie drożdże od zwykłej żywności.
Dlatego od jakiegoś czasu na moim bezglutenowym blogu zamieszczam przepisy tanie, bazujące na tym, co jest w lodówce. Stworzyłam nawet specjalny dział przepisów: Bezglutenowa kuchnia kryzysowa KLIK. Teraz do tej bazy dołączył przepis na jaglane kopytka bezglutenowe – pożywne, smaczne, lekkie, pasujące do słodkich i wytrawnych dodatków.
KOMENTARZE