Blog

1

Nie lubisz brukselki? Poznaj mój bezglutenowy przepis

12/10/2022

Nie lubisz brukselki? Poznaj mój bezglutenowy przepis

12/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 15 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Ten bezglutenowy przepis na brukselkę z migdałami zachwyci całą rodzinę

Zaczął się sezon na polską brukselkę, w promocji można kupić kilogram nawet za 7-8 zł. Jedzmy sezonowo, bo to bardzo zdrowo :)

Można nie lubić brukselki z wody, choć jako dodatek w zupie jest całkiem ok, przyznacie sami. Ale mam przepis bezglutenowy na podsmażaną brukselkę z migdałami, która zachwyci podniebienia wszystkich domowników. Brukselka w tej postaci pasuje jako samodzielne danie dla vegan, a także jako dodatek do obiadu czy kolacji. Zobaczcie przepis, jest naprawdę ekspresowy.

Składniki

  • kilogram brukselki
  • około 100 g migdałów (lub dowolnych orzechów)
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie Zioła Małgorzaty (Magros Przyprawy) i ząbek czosnku
  • około 50-100 ml oliwy z oliwek (w tańszej wersji może być olej rzepakowy)
Poznaj skład Ziół Małgorzaty z Magrosu

Wykonanie

  • umyj i obierz brukselkę
  • posiekaj ją w thermomixie (obroty 6, kilka sekund) lub nożem na desce
  • posiekaj kilkanaście migdałów lub dowolnych orzechów (w thermomixie lub nożem)
  • na patelnię wlej parę łyżek oliwy i (opcjonalnie) posiekany drobno czosnek,
  • po chwili dodaj brukselkę, a po chwili orzechy
  • smaż i mieszaj raz po raz przez 3-4 minuty
  • w razie potrzeby dodaj oliwę, nie bój się jej, bo dobry tłuszcz, jedzony bez węglowodanów, nie tuczy
  • pod koniec dodaj sól, pieprz, a ja jeszcze wrzucam Zioła Małgorzaty z Magrosu
  • brukselkę można potraktować jako drugie śniadanie, wegański obiad bezglutenowy lub jako warzywko do obiadu mięsnego
  • zawsze smażę dobry kilogram brukselki i mam na 3 dni dla siebie samej :)
Poznaj inne przepisy bezglutenowe na pyszne obiady
Odkąd zgłębiłam tajniki dietetyki i zdrowego odżywiania, jadam warzywa tonami :) Ponieważ najistotniejsza jest różnorodność, staram się włączać do diety przede wszystkim sezonowe i tanie warzywa, korzystam tez z promocji, by zaoszczędzić na zakupach. Przede wszystkim jednak staram się, by życie z celiakią nie oznaczało żadnych wyrzeczeń. Dlatego urozmaicam przepisy bezglutenowe, bawię się przyprawami, ziołami i nowymi smakami. I zachęcam Was do takich samych eksperymentów. Nikt nam nie powie, że na diecie bezglutenowej jada się tylko twardy chleb i ryż :)
brukselka bezglutenowa z migdalami

KOMENTARZE (1)

Żaneta 22/10/2022 16:00
Świetny przepis:) Czy to danie jest dozwolone przy zapaleniu żołądka, zapaleniu przełyku i refluksie?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się