Odkryłam to dawno temu: bezglutenowy chlebek do święconki piekę tak samo, jak bułeczki, tylko nadaję im kształt bochenka (a czasem zostawiam okrągłe). Dlatego zamiast tracić czas na poszukiwania w sklepach i w Internecie, lepiej, szybciej i taniej upiec go samemu.
Mam prosty przepis na bezglutenowy chlebek do święconki - w wersji pisanej oraz filmowej (rolka trwa zaledwie minutę - sprawdź poniżej). Możecie o upiec już w piątek i przechowywać w woreczku. Zachowa świeżość i miękkość do niedzielnego śniadania, bo powstał ze sprawdzonej mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Dr. Schär.g
Takim chlebkiem może się podzielić przy śniadaniu cała rodzina, bo jest pyszny i delikatny. Zachęcam Was do przygotowania 100% bezglutenowej Wielkanocy dla wszystkich: to wcale nie musi być drogie!
A jeśli mimo wszystko wolicie gotowy produkt, to bezglutenowy chlebek do święconki kupicie w tym roku w piekarni internetowej Sweet Fit (link na samym dole artykułu).
Jeden lub dwa chlebki bezglutenowe zostaw do święconki, a pozostałe potraktuj jak bułeczki i zjedz ze smakiem lub zamroź.
Najlepiej upiec bezglutenowy chlebek do święconki w piątek, a po ostudzeniu przechowywać go w woreczku. Gdy w sobotę wrócicie z kościoła ze święconką, chlebek ponownie włóż do woreczka.
Jeśli chcesz, w niedzielę możesz go odpiec 5 minut w 180 stopniach C (grzałka góra - dół), wtedy odzyska chrupiącą skrókę i bardziej puszysty miękisz. Nie jest to jednak konieczne. Foliowy worek uchroni pieczywo przed utratą wilgoci i miękkości.
KOMENTARZE