Blog

Nie kupisz, ale możesz upiec: bezglutenowy chlebek do święconki

04/04/2023

Nie kupisz, ale możesz upiec: bezglutenowy chlebek do święconki

04/04/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 1,5 godz.
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Jak upiec bezglutenowy chlebek do święconki?

Odkryłam to dawno temu: bezglutenowy chlebek do święconki piekę tak samo, jak bułeczki, tylko nadaję im kształt bochenka (a czasem zostawiam okrągłe). Dlatego zamiast tracić czas na poszukiwania w sklepach i w Internecie, lepiej, szybciej i taniej upiec go samemu.

Mam prosty przepis na bezglutenowy chlebek do święconki - w wersji pisanej oraz filmowej (rolka trwa zaledwie minutę - sprawdź poniżej). Możecie o upiec już w piątek i przechowywać w woreczku. Zachowa świeżość i miękkość do niedzielnego śniadania, bo powstał ze sprawdzonej mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Dr. Schär.g

Takim chlebkiem może się podzielić przy śniadaniu cała rodzina, bo jest pyszny i delikatny. Zachęcam Was do przygotowania 100% bezglutenowej Wielkanocy dla wszystkich: to wcale nie musi być drogie!

A jeśli mimo wszystko wolicie gotowy produkt, to bezglutenowy chlebek do święconki kupicie w tym roku w piekarni internetowej Sweet Fit (link na samym dole artykułu). 

Składniki

  • 250 g mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Dr. Schär (dostepna m. in. w Rossmannie, Auchan, Carrefour)
  • 4 g suszonych drożdży bez glutenu lub 12 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 270-300 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie: jajko do posmarowania chlebków
  • 1 łyżeczka maku bez glutenu
  • dodatkowo: 2-3 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej lub mix do obtaczania bułeczek w czasie formowania
Poznaj zalety mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Dr. Schär

Wykonanie ciasta

  • Wymieszaj w misce suche składniki
  • Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach wody i wlej do mąki
  • Porcjami wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Pod koniec dodaj olej
  • Ma powstać plastyczne ciasto, które po uformowaniu w kulę bardzo powoli się rozpłynie
  • Jeśli ciasto na bezglutenowy chlebek do święconki jest gliniaste i zbite, dodaj 3-4 łyżki wody i wyrób przez około minutę
  • Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30-40 minut
  • Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się puszyste i porowate jak wata cukrowa

Formowanie i pieczenie

  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Nabieraj łyżką porcje ciasta i wkładaj je do miseczki z mąką
  • Obtaczaj (jak kotlety), a następnie formuj chlebki (dzięki obtoczeniu w mące ciasto nie będzie się lepić do rąk)
  • Układaj je w odstępach na blasze
  • Jeśli jajko jest dozwolone w Twojej diecie bezglutenowej, posmaruj chlebki rozkłóconym jajkiem i posyp makiem
  • Oprósz delikatnie mąką i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia
  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C (grzałka góra - dół) i piecz chlebki bezglutenowe do święconki przez około 20 minut, do zrumienienia
  • Zostaw je na około 10 minut w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku
  • Przełóż na metalową kratę i ostudź

Jeden lub dwa chlebki bezglutenowe zostaw do święconki, a pozostałe potraktuj jak bułeczki i zjedz ze smakiem lub zamroź.


Więcej porad i przepisów na Wielkanoc bez glutenu znajdziesz w portalu - klik

Jak przechowywać chlebek bezglutenowy do święconki?

Najlepiej upiec bezglutenowy chlebek do święconki w piątek, a po ostudzeniu przechowywać go w woreczku. Gdy w sobotę wrócicie z kościoła ze święconką, chlebek ponownie włóż do woreczka. 

Jeśli chcesz, w niedzielę możesz go odpiec 5 minut w 180 stopniach C (grzałka góra - dół), wtedy odzyska chrupiącą skrókę i bardziej puszysty miękisz. Nie jest to jednak konieczne. Foliowy worek uchroni pieczywo przed utratą wilgoci i miękkości. 

Jak przechowywać chlebek bezglutenowy do święconki?
W piekarni internetowej Sweet Fit kupisz bezglutenowy chlebek do święconki o do żurku

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się