Blog

22

Najlepszy bezglutenowy chlebek do święconki

26/03/2016

Najlepszy bezglutenowy chlebek do święconki

26/03/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ha, oto bezglutenowy chlebek do święconki. Wpis to nieco spóźniony, ale ponieważ pomysł powstał o świcie, dzielę się nim czym prędzej. Znalazłam w szafie  mix B marki Schar i naprędce uformowałam z ciasta kilkanaście bezglutenowych chlebków do święconki. Mąka jest tak idealna, że chlebki wytrwają w świeżości do końca świąt. Przydadzą się więc do koszyczka, ale i na wielkanocne bezglutenowe śniadanie. Zerknijcie również na filmik o tym, jak Bezglutenowa Mama piecze bezglutenowy i wegański chlebek do święconki.

 

Składniki na 15 chlebków:

  • 300 g – mix B - Bread Mix Dr. Schär 
  • saszetka (7 g) suszonych drożdży bez glutenu
  • około 300 - 350 ml letniej wody
  • 1,5 łyżki oleju;
  • – dowolne ziarna do dekoracji: mak, pestki słonecznika i dyni, czarnuszka – bez glutenu
  • opcjonalnie jajko do posmarowania chlebków

 

do swieconki rosnieMąkę wymieszałam z drożdżami, dolałam wodę i wyrabiałam ciasto robotem przez 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodałam olej. Dłońmi zamaczanymi w wodzie (lub oleju)  formowałam maleńkie chlebki – w tej porcji ulepiłam 15 chlebków. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam chlebki folią spożywczą i zostawiłam na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C.

 

do swieconki rosnie 1Każdy chlebek lekko nacięłam nożem, posmarowałam rozkłóconym jajkiem (opcjonalnie) i udekorowałam ziarnami.  Blachę wstawiłam do piekarnika na 25 minut – aż porządnie się zrumieniły. Wyjęłam je i ostudziłam na metalowej kratce. Rozkrajałam dopiero, gdy zupełnie wystygły.

Wiem, że w tym roku (2016) ten przepis niewielu się przyda, ale polecam do do wykorzystania na bezglutenową Wielkanoc 2017 roku. 

 

 

Zobacz, jak upiec doskonały wegański i bezglutenowy chlebek do wielkanocnego koszyczka

Zobacz ekspresowy przepis z 2023 r. - krok po kroku jak upiec bezglutenowy chlebek do święconki

KOMENTARZE (22)

Żaneta 12/04/2022 10:38
Marto czy z mąki Mix B Schaer lub Mic Bread Balviten też można upiec chlebek do święconki? Jeśli tak, czy mogłabym prosić przepis na mojego e-maila?
Bezglutenowa Mama 04/04/2023 09:49
Wyjdzie, tylko wg przepisu na bułki :)
Daniela 19/01/2021 09:13
Ile tej mąki dajemy? Nie ma wagi podanej.
Bezglutenowa Mama 19/01/2021 09:32
Danielo, bo akurat ta mieszanka ma wagę 300 g, ale masz racje , powinnam to doprecyzować, już to robię :) Tym bardziej, że obecnie trudno kupić te mieszanki i trzeba się ratować mąką, którą podaję alternatywnie :)
Angelika 08/04/2017 02:45
A my pieczemy z mąki kukurydzianej.
Magdalena 07/04/2017 13:10
Czym moge zastapic tą bezglutenowa mieszanka chlebowa Bakels;???
Bezglutenowa Mama 07/04/2017 15:26
Magdo, możesz upiec bułeczki z każdego innego przepisu na bułki na moim blogu - podczas formowania nadaj im nieco podłużny kształt.
mamaAni 28/04/2016 08:25
a ja mam pytanie o te chlebki :) upiekłam z tych mieszanek dopiero dwa ale za każdym razem od razu po włożeniu do piekarnika puchną jak balon a po wyjęciu z piekarnika trochę opadają, stają się dość płaskie a przy spodzie nawet powiedziałabym że odrobinę zakalca jest - o co chodzi? dodam że włożyłam na 200 stopni z termoobiegiem (wg przepisu na opakowaniu) ale jak poczułam że coś się chyba przypala - wyłączyłam termoobieg i zostawiłam w tych 200 stopniach. Czy 180 stopni z powyższego przepisu dotyczy pieczenia z termoobiegiem czy bez?
Bezglutenowa Mama 28/04/2016 22:18
180 stopni dotyczy pieczenia bułeczek. Chleb należy piec w 220 stopniach lub 200 (wtedy z termoobiegiem). Osobiście chleby Bakelsa piekę zawsze w 220 stopniach, bez termoobiegu, przez 30 minut. Skórka faktycznie już po około 20 minutach jest porządnie przyrumieniona, wtedy przykrywam chleb podwójnym arkuszem papieru do pieczenia. Wyjmuje po 30 minutach najpierw na deseczkę drewnianą, a po paru minutach na metalową kratkę. I wg takiego systemu nic nie opada, chleb jest super. Zawsze też daję nie 270, a 300 ml chłodnej wody. Przyznam, że czasem nie udają mi się chleby z innych mieszanek, natomiast Bakels wychodzi zawsze znakomicie. Dlatego nie zniechęcaj się - i nie zmieniaj temp. w trakcie wypieku :)
mamaAni 29/04/2016 08:06
zamówiłam następne 3 paczki mieszanki i będę próbować, także z bułeczkami :) Ani bardzo ten chleb smakuje - twierdzi że taki smak glutenowego pieczywa pamięta :) dziękuję za szczegółowe wytyczne :)
admin 29/04/2016 09:52
Tak, zaletą chleba Bakels jest właśnie smak, podobny do glutenowego. Znam wszystkie 3 mieszanki, ale mistrzostwem świata jest Bakels Artisan. Trzymam kciuki za udane wypieki :)
Ana 26/03/2016 14:45
czego pani używa do pobicia sosu i jakiej śmietany?
Bezglutenowa Mama 26/03/2016 20:45
co to znaczy: "do pobicia sosu"? Pewnie wkradła się literówka, ale nie umiem odszyfrować :) Śmietany używam najczęściej Piątnicy, ale w zasadzie większość jest bezpieczna;
Ana 27/03/2016 20:21
Witam, chodziło mi o zagęszczanie sosu, jak smażyć rybę w jakiej mące?Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 31/03/2016 10:01
Sos zagęszczam zwykłą mąką ziemniaczaną bez śladowych ilości glutenu (np. z Lidla lub Grula z Biedronki). A do smażenia ryb używam różnych panierek: maku, sezamu, bezglutenowej bułki tartej, siemienia lnianego.
Ana 04/04/2016 22:41
Dziękuje Wam kobiety, bardzo mi pomogłyście, pozdrawiam
Magda 31/03/2016 09:16
Ja ryby smaze albo w kukurydzianej albo mieszance Schaera na naleśniki
Ana 04/04/2016 22:39
dziękuje za podpowiedź odnośnie ryb i zagęszczania sosu, pozdrawiam
elżbieta 26/03/2016 14:24
Czy boczek surowy wędzony kupiony w sklepie mięsnym na wagę jest bezpieczny? Jaki chrzan w słoiku?(nie robię sama przetworów)
Bezglutenowa Mama 26/03/2016 20:44
Elu, trudno mi ocenić. Zawsze trzeba przeczytać skład... Producenci dają różne dodatki.
Magda 26/03/2016 16:31
Chrzan bezglutenowy robi od niedawna Develey, dokładnie Develey, chrzan tarty z dodatkiem cytryny. Opisany jako bez glutenu, laktozy, octu, dodatku pirosiarczanu sodu
elżbieta 26/03/2016 18:55
A co z boczkiem?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się