Kto choć raz w życiu nie zrobił tej najprostszej sałatki bezglutenowej, niech się od razu przyzna ;) – ale i tak mu nie uwierzę. Najprostsza sałatka bezglutenowa jest wykonalna o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje właśnie latem. Cóż potrzeba do tej sałatki bezglutenowej? Pomidorów, cebuli, śmietany lub oliwy, soli i pieprzu. To pomysł na szybki obiad bezglutenowy, ale i na śniadanie czy kolację. Najprostsza sałatka bezglutenowa doskonale komponuje się również na bezglutenowym grillu.
Przyzna mi rację każdy, kto kiedykolwiek przygotował tę sałatkę: tutaj naprawdę nie potrzeba przepisu. Najprostszą sałatkę bezglutenową przygotowujemy na tak zwane „oko”. Wystarczą 2-3 pomidory (a nawet tylko jeden), kawałek (np. połowa) cebuli, szczypta soli i pieprzu oraz kilka łyżek śmietany lub oliwy z oliwek. Mieszamy i podajemy: na bezglutenowym grillu, na bezglutenowym obiedzie i przy każdej innej okazji. W ramach urozmaicenia do tej sałatki bezglutenowej można jeszcze dodać: wyciśnięty ząbek czosnku, kilka listków lubczyku lub bazylii, natkę pietruszki i np. prażony sezam lub pestki dyni, czarnuszkę lub odrobinę bezglutenowego sosu sojowego. Oczywiście dzięki pomidorom z marketu tę sałatkę bez glutenu można przygotować także zimą – ale przyznajcie sami, że wówczas nie ma tego doskonałego smaku…. Tak, najprostsza sałatka bezglutenowa najlepiej smakuje właśnie latem: od lipca do września. I o tej porze roku jest również najtańsza w przygotowaniu. Korzystajmy zatem z sezonu na pomidory. Smacznego!
PS Sałatkę przedstawioną na tym zdjęciu przygotowała moja znajoma Magda, która od kilku miesięcy z apetytem próbuje dań z mojej bezglutenowej kuchni. I właśnie przed chwilą pochwaliła się pierwszym w życiu bezglutenowym daniem :).