Blog

Najlepszy pasztet bezglutenowy ze świeżą żurawiną

15/11/2018

Najlepszy pasztet bezglutenowy ze świeżą żurawiną

15/11/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Już kilka lat temu zgłębiłam tajniki wypieku pasztetów bezglutenowych, ale stale wprowadzam do przepisów nowe dodatki. Wczoraj w mojej kuchni powstał chyba najlepszy pasztet bezglutenowy – ze świeżą żurawiną. Lekko kwaskowy, z kawałkami owoców i z dobrze wyczuwalną nutą gałki muszkatołowej. Dlaczego opisuję go jako najlepszy pasztet bezglutenowy? Bo chcę zwrócić uwagę, że domowe pasztety:

  • pozwalają dobrze zagospodarować mięso z rosołu
  • to my decydujemy, co jest w ich składzie
  • to porcja dobrej jakości białka – budulca naszego organizmu
  • świetnie smakują na ciepło i zimno
  • są pyszne o każdej porze roku
  • nie trzeba do niego dodawać żadnego pieczywa
  • dodatek kwaskowej żurawiny zmienia tradycyjne myślenie o pasztetach ;)

Zapraszam zatem do przepisu na najlepszy pasztet bezglutenowy ze świeżą żurawiną. Jeśli nie macie świeżych owoców, śmiało użyjcie suszonej żurawiny, ale bez glutenu. I pieczcie wszelkie inne pasztety – są naprawdę bardzo pożywne. Jeśli z obiadu zostało Wam mniej mięsa, niż podałam w przepisie – upieczcie pasztet w małej foremce, nie trzymając się ściśle przepisu. Ma być większa porcja mięsa, mniejsza boczku (można go też pominąć) i mała porcja wątróbki, do tego jaja i przyprawy. Polecam również bezglutenowy pasztet dla alergika KLIK.

Składniki na bezglutenowy pasztet z żurawiną

  • 1 kg różnych mięs (np. wołowiny, łopatki, uda z indyka, karkówki)
  • 500 g wątróbki drobiowej
    np. z indyka lub kurczaka
  • 300 g surowego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • warzywa do gotowania mięsa
    marchew, korzeń pietruszki i selera, por
  • przyprawy bezglutenowe do pasztetu
    np. kurkuma, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
    bez glutenu
  • 5 jaj
    można je zastąpić 5 łyżeczkami zaparzonego siemienia lnianego
  • szklanka żurawiny świeżej
    lub suszonej, którą trzeba zalać wrzątkiem i odcedzić
  • tłuszcz do smażenia wątróbki
    masło klarowane lub olej
  • bezglutenowa bułka tarta
    do obsypania keksówki

Przygotowanie i pieczenie pasztetu bezglutenowego z żurawiną

  1. W małej ilości wody zagotuj surowe mięso i boczek. Gotuj je z włoszczyzna, solą i pieprzem przez około godzinę.
  2. Wyjmij z wywaru i ostudź.
  3. Wątróbkę umyj, oczyść i osusz.
  4. Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę. Na tłuszczu podduś posiekaną cebulę, przełóż ją na talerz.
  5. Na tej samej patelni podsmaż wątróbkę. 
  6. Zmiel mięso, wątróbkę z cebulą i czosnkiem.
  7. W misce wyrób łyżką zmielone składniki, dodaj jajka (w diecie alergika jajka zastąp 5 łyżeczkami bezglutenowego zaparzonego siemienia lnianego) i przyprawy do smaku.
  8. Bezglutenowy pasztet ze świeżą żurawiną powinien być wyrazisty, nie oszczędzaj więc majeranku, gałki muszkatołowej, tymianku lub bezglutenowej przyprawy do pasztetów.
  9. Spróbuj masę – ma być wyrazista w smaku.
  10. Keksówkę posmaruj tłuszczem i obsyp bezglutenową bułką tartą (lub wyłóż papierem do pieczenia).
  11. Masę przełóż do keksówki. Powciskaj w nią owoce żurawiny – wgłąb i na powierzchni.
  12. Formę wstaw do piekarnika nastawionego na około 190 stopni C, piecz godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy powierzchnia najlepszego bezglutenowego pasztetu z żurawiną nie przypieka się zbytnio. W razie potrzeby przykryj formę folią aluminiową.
  13. Gdy pasztet przestygnie, delikatnie wyłóż go z formy i zostaw do zupełnego ostudzenia, a następnie przechowuj w lodówce.

Domowe wędliny w diecie bezglutenowej

Ponieważ dieta bezglutenowa w klasycznej postaci (gotowe pieczywo, ciastka i przekąski, tanie wędliny itd.) nie jest zbyt zdrowa dla osoby z celiakią, warto codzienne menu urozmaicać domowym jedzeniem. Bezglutenowy pasztet ze świeżą (lub suszoną) żurawiną jest jedną z propozycji, po które warto sięgać w diecie gluten-free. Zamiast żurawiny można użyć dowolnych dodatków: zielonego groszku, pestek dyni, kawałków jabłka, pokrojonej papryki itp. Jeśli pasztet będzie miał przewagę mięsa wołowego, dostarczy dzieciom i dorosłym z celiakią nie tylko cenne białko, ale również żelazo. I mała wskazówka: jeśli zjadacie potrawę bogatą w żelazo, koniecznie włączcie do posiłku produkty bogate w witaminę C, np. czerwona paprykę, ogórki kiszone, zieloną pietruszkę itp. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się