Gotowi na bezglutenowe ciasto marzeń? Trzy warstwy aksamitnego biszkoptu, przełożone bogatym kremem pachnącym cynamonem i przyprawami świątecznymi...
Oto czekoladowe ciasto bezglutenowe z kremem piernikowym, długo świeże i obezwładniająco pyszne.
To już ostatni świąteczny przepis bezglutenowy na Wigilię. Przyznam, że czekoladowe ciasto bezglutenowe z kremem piernikowym wymaga trochę pracy, ale efekt wszystko wynagradza.
Tym większe ukłony składam autorce przepisu, który mnie zachwycił i który dostosowałam do diety bezglutenowej: orchideli.com.pl. Autorka precyzyjnie opisała każdy krok, zawarła też wiele cennych porad. Przepis jest na 6!
Użyłam formy o średnicy 20 cm, 6 cm wysokości, by uzyskać trzy blaty do przełożenia kremem. Można też użyć prostokątnej formy.
Upieczonego ciasto wystaw z piekarnika, a po około 20 minutach - z formy. Studź na metalowej kratce. Następnie przekrój na trzy blaty.
Jeśli w trakcie dodawania serka krem zacznie się warzyć, ustaw na chwilę miskę na garnek z niewielką porcją gotującej się wody i ucieraj mikserem. Stanie się wtedy trochę rzadszy i aksamitny. Zastosowałam ten patent autorki przepisu - to działa!
Całość możesz ozdobić orzechami, migdałami lub suszonymi owocami - tak, jak lubisz.
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z kremem piernikowym przechowuj w lodówce, przetrwa tam spokojnie 3-4 dni. Smacznego i na zdrowie :)