Blog

9

Mrożone pierogi wigilijne bez glutenu

15/12/2015

Mrożone pierogi wigilijne bez glutenu

15/12/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kilka dni temu zamroziłam bezglutenowe pierogi z rybą, a dziś zagniotłam ciasto i przygotowałam bezglutenowe pierogi wigilijne z kapustą. Właśnie wstawiłam do zamrażarki 40 pierogów bezglutenowych – w Wigilijny wieczór odgrzeję je i podam na stół. Zachęcam do podobnej praktyki, bez względu na to, czy przygotowujecie bezglutenowe dania wigilijne tylko dla jednej osoby, czy dla całej rodziny. Mrożenie pierogów bezglutenowych to spore ułatwienie nie tylko w czasie świąt. Przede wszystkim dobrze mieć w zamrażarce coś szybkiego do odgrzania. Mrożone pierogi bezglutenowe, ulepione z dobrego ciasta, przetrwają wiele miesięcy w lodowatej temperaturze. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebooki 

Zobacz, jak ulepić pierogi bezglutenowe

Składniki  ciasta na 30 pierogów bezglutenowych do zamrożenia

  • 300 g bezglutenowej mąki makaronowej i na pierogi 
    np. włoski Mix per pasta fresca KLIK
  • 3 jaja 
  • 45 g gorącej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Składniki farszu do mrożonych pierogów bezglutenowych

  • 250 g kiszonej kapusty
    kupowanej w szczelnym opakowaniu, nie na wagę
  • 2 cebule
  • 20 g masła (lub olej)
    do zeszklenia cebuli
  • przyprawy bez glutenu:
    sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, tymianek kurkuma, liść laurowy

Wykonanie farszu do mrożonych pierogów bezglutenowych

Przygotowanie farszu do pierogów bezglutenowych z kapustą jest dziecinnie proste.

  • do niewielkiej porcji wrzątku dodaj przyprawy bezglutenowe: 3 liście laurowe, szczyptę kurkumy,  po 1/3 łyżeczki tymianku, pieprzu mielonego i majeranku, 4 kulki ziela
  • do garnka włóż posiekaną kapustę i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny; w razie potrzeby dolewaj wrzątek
  • cebule posiekaj bardzo drobno i zeszklij na maśle
  • kapustę ostudź i porządnie odciśnij z wody, wymieszaj z miękką cebulką
  • dopraw do smaku, jeśli trzeba
  • farsz wstaw do lodówki – jeśli chcesz pierogi bezglutenowe lepić następnego dnia lub zostaw w temperaturze pokojowej, gdy planujesz to zadanie w tym samym dniu

Przygotowanie ciasta na pierogi bezglutenowe i lepienie

  • wymieszaj mieszankę bezglutenową z jajkami i solą
  • dodaj wrzątek i energicznie zagniataj ciasto, po chwili dodaj oliwę
  • zagniataj ciasto przez kilka minut, aż uzyska elastyczną, jednolitą strukturę
  • możesz też przygotować w thermomixie ciasto na pierogi bezglutenowe  
  • owiń ciasto folią spożywczą i odstaw na 10 minut
  • stolnicę i wałek oprósz bezglutenową mąką ryżową
  • rozwałkuj na niej 1/4 ciasta – może być cieniutkie (pozostała część ciasta ma pozostać szczelnie przykryta folią)
  • wycinaj szklanką kółka, nakładaj łyżeczką farsz i zlepiaj energicznie brzegi pieroga bezglutenowego (zobacz to na moim filmiku powyżej)
  • nie musisz oszczędzać farszu; ciasto na pierogi bezglutenowe z mix per pasta fresca jest tak doskonałe, że przypomina pszenne, jest bardzo elastyczne
  • pierogi bezglutenowe układaj na drewnianej deseczce i trzymaj przykryte bawełnianą ściereczką
  • w szybkim tempie ulep tyle pierogów, by zajęły całą deseczkę i wstaw ją do zamrażarki na około 2-3 godziny
  • tak samo postąp z resztą ciasta i farszu

Mrożone pierogi bezglutenowe – tak doskonałe, jak świeże

Gdy pytacie, jak mrozić pierogi bezglutenowe i czy  można mrozić bezglutenowe pierogi, od razu odsyłam do tego wpisu na blogu. Zapewniam, że pierogi bezglutenowe przygotowane z dobrej mąki przetrwają w zamrażarce wiele miesięcy. 

To jak zamrozić pierogi bezglutenowe i je przechowywać, a potem odgrzewać?

  • zamarznięte na deseczce pierogi wystarczy wsypać do pudełka, szczelnie je zamknąć i wyraźnie opisać, że są to pierogi bezglutenowe; ja zapisuję tylko, że są to ruskie lub mięsne lub z kapustą – bowiem w moim domu nie ma glutenowych pierogów i nie ma ryzyka, że komuś się pomylą
  • jeśli w Twojej zamrażarce też są przechowywane wyłącznie pierogi i dania bezglutenowe, zamiast pudełka możesz użyć woreczka
  • gdy chcesz ugotować mrożone pierogi bezglutenowe, zagotuj wodę z łyżeczką soli i 2 łyżkami oleju, wrzuć do niej porcję pierogów i zamieszaj po dnie silikonową łyżką; gotuj je na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 10 minut
  • wyjmuj pierogi delikatnie silikonową łyżką cedzakową i układaj je na talerzach
  • gdy chcesz zostawić porcję ugotowanych pierogów do odsmażenia w następnym dniu, posmaruj je olejem i wstaw do lodówki; dzięki temu nie skleją się i nie popękają w trakcie ich odrywania od siebie

Gdzie kupić gotowe – świeże lub mrożone – pierogi bezglutenowe?

  • piekarnia Bezglutelove.pl z Wieliczki (sprzedaż stacjonarna i wysyłkowa)
  • Pizza Naturalna z Poznania 
  • WOLNA Piekarnia Bezglutenowa we Wrocławiu, Poznaniu, Komornikach i Łodzi
  • Wypiekarnia Smaku w Przeźmierowie
  • Też Można w Poznaniu
  • sklep internetowy i delikatesy Atelier Smaku
  • Piekarnia Bezglutenowa BEZ – Poznań, Warszawa, Łódź, Kraków
  • internetowy i stacjonarny sklep ze zdrową żywnością Bliżej Natury w Poznaniu
  • Pracownia Wypieków Trójmiasto
  • sklep z żywnością bezglutenową Jedz Bez Glutenu.pl
  • Auchan, Carrefour – mrożone pierogi bezglutenowe Mateo
  • pensjonat bezglutenowy Moje Tatry (sprzedaż na miejscu i wysyłka kurierem)

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE (9)

aga 01/05/2020 18:05
Hej, ciekawy artykuł, sporo się dowiedziałam :) mam takie pytanie do osób, które często mrożą sporo pierogów - czy używanie zamrażarki skrzyniowej? Rozważam taki zakup, to chyba wygodne przy trzymaniu takich samych produktów. Czy ktoś może mi polecić jakiś model? Na przykłąd w oparciu o ten ranking, bo są tam "lady" - https://www.prorankingi.pl/rankingi/agd/zamrazarki/ byłabym wdzięczna za opinie o sprawdzonym sprzęcie i pomysły, co tam jeszcze mogę mrozić :) Pozdrawiam
Michał 16/12/2015 14:41
Najlepsze pierogi to są z mąki Schar!
admin 16/12/2015 22:21
Schaer Mehl Farine jest znakomita, ale Nutri Free dedykowana pierogom to punkcik wyżej :)
ja 16/12/2015 07:42
Mam pytanie jaki jest skład mąki i gdzie ją mozna kupić? DZIEKUJE
admin 16/12/2015 22:25
Skład mąki pierogowej Nutri Free: skrobia kukurydziana, skrobia z manioku (tapioki), mąka ryżowa, mąka kukurydziana, zagęstnik: guma ksantanowa. Można kupić w italiabezglutenu.pl oraz może w Intermarche w Galerii Leszno.
mamaAni 16/12/2015 13:16
http://italiabezglutenu.pl/17-maka-bezglutenowa tu można kupić, kto jest z W-wy może tez ją kupić w Margicie
admin 16/12/2015 22:22
O proszę, nie wiedziałam, że Margita handluje Nutrii Free.
basiag 15/12/2015 13:05
Pierwszy raz zakupilam tą mąkę i jest super, klejenie pierogow w koncu nie jest udreka, swietna ta maka ,ciasto elastyczne, nie rozpada sie jestem bardzo zadowolona, teraz tylko z tej mąki pierożki :)
Bezglutenowa Mama 15/12/2015 13:13
Przygotowuję pierogi naprawdę z wielu miksów i też śmiało mogę powiedzieć, że ten jest najlepszy na pierogi :). Miłego lepienia zatem :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się