Blog

18

Mam celiakię. Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka?

27/08/2015

Mam celiakię. Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka?

27/08/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka – temat ten jest wciąż aktualny. Zgodnie z najnowszym systemem żywienia niemowląt gluten należy wprowadzać do diety od 5. miesiąca życia. Ale  uwaga: w przypadku dzieci rodziców z celiakią (matki lub ojca) podawanie glutenu rozpoczynamy później. To bardzo ważne dla rozwoju dziecka. Niestety, nadal niewielu lekarzy i położnych informuje o tym rodziców. Zatem kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlaka? Przyznam, że często dostaję takie zapytania: „Mam celiakię. Kiedy wprowadzać gluten do diety mojego dziecka?”

Tutaj kupisz

Poradnik i bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + eboook z przepisami

Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka?

Celiakię można rozpoznać tylko wówczas, gdy w diecie dziecka lub dorosłego jest obecny gluten KLIK – jak wykryć celiakię). Gdy więc rodzi się dziecko i w pierwszych miesiącach życia odżywia się wyłącznie mlekiem mamy (lub sztucznym), nie ma możliwości by rozpoznać ewentualną celiakię.

Trzeba włączyć do posiłków gluten i dopiero wtedy oceniać ewentualne reakcje organizmu. Obecnie gluten wprowadza się do diety malca w 5. miesiącu życia. Ale uwaga: dotyczy to tylko dzieci, które w rodzinie nie mają osób chorych na celiakię (dziadka, cioci, brata, kuzynki, mamy itd.).

A jak wprowadza się gluten do diety maluszka? Jak rozszerza się jego dietę o produkty pszenne, żytnie i jęczmienne? Należy to robić stopniowo, np. po łyżeczce ugotowanej kaszki manny dodawanej do mleka albo do zupki warzywnej.

Jeśli nie pojawią się żadne niepokojące reakcje (biegunki, zmiany nastroju i zachowania, zaparcia, bezsenność, nadpobudliwość, zahamowanie wagi i wzrostu, anemia itp.), dietę można rozszerzać o makaron, przekąski zbożowe, pieczywo. Dlaczego nie od razu podajemy bułkę czy chleb? Bo jeśli dziecko zareaguje na gluten, trudniej mu będzie zapomnieć glutenowy smak… Coś o tym wiem, bo żyję z celiakią od 1979 r. 😋

Jeśli po wprowadzeniu do diety kolejnych produktów glutenowych dziecko nadal nie ma żadnej reakcji, to mamy święty spokój ;) – czyli dużą szansę na to, że dziecko nie choruje na celiakię (ale uwaga: celiakia może ujawnić się dopiero w okresie dojrzewania lub w wieku dojrzałym).

Gdy w rodzinie występuje celiakia, wprowadzamy gluten później

Jeśli jednak w rodzinie (u rodziców, dziadków, rodzeństwa, kuzynostwa)  występuje celiakia, nasz malec może być genetycznie obciążony ryzykiem zachorowania. I wtedy system żywienia niemowlęcia zmienia się diametralnie. Dziecko rodziców-celiaków lub z rodziny obciążonej celiakią powinno pozostać na diecie bezglutenowej do skończenia 1. roku życia. Dlaczego w tym przypadku inaczej wprowadzamy gluten do diety dziecka?

– Roczne dziecko ma silniejszy układ immunologiczny, niż pięciomiesięczne niemowlę, dlatego wprowadzenie glutenu w starszym wieku działa ochronnie na jelita i cały organizm – wyjaśnia dr med. Iwona Bączyk, specjalista pediatrii i gastroenterologii z poradni dziecięcej Szpitala Klinicznego im. Karola Jonschera w Poznaniu.

Jeśli pięciomiesięczny niemowlak nosi gen celiakii i zetknie się z glutenem, białko może narobić w rozwijającym się, niedojrzałym organizmie więcej szkód. Lepiej i bezpieczniej więc poczekać, aż organizm dziecka będzie silniejszy i lżej zniesie kontakt z ewentualnym alergenem. Tym bardziej, że wiedząc o celiakii w rodzinie, możemy ustrzec dziecko przed skutkami toksyczności glutenu. Zatem rok na diecie bezglutenowej może zadziałać ochronnie, a jednocześnie ten system żywienia nie wyrządzi maluszkowi żadnej krzywdy. Oczywiście pod warunkiem, że będzie to zdrowa dieta bezglutenowa, a nie oparta o gotowce ze sklepu ze złym składem. 

Gdy więc malec skończy rok, wprowadzamy gluten w identyczny sposób, jak u niemowlaka. Po łyżeczce ugotowanej kaszki manny do obiadu czy deseru, stopniowo zwiększając ilość glutenu. Potem do diety dołączamy makarony, kasze glutenowe, przekąski, pieczywo.  I bacznie obserwujemy dziecko.  

Z doświadczenia wiem, że dziecko genetycznie obciążone celiakią warto odpowiednio wcześniej zarejestrować na NFZ w poradni gastrologicznej dla dzieci (bo potem, gdy pojawi się potrzeba wykonania badań, poradnia może już nie mieć miejsc). Dzięki temu nasz smyk zaczyna jeść gluten i od razu ma zarezerwowane miejsce u specjalisty. Warto iść do poradni nawet wówczas gdy wydaje nam się, że malec nie ma żadnych objawów celiakii. Lepiej, niech zweryfikuje to lekarz.

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej

KOMENTARZE (18)

Joanna 25/08/2023 20:36
Dzień dobry, czy zalecenia wymienione w artykule nadal są aktualne? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Mam 9-miesięcznego synka, oboje z mężem chorujemy na celiakię i nadal wstrzymuję się z podaniem glutenu. Gastroenterolog zalecił podawanie codziennie kaszki glutenowej przez co najmniej 6 tygodni, i mamy to zrobić zanim syn skończy rok. Po przeczytaniu artykułu waham się, przeczekam chyba aż syn skończy roczek.
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:22
Tak, te zalecenia są aktualne, chodzi o to, by chronić jelitka maluszka, zanim nie nabiorą odporności :)
Mama_Paula 03/03/2016 22:19
Przepraszam z góry, że odświeżam stary temat, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Oboje z mężem jesteśmy krótko na diecie bezglutenowej ze względu na stan zdrowia (oboje Hashimoto + ja kolagenoza). Już czujemy poprawę i zamierzamy dalej nie jeść glutenu. Mamy 7-miesięczną córkę, której zgodnie z schematem (pediatra zasugerował) zaczełam wprowadzać gluten. Co prawda podaję jej tylko raz na tydzień lub dwa kaszę mannę, ale zawsze to gluten. Nie wiem co mam robić, czy mam jej dawać gluten czy wychowywać całkiem bezglutenowo skoro oboje z mężemnie zamierzamy go jeść. Znajoma dietetyczka straszy nas, że jak nie będziemy podawać to w przyszłości mała ekspozycja na gluten i córka będzie miała problemy. Co robić? Proszę o rady, bo jeste jeszcze całkiem na świeżo w temacie :(
admin 06/03/2016 12:06
Paulino, spokojnie możesz wstrzymać się z podawaniem glutenu do skończenia 1. roku przez córkę. Skoro oboje z mężem macie Hashimoto, to jest ryzyko, że i Wasza córeczka może mieć jakąś chorobę autoimmunologiczną, np. celiakię. Jeśli jest takie ryzyko, to lepiej wstrzymać się z podawaniem glutenu do czasu, aż córeczka skończy rok - w tym czasie nabierze odporności, wzmocnią się też jelita. Po skończeniu możesz zacząć jej wprowadzać gluten, stopniowo, raz w tygodniu, w postaci dodania kaszki manny do zupki czy makaronu glutenowego do zupy. Potem przejdź do codziennego podawania glutenu, ale wstrzymaj się z pieczywem. Obserwuj córeczkę. Jeśli będzie dobrze reagować na gluten, to dołącz pieczywo i nadal obserwuj objawy. Gdyby coś Cię zaniepokoiło, poradź się pediatry lub gastroenterologa dziecięcego. Jeśli córeczka będzie dobrze reagować na gluten, to niech go je codziennie, np. w postaci glutenowej bułki na spacerze, pieczywa chrupkiego jako przekąski itp. Jeśli codziennie będzie jeść gluten, to nie zaszkodzi jej bezglutenowa dieta w domu. A jak pójdzie do przedszkola, też będzie jeść tam glutenowo. Twoja dietetyczka ma rację w tym sensie, że jak córeczka będzie na ścisłej diecie bez żadnych wskazań medycznych, to zanikną u niej enzymy trawiące gluten i faktycznie - potem wystarczy mała ilość glutenu i ona zareaguje tak jak osoba chora na celiakię. Pamiętaj też, że konwencjonalna dieta bezglutenowa, oparta na sklepowych produktach, jest jałowa i mało odżywcza, a to niedobre zwłaszcza dla dziecka. Jeśli wszyscy jecie w domu bezglutenowo, dbaj o zbilansowana dietę: dużo warzyw i owoców, kasze, strączki, dobre gatunkowo mięsa, ryby, orzechy, pestki dyni i słonecznika, domowe pieczywo itp.
aga 02/09/2015 15:28
No trochę późno ten artykuł, moja córka skończyła wczoraj rok i od 6 mcy je gluten :( ale ja na szczęście nie daje jej w dużych ilościach, raz-dwa razy dziennie w kaszce i małą kanapkę z chleba zwykłego, resztę je jak my, bezglutenowa. Jej pediatra kazała podawać normalnie, gastroenter. mój też kazał dawać, tylko moja rodzinna lekarka kiwa głową by corki nie truc na wszelki wypadek.
Basia 29/08/2015 21:18
Ja rozmawiałam na Gluten Free Expo z gastrologiem z Ligoty i uzyskałam informację, że dopiero po roku mamy wprowadzać gluten, tym bardziej że ja miałam bardzo późno zdiagnozowaną celiakię i musiałam czekać z zajściem w ciążę. Córka ma 5 miesięcy i czekamy do roku.
Bezglutenowa Mama 30/08/2015 22:28
No, super, że udało Ci się otrzymać tak dobrą poradę. Powodzenia w diecie bezglutenowej!
gosiasit 30/08/2015 00:58
No to jak to się mówi: co lekarz to opinia... celiakie mam ja i starsza córka,młodsza pewnie też będzie miała.
Bezglutenowa Mama 30/08/2015 22:28
Może tak, może nie :) Trzymam kciuki, aby nie :)
gosiasit 29/08/2015 20:19
Będąc w maju na targach gluten Free EXPO w Warszawie rozmawiałam zarówno z lekarzem jak i z dietetykiem klinicznym,oboje odpowiedzieli że według schematu żywienia...jestem zawiedziona,myślałam że to fachowcy,moja córka właśnie ma 7 miesięcy i jest po pierwszych dawkach glutenu...nie dam jej więcej!
Bezglutenowa Mama 30/08/2015 22:27
Nasz gastroenterolog dziecięcy zaleca czekać do roku. Która lekarka na Expo zalecała Ci iść zgodnie ze schematem?
gosiasit 01/09/2015 11:32
Sprawdzę nazwisko bo nie pamiętam i napiszę
ania 28/08/2015 20:40
Ja również dziękuję za artykuł. U nas lekarze - alergolog dziecięcy w porozumieniu z pediatrą - zalecili wprowadzenie glutenu zgodnie ze schematem żywienia. Odczekałam do 7 miesiąca. Ale miałam wątpliwości czy dobrze robię, bo sama mam celiakie i intuicyjnie wydawało mi sie, żeby córce za wcześnie glutenu nie podawać. Próbowałam szukać informacji na ten temat. Pisałam w tej sprawie nawet do Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej - niestety otrzymałam lakoniczną nic nie wnoszącą odpowiedź.
Bezglutenowa Mama 30/08/2015 22:26
Stowarzyszenie odpowiada może lakonicznie, ale pewnie nie zawsze jest w stanie poznać szczegóły danej sprawy i kompetentnie odpowiedzieć. Może stąd taka odpowiedź. Porażające jest to, że pediatra i alergolog ma tak małą wiedzę w tej kwestii. Pozostaje pytanie: czy w pozostałych kwestiach mają podobną wiedzę ;)
anka 28/08/2015 09:48
Dziękuję za ten artykuł, właśnie byłam w trakcie podejmowania decyzji kiedy podać gluten mojemu półrocznemu synkowi - a ja jestem chora na celiakię - juz wiem, że po roku. ciekawe co powie gastrolog dziecięcy, wybieramy się za 2 tygodnie do poradni...
Bezglutenowa Mama 30/08/2015 22:24
Gastrolog powinien być bardziej świadomy, ale bywa różnie ;)
xymi 28/08/2015 13:51
Szkoda, że dopiero teraz ten artykuł powstał :( Zanim zdecydowałam się wprowadzić gluten córce, pytałam zarówno pediatrę jak i gastrologa, oboje stwierdzili, żeby wprowadzać z wytycznymi. Wstrzymałam się jakieś dwa miesiące ale później wprowadziłam (po ukończeniu 8 miesiąca). Póki co nie ma jasnych objawów celiakii, także zobaczymy jak to będzie dalej. Szkoda, że pediatrzy a tym bardziej gastrolodzy dziecięcy nie dysponują taką wiedzą :(
Bezglutenowa Mama 30/08/2015 22:25
Niestety, nasz pediatra też kazał wprowadzać gluten, a to było jeszcze przed diagnoza starszej córki, więc i ja byłam zielona. Niestety, gluten osłabił jelita synka....
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się