Blog

Malinowe drożdżówki bezglutenowe nowość u Putki

27/05/2020

Malinowe drożdżówki bezglutenowe nowość u Putki

27/05/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

NOWOŚĆ. Świeże drożdżówki bezglutenowe pełne malin z piekarni Putka Bez Glutenu  – kto spróbował, ten pokochał… Sama jestem nimi zachwycona, ale dostaję też mnóstwo pozytywnych opinii od czytelników i podopiecznych mojego stowarzyszenia dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Drożdżówki są puszyste i lekkie, bogato nadziane malinami, niezbyt słodkie, z odrobiną kruszonki – same zalety. Putkowe, bezglutenowe drożdżówki z malinami nie zawierają skrobi pszennej, laktozy ani mleka – to ich kolejne zalety. Mieszczą się w plecaczku jako bezglutenowy prowiant w góry, w torbie rowerowej, ale i w szkolnej śniadaniówce. Te bezglutenowe drożdżówki z malinami dostają ode mnie szóstkę, moim zdaniem to najlepsze drożdżówki z tej piekarni, choć cenię również ich jagodzianki bezglutenowe ze świeżymi jagodami (jeszcze w czerwcu powinny wejść do oferty – gdy tylko dojrzeją jagody), drożdżówki z makiem czy serem.  

Kolejna nowość bezglutenowa u Putki

Warszawska piekarnia Putka Bez Glutenu (sklepy stacjonarne oraz internetowy) raz po raz zaskakuje nas nowościami – tym razem jest to świeża drożdżówka z malinami. Pełna malin – chcę to podkreślić. Cukiernicy nie żałowali nadzienia – naprawdę ta drożdżówka jest mocno malinowa, nie ma żadnej ściemy 😁 Jako pierwsi przekonali się o tym goście pensjonatu bezglutenowego Moje Tatry – właśnie podczas majowego weekendu gospodyni zafundowała nam malinową ucztę podczas śniadania. Wszyscy byli zachwyceni, zwłaszcza że podpiekaliśmy drożdżówki w piekarniku (170 stopni C, 5 minut), więc odzyskiwały pierwotną puszystość i lekkość. Malinówki, czyli bezglutenowe drożdżówki z malinami, zabieraliśmy też na kijkowe wyprawy do Doliny Chochołowskiej, na Nosal i Gęsią Szyję – dawały moc na szlaku 😍

Kolejna grupa zachwyconych tymi drożdżówkami to podopieczni mojego stowarzyszenia bezglutenowego. Z okazji Dnia Dziecka 60 dzieci (oraz rencistów) otrzymało paczki, w których znalazły się również malinowe drożdżówki z piekarni Putka Bez Glutenu KLIK – poznaj skład.

Dyskusyjne jest natomiast, czy „malinówki” są smaczniejsze od bezglutenowych jagodzianek czy drożdżówek z makiem – wszystkie mają ten sam, zakręcony kształt, nieco kruszonki i sporo nadzienia. Jedno jest pewne: w drożdżówce z makiem dobrze wyczuwalny jest smak drożdżówki, natomiast w jagodziance i „malinówce” na pierwszy plan wysuwają się owoce.

Ile kosztuje świeża, bezglutenowa drożdżówka z malinami?

Malinowa drożdżówka waży 100 g i kosztuje 4,25 zł. Zawsze zamawiam na zapas kilka sztuk i mrożę. By mieć darmową przesyłkę, która przysługuje od zamówienia powyżej 99 zł, do koszyka wkładam zawsze pieczywo, mini-pizzę i inne słodkości. Wyroby Putki należą do kategorii świeżych  – mają kilkudniowy termin minimalnej trwałości (poza ciastkami czy rogalikami), ale sprawdziłam – nawet tydzień po terminie można je podpiec i zjeść ze smakiem. Jest jeden warunek – muszą być przechowywane w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce). 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się