Blog

Łatwy przepis na pomarańczowe babeczki bezglutenowe bez mleka - dla przedszkolaka i ucznia

30/09/2024

Łatwy przepis na pomarańczowe babeczki bezglutenowe bez mleka - dla przedszkolaka i ucznia

30/09/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 2 osoby
Czas 30 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Tanie

Ekspresowy przepis na puszyste babeczki bezglutenowe bez mleka

Potrzebujesz ekspresowo do szkoły lub przedszkola pomarańczowe babeczki bezglutenowe bez mleka? Takie puszyste, lekkie i pyszne? Niedużą porcję? Te babeczki bezglutenowe będą gotowe w 30 minut, zobacz przepis!

Tylko 5 podstawowych składników, które są w każdej kuchni bezglutenowej, i Twoje muffinki bezglutenowe bez mleka mogą wędrować z przedszkolakiem lub uczniem na zajęcia lub urodzinki. 

Kluczowym składnikiem jest bezglutenowa mąka uniwersalna Mehl Farine lub Mix C Patisserie marki Schär, dostępne w Rossmannie oraz w wielu innych sklepach stacjonarnych i internetowych.

Jest jeszcze coś: szczególnego, niebiańskiego smaku tym babeczkom dodaje starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa. Ich aromat sprawi, że wszyscy będą chcieli od Ciebie ten przepis bezglutenowy!

Składniki 4-6 babeczek

  • 90 g bezglutenowej mąki bezglutenowej do słodkich wypieków Mix C Patisserie Schär lub uniwersalnej Mehl Farine Schär
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki (100 g cukru)
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 50 g majonezu / oleju
  • skórka starta z wyparzonej cytryny lub pomarańczy

Uwaga: wszystkie składniki babeczek bezglutenowych muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka i majonez wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej. 

łatwy przepis na pomarańczowe babeczki bezglutenowe bez mleka

Wykonanie

  • Foremki posmaruj tłuszczem i obsyp odrobiną bezglutenowej bułki tartej
  • Piekarnik nastaw na 180 st C, opcja góra - dół
  • Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową
  • W dużej misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą pianę (3-4 minuty)
  • Wsyp suche składniki i miksuj jeszcze 2 minuty
  • Dodaj majonez i wyrabiaj ciasto mikserem jeszcze przez 1-2 minuty
  • Przelej ciasto do foremek, wstaw na środkową półkę piekarnika
  • Piecz około 25 minut, do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka
  • Babeczki bezglutenowe wyjmij z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu, ozdób dowolnie cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą lub lukrem

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się