Spora grupa polskich kucharzy, kelnerów czy menadżerów ośrodków wypoczynkowych nie ma pojęcia o diecie bezglutenowej. By kształcić przyszłe kadry, Bezglutenowa mama od kilku lat prowadzi w Polsce kursy bezglutenowego gotowania dla uczniów szkół gastronomicznych. Pod koniec marca z takiego szkolenia teoretycznego i praktycznego skorzystało 22 uczniów technikum gastronomicznego Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie. Ależ było pracowicie i smacznie!
Uczniowie trzeciej klasy techniku gastronomicznego podczas zajęć teoretycznych z Bezglutenową mamą poznali najważniejsze zasady diety bezglutenowej. Dowiedzieli się, że gluten może być wszędzie, dlatego tak istotne jest czytanie etykiety każdego produktu, który ma trafić na stół osoby na diecie bezglutenowej. Otrzymali szczegółowe informacje dotyczące przygotowywania potraw bezglutenowych, ich przechowywania czy serwowania. Dla większości trzecioklasistów temat diety bezglutenowej był zupełnie nowy.
Nieodłącznym elementem kursu bezglutenowego gotowania dla uczniów były zajęcia praktyczne. Młodzież w szkolnej, doskonale wyposażonej pracowni kulinarnej, pod okiem Bezglutenowej mamy przygotowała kilkanaście potraw. Tym razem skupiliśmy się na daniach przygotowanych na bazie mąk bezglutenowych, by uczniowie poznali zasady pracy z tymi niesfornymi mąkami i mixami. To właśnie mąki sprawiają największy kłopot osobom an diecie bezglutenowej oraz ich kucharzom.
Podczas praktycznych zajęć uczniowie utrwali wiedzę zdobytą podczas wykładu. Dowiedzieli się na przykład, że podczas szykowania potraw bezglutenowych nie mogą spożywać swoich glutenowych kanapek czy przekąsek i że muszą przeczytać etykietę każdego produktu. Sprawdzali każdą miskę i deskę do krojenia
Podczas kursu bezglutenowego gotowania dla uczniów obaliliśmy mit, że dieta bezglutenowa jest niesmaczna i jakaś dziwna. Zapewniam, że na degustacji talerze opustoszały bardzo szybko…
Przygotowaliśmy: bezglutenowy chleb z wędzonym boczkiem, wrapy, wegańskie naleśniki bezglutenowe z karobem, wegańskie ciasto bananowe, bezglutenowe muffinki Bakels, bezglutenowe pierogi gryczane, szybkie pączki bezglutenowe z ziemniakami, bezglutenowe kruche ciasteczka z karobem, bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze.
Młodzież doskonale poradziła sobie z przygotowaniem dań. Pewnym kłopotem okazało się smażenie wegańskich naleśników bezglutenowych, które trudno było przewracać na drugą stronę. Usmażyliśmy je więc w postaci małych naleśników, które z łatwością przewracaliśmy przy użyciu zwykłej łyżki. Wegańskie naleśniki bezglutenowe, udekorowane dżemami w różnych smakach, zachwyciły nas wyglądem i smakiem. Co ważne, uczniowie dowiedzieli się w praktyce, że bez glutenu, jajka i mleka można również przygotować świetne naleśniki.
Degustacja przypominała prawdziwą ucztę. Uczniowie w ramach codziennych zajęć uczą się również estetycznego serwowania potraw, więc na kursie bezglutenowego gotowania wykazali się mistrzostwem. Szczególny powód do dumy miała nauczycielka Mirosława Karpińska, towarzysząca nam w praktycznym i teoretycznym kursie bezglutenowego gotowania dla uczniów: Bezglutenowa mama chwaliła młodzież za zespołowa pracę, świetny warsztat, znajomość zasad pracy w kuchni i pomysłowość.
Uczniowie technikum gastronomicznego Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie otrzymają certyfikaty Bezglutenowej mamy, potwierdzające udział w kursie bezglutenowego gotowania.
KOMENTARZE