Blog

4

Kokosowe racuszki bezglutenowe

26/01/2016

Kokosowe racuszki bezglutenowe

26/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie lubię marnować jedzenia, dlatego często wymyślam, co zrobić np. z białkami jaj po upieczeniu jabłecznika lub tarty bezglutenowej. Gdy nie mam czasu na pieczenie kokosanek,  smażę szybkie racuszki kokosowe bez drożdży i bez mleka. Te racuszki są słodkie (ale można zmniejszyć porcję cukru w przepisie) i lekkie, idealne na podwieczorek lub na deser dla bezglutenowego przedszkolaka, sprawdzą się też w szkolnej śniadaniówce (bo nie brudzą i nie mają tłuszczu). Moje dzieci na diecie bezglutenowej były zachwycone smakiem i konsystencją kokosowych racuszków. Już wiem, że przepis na kokosowe racuszki bezglutenowe wykorzystamy na bezglutenowych warsztatach kulinarnych 13 lutego w Zielonej Górze. 

 

Składniki na 6 kokosowych racuszków bezglutenowych

  • 75 g białek
    z około 3 jaj
  • 5 – 10 g cukru
  • 15 g mąki kokosowej
    bezglutenowej
  • 15 g wiórków kokosowych
    bezglutenowych

Jak przygotować bezglutenowe racuszki kokosowe?

  • białka ubij mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę
  • pod koniec ubijania dodaj cukier; odstaw mikser
  • dodaj mąkę i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj masę łyżką
  • patelnię do smażenia naleśników posmaruj tłuszczem i rozgrzej
  • nakładaj łyżką małe placuszki
  • smaż z obu stron na małym ogniu
  • smacznego ;) 

Pomysł na podwieczorek dla dziecka na diecie bezglutenowej

Z licznych e-maili od rodziców wiem, że dzieci na diecie bezglutenowej nie zawsze mają dobry apetyt. Dlatego warto eksperymentować w kuchni i zaskakiwać dzieci nowymi potrawami, smakami, kolorami. Zachęcam Was do korzystania z mąki kokosowej – zawiera bardzo dużo białka i błonnika, za to niewiele węglowodanów, dlatego jest w skazana w diecie dzieci z celiakią i cukrzycą. Mąka kokosowa pomaga też regulować poziom cholesterolu. W zasadzie nie ma żadnych wad ;) Pamiętajcie jednak, że mąka kokosowa wchłania więcej wody, niż inne mąki. Zatem w przepisie musi być więcej mokrych składników, bo inaczej uzyskamy wypiek suchy i kruszący się. Mąkę kokosową warto dodawać do wszystkich dań: naleśników, słodkich wypieków, do chleba, do panierowania ryb i mięsa. Zaleca się zastąpienie mąką kokosową do 10-20 procent mąki użytej w przepisie.

A wracając do białek jaj, które zostają po wypieku tart czy innych ciast. Można z nich przygotować tort bezowy lub tradycyjne kokosanki bezglutenowe – KLIK PRZEPIS, ale jeśli nie macie czasu, po prostu usmażcie kokosowe racuszki bezglutenowe. Nie muszą być słodkie – porcja cukru może być naprawdę minimalna, nawet o połowę mniejsza niż w przepisie. A z czym podawać bezglutenowe racuszki z mąki kokosowej? Dobrze smakują z dżemem, powidłami, konfiturą, a nawet z masłem lub na sucho. 

KOMENTARZE (4)

Bezglutenowa Mama 09/01/2020 18:52
Ok, a jaka nazwa producenta? Znana czy raczej nie? Generalnie LIDL ma dobrze opisane produkty :)
Natka 03/01/2020 21:22
Ja ostatnio kupiłam w Lidlu takie niebieskie i nie pisze że zawierają gluten więc są bezpieczne
Ola 02/02/2016 13:49
proszę podaj mi jakich wiórek kokosowych używasz- nie mogę znaleźć takich bezpiecznych bezglutenowych
admin 02/02/2016 20:27
Sprawdź Kresto, teraz też firma Denver Food wypuściła na rynek wiórki kokosowe bezglutenowe.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się