Blog

3

Kawowe ciasto bezglutenowe nie tylko na Dzień Kawy

28/09/2022

Kawowe ciasto bezglutenowe nie tylko na Dzień Kawy

28/09/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Międzynarodowy Dzień Kawy świętujmy z bezglutenowym ciastem kawowym

To przepis stworzony dla kawoszy, ale nie tylko. Kawowe ciasto bezglutenowe jest tak pyszne, że nie da się przejść obok niego obojętnie. Okazja jest szczególna, bo dziś - w czwartek, 29 września 2022 r.  - przypada Międzynarodowy Dzień Kawy. Dlatego czekałam z publikacją do ostatniej chwili, choć kawowe ciasto bezglutenowe wymyśliłam kilka tygodni temu. Spokojnie dopracowałam przepis i oto jest. 

Sama jestem wielką miłośniczką dobrej kawy, wypijam kilka kawiarek dziennie, oczywiście bez mleka, cukru i jakichkolwiek dodatków. Gdy połączyć kawę z dobrym ciastem o podobnych nutach, to jest dopiero eksplozja smaków! Zobaczcie, jak upiec bezglutenowe ciasto kawowe. Ono zawsze się udaje!

Kawowe ciasto bezglutenowe można upiec w keksówce (około 25 x 10 cm) lub w formie do placków (wtedy jednak czas pieczenia wyniesie mniej, około 40 minut). 

Liczba osób 4 osoby
Czas 70 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 ml gęstej śmietany kremówki
  • 50 ml gęstego jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (użyłam Mix for Cake marki Balviten)
  • 10 g kawy rozpuszczalnej
Poznajcie przepis na bezglutenowe ciasto Kukułka dla dorosłych

Wykonanie

  • Formę wyłóż papierem do pieczenia
  • Wymieszaj mąkę z kawą i proszkiem do pieczenia
  • Śmietanę połącz z jogurtem i odczekaj, aż nabiorą pokojową temperaturę (uwaga: masa ma pozostać gęsta, więc nie czekaj dłużej niż godzinę)
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra- dół
  • Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę (2-3 minuty)
  • Dodaj śmietanę z jogurtem, wyrabiaj chwilę mikserem
  • Porcjami dodawaj suche składniki, miksuj jeszcze około 1-2 minuty na wolnych obrotach
  • Gęste ciasto przelej do formy i piecz około 60 minut, do tzw. suchego patyczka
Poznajcie moje inne przepisy bezglutenowe na domowe słodkie wypieki

Bezglutenowe ciasto kawowe należy wyłożyć z formy (do góry dnem) i ustawić na metalowej kratce do zupełnego ostudzenia. Nie krójcie go, gdy jest ciepłe, żeby nie wiem jak kusiło :) Oczywiście naturalny aromat kawy w pełni zaspokaja wszystkie zmysły, ale ciasto można udekorować cukrem pudrem, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej albo lukrem - jak to lubi.

Po degustacji najlepiej przechowywać je w pokojowej temperaturze, owinięte bawełnianą ściereczką. W takich warunkach kawowe ciasto bezglutenowe przetrwa 2-3 dni, pozostanie świeże, lekkie i wilgotne. 

Jeśli lubicie piec i eksperymentować w kuchni, to przepisy bezglutenowe na ciasta, chleby, wytrawne wypieki i inne dania znajdziecie w portalu w zakładce  PRZEPISY, a także na kanale Bezglutenowej Mamy na YouTube. Udanych wypieków i smacznego! No i cudownego świętowania Międzynarodowego Dnia Kawy 2022!

kawowe ciasto bezglutenowe

KOMENTARZE (3)

Żaneta 03/10/2022 09:57
Dziękuję:) W takim razie od razu wypróbuję przepis bo wygląda super:)
Żaneta 30/09/2022 10:59
Czy do tego ciasta można użyć bezglutenowej kawy Inka lub bezglutenowej kawy Cappuccino marki Celiko? Jeśli tak, czy w takiej samej ilości co w przepisie czyli 10 g?
Bezglutenowa Mama 01/10/2022 11:43
Moim zdaniem w tej samej ilości :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się