To przepis stworzony dla kawoszy, ale nie tylko. Kawowe ciasto bezglutenowe jest tak pyszne, że nie da się przejść obok niego obojętnie. Okazja jest szczególna, bo dziś - w czwartek, 29 września 2022 r. - przypada Międzynarodowy Dzień Kawy. Dlatego czekałam z publikacją do ostatniej chwili, choć kawowe ciasto bezglutenowe wymyśliłam kilka tygodni temu. Spokojnie dopracowałam przepis i oto jest.
Sama jestem wielką miłośniczką dobrej kawy, wypijam kilka kawiarek dziennie, oczywiście bez mleka, cukru i jakichkolwiek dodatków. Gdy połączyć kawę z dobrym ciastem o podobnych nutach, to jest dopiero eksplozja smaków! Zobaczcie, jak upiec bezglutenowe ciasto kawowe. Ono zawsze się udaje!
Kawowe ciasto bezglutenowe można upiec w keksówce (około 25 x 10 cm) lub w formie do placków (wtedy jednak czas pieczenia wyniesie mniej, około 40 minut).
Bezglutenowe ciasto kawowe należy wyłożyć z formy (do góry dnem) i ustawić na metalowej kratce do zupełnego ostudzenia. Nie krójcie go, gdy jest ciepłe, żeby nie wiem jak kusiło :) Oczywiście naturalny aromat kawy w pełni zaspokaja wszystkie zmysły, ale ciasto można udekorować cukrem pudrem, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej albo lukrem - jak to lubi.
Po degustacji najlepiej przechowywać je w pokojowej temperaturze, owinięte bawełnianą ściereczką. W takich warunkach kawowe ciasto bezglutenowe przetrwa 2-3 dni, pozostanie świeże, lekkie i wilgotne.
Jeśli lubicie piec i eksperymentować w kuchni, to przepisy bezglutenowe na ciasta, chleby, wytrawne wypieki i inne dania znajdziecie w portalu w zakładce PRZEPISY, a także na kanale Bezglutenowej Mamy na YouTube. Udanych wypieków i smacznego! No i cudownego świętowania Międzynarodowego Dnia Kawy 2022!