Blog

4

Kasza owsiana bezglutenowa, czyli superfoods Bezglutenowej Mamy na zimę

11/09/2019

Kasza owsiana bezglutenowa, czyli superfoods Bezglutenowej Mamy na zimę

11/09/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowa kasza owsiana to skarb, który powinni docenić dorośli z celiakią i rodzice dzieci na diecie bezglutenowej w Polsce. Kasza owsiana to produkt, który zaliczam do bezglutenowych superfoods, zbawiennych dla układu pokarmowego, zwłaszcza jesienią i zimą. Ponieważ kasza owsiana ma w sobie moc, serwuję ją również co roku podczas kolonii z Bezglutenową Mamą. Podana z sosem, gulaszem mięsnym lub wegańskim sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. A jak ugotować bezglutenową kaszę owsianą? Podaję przepis poniżej, zerknijcie też na komentarze na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku na temat bezglutenowej kaszy owsianej KLIK.

Moc żelaza, witamin i błonnika

Kasza owsiana jest produktem bezcennym w celiakii i na diecie bezglutenowej. Zawiera bowiem mnóstwo błonnika (przeciwdziała zaparciom), żelaza (brakuje go często dzieciom i dorosłym z celiakią) oraz witamin z grupy E i B (chorzy na celiakię często cierpią na ich niedobory). Jest wartościowsza od płatków owsianych, które są już bardziej przetworzonym produktem. Kasza owsiana pomaga dbać o układ krążenia i poziom glukozy w organizmie, obniża poziom cholesterolu, a tworząc w układzie pokarmowym żelową substancję wspiera układ trawienny i ułatwia wypróżnianie. Kasza owsiana jest lekkostrawna, co również jest istotne w diecie bezglutenowej. Dlatego dla mnie owies bezglutenowy należy do bezglutenowych superfoods.

Czy osoby z celiakią, będące na ścisłej diecie bezglutenowej, mogą jeść kaszę owsianą lub płatki owsiane? Według obecnych badań – tak, ale tylko pod warunkiem, że jest to owies czysty, wyraźnie opisany jako produkt bezglutenowy. W diecie bezglutenowej wprowadzamy owies stopniowo, w małych dawkach i dopiero w momencie wyleczenia kosmków jelitowych. W Polsce dostępna jest bezglutenowa kasza owsiana dwóch producentów: Pięć Przemian oraz Denverfood. 

Jak gotować i podawać kaszę owsianą bezglutenową?

Kaszę owsianą bezglutenową gotujemy dłużej, niż płatki owsiane, w proporcji: 1 porcja kaszy, 4 porcje wody. Kaszę owsianą kilkakrotnie warto przepłukać, następnie wrzucić do wrzątku i gotować około 20 – 30 minut na małym ogniu, raz po raz mieszając. Nie tak łatwo ugotować kaszę owsianą na sypko, gdyż już na tym etapie zaczyna ona wytwarzać lekko żelową konsystencję. Nie przejmujcie się tym. Jeśli zbytnio się sklei, nakładajcie ją na talerze łyżką do lodów, tworząc apetyczne kuleczki ozdobione kropelką sosu lub czarna oliwką ;) 

Kasza owsiana jest jednym z ulubionych produktów w mojej bezglutenowej kuchni. Ma delikatny smak (zdecydowanie subtelniejszy, niż kasza gryczana lub jaglana) i konsystencję przyjemną dla podniebienia. Bezglutenową kaszę owsianą podaję w zupach (np. w bezglutenowym krupniku), z gulaszem lub sosem pieczeniowym, czasem przemycam ją w kotletach, a jak zabraknie mi bezglutenowej mąki owsianej – mielę kaszę i po kłopocie. Na koloniach z Bezglutenową Mamą 2019 podałyśmy kaszę owsianą z nuggetsami z indyka i z sosem pomidorowo-paprykowym. Po pustych talerzach widziałam, że smakowało ;) 

KOMENTARZE (4)

AGNIESZKA 05/03/2021 14:36
Uwielbiam przepisy z tej strony ,uwielbiam wszystkie komentarze .Sama jestem lasuchem a juz najbardziej w swiecie uwielbiam produkty zbozowe . Rok temu z moich badan genetycznych wyszlo ze nie moge jesc glutenu i nabialu i to byl dla mnie wyrok .....ale juz sie z tym pogodzilam ...choc nie do konca ....jednak na podstawie diety eliminacyjnej nauczylam sie sluchac swojego organizmu i wiem ze nawet jedzac bezglutenowe zboza w nadmiarze moje objawy powracaja wiec uzywam ich tylko sporadycznie .... Dziekuje za ta strone z przepisami i opisami ...jestes cudowna i tyle cudownych rzeczy robisz dla bezglutenowcow .Dziekuje!!!!
AGNIESZKA 05/03/2021 14:30
Od mojej doktor z USA / polki/ ktroa jest specjalistka od glutenu i sama prowadzila badania nad glutenem wiem ze wszystko co jest na rynku nawet z napisem ze jest bezglutenowe zawiera sladowe ilosci glutenu dlatego osoby z celiakia powinny wystrzegac sie produktow zbozowych . Dla ludzi z celiakia najlepszym rozwiazaniem jest bez zboz czyli warzywno owocowa ,na mieso tez trzeba uwazac ,bo zwierzeta sa karmione paszami .Bezpieczne sa tylko te ktore jedza trawy . Nawet sladowe ilosci glutenu dla osob z Celiakia sa niebezpieczne . Moze w Polsce sa inne dopuszczalne normy niz w USA ale czlowiek jest czlowiekiem a jedzenie jedzeniem ...moim zdaniem .
Anna 17/09/2019 13:59
Mąka owsiana firmy Denverfood w ostatnim badaniu miała przekroczenie bezpiecznego poziomu glutenu. Czy można wierzyć, że kasza owsiana tej firmy jest bezpieczna?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 12/10/2019 11:04
Sanepid wyjaśnił sprawę u dostawcy płatków owsianych z Niemiec - tam wyniki były OK. Z owsem jest trudna sprawa - może się zdarzyć gdzieś jedno ziarno glutenowe, które po przemieleniu na mąkę znajdzie się akurat w jednym konkretnym opakowaniu i już da podwyższony wynik, gdy wynik innych opakowań i próbek z całej partii jest OK... Używam na co dzień produktów z Denver Food, a ja i córka mamy super wyniki przeciwciał :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się