- Moje dziecko nie chce jeść chleba razowego, płatków owsianych ani warzyw - skarżą się często rodzice dzieci z celiakią. Pytam wtedy, czy od najmłodszych lat uczyli malucha zdrowych nawyków żywieniowych... Czy razem robili zdrowe zakupy i szykowali jedzenie, dawali dobry przykład na swoim talerzu?
No właśnie, z tym bywa różnie, stąd dzisiejszy przepis na domowe crunchy bezglutenowe z czekoladą i kokosem. Łatwo je przygotować wspólnie z dzieckiem, w weekend lub ramach rodzinnych zajęć po przedszkolu lub szkole. Domowe crunchy bezglutenowe jest lepsze od gotowego ze sklepu, bo to my decydujemy, co ma być w składzie, a na co się nie godzimy. Ktoś z domowników jest uczulony na miód? Zamieńmy go na równie zdrowy syrop daktylowy (jest m. in. w sklepie marki Pięć Przemian). No i dzięki smażeniu na patelni, a nie w piekarniku, crunchy powstaje szybko i tanio.
Tak, domowe crunchy bezglutenowe warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Zalety? Moc dobrych i zdrowych składników, chrupiąca przekąska, sycące śniadanie. No i za każdym razem można stworzyć inny smak, dodając nieco inne składniki, oczywiście znalezione w kuchennej szafce.
Poznajcie najnowszy przepis na crunchy gluten-free, który ma też inna nazwę: granola bezglutenowa. Na końcu artykułu zdradzam też, skąd mam przepis ...
Wspomniałam, że zdradzę, skąd mam ten przepis na granolę bezglutenową z czekoladą i kokosem. Otóż na początku jesieni sklep firmowy Ocelio miał mega promocje na musli - można było je kupować prawie za grosze. Spory zapas musli z czekoladą i kokosem zrobiła zaprzyjaźniona bezglutenowa mama z Poznania. Pewnego popołudnia ze swoimi córeczkami Michaliną i Tosią uprażyły orzechy, dodały musli, miód i olej i gotowe. Gdy niedawno je odwiedziłam, dziewczynki poczęstowały mnie domową przekąską. W szafce mają 4 słoiki! Chrupania na całą jesień!
{współpraca reklamowa]
KOMENTARZE