Blog

2

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Bezglutenowa Mama radzi

19/03/2020

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Bezglutenowa Mama radzi

19/03/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W dobie bezglutenowej kuchni kryzysowej biała kasza gryczana zagości na naszych stołach częściej, niż zwykle. Przecież mamy jej pełne szafy😍  Dlatego coraz częściej pytacie w e-mailach, jak ugotować białą kaszę gryczaną na sypko? Bo rozgotowana ani dobrze nie wygląda (choć można z niej upiec bezglutenowe kotlety wegańskie z kaszy gryczanej i ciecierzycy KLIK), ani tak dobrze nie smakuje. Ugotowanie białej kaszy gryczanej na sypko jest wbrew pozorom proste, ale trzeba pilnować czasu. Już dawno opracowałam system gotowania kaszy gryczanej na sypko.

Bezglutenowa kasza gryczana: od razu ugotuj więcej

Czy tak samo gotuje się prażoną kaszę gryczaną? Nie odpowiem, bo…. od wielu lat jemy tylko białą kaszę gryczaną. Ma delikatniejszy smak, więcej wartości odżywczych i łatwiej ją ukryć w zupie czy w kotletach.

Od razu wyjaśnię: bezglutenowa kasza gryczana to taka, która na żadnym etapie produkcji nie została krzyżowo zanieczyszczona glutenem (np. w młynie czy w fabryce) i jest wyraźnie oznaczona jako produkt bezglutenowy. Tylko taka jest dozwolona w diecie osób z celiakią. Oczywiście bezglutenową kaszę gryczaną gotuje się tak samo, jak glutenową. Obie smakują identycznie, jeśli ktokolwiek miałby wątpliwości   😍

Jeszcze jedno: spokojnie można od razu ugotować na sypko większą porcję kaszy gryczanej, przechowywać ja w lodówce nawet przez 4-5 dni i na bieżąco zużywać do przygotowania różnych dań w ramach bezglutenowej kuchni kryzysowej

Krok po kroku: jak ugotować na sypko białą kaszę gryczaną

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej bez glutenu  + niepełne 3 szklanki zimnej wody
  • kaszę gryczaną umyj na sitku pod bieżącą wodą i namocz w garnku na około godzinę
  • garnek wstaw na kuchenkę, gotuj na małym ogniu, po około 7 minutach posól kaszę i przykryj garnek pokrywką, dodaj łyżeczkę masła lub oliwy, wyłącz ogień
  • po kolejnych 3 minutach wlej kaszę na sitko, przelej zimna wodą i odcedź
  • bezglutenowa kasza gryczana na sypko po ostudzeniu może spędzić w lodówce nawet 4-5 dni
  • można z niej przygotować wiele dań dla dzieci i dorosłych z celiakią KLIK – przepisy

KOMENTARZE (2)

Olga 22/07/2021 16:19
Dzień dobry, czy jest na rynku jakaś kasza gryczana palona, która się nadaje dla celiaków?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 26/08/2021 14:20
Tak, z Denver Food - https://friendlyfoodshop.pl/kasze/2323-kasza-gryczana-prazona-bezglutenowa-400-g-denver-food.html
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się