Za nami szaleństwo rogalowe z okazji 11 listopada. Bezglutenowe rogale marcińskie (glutenowe też), choć rodem z Poznania, zagościły już na dobre w całej Polsce. Do różnych zakątków kraju docierały kurierem, a w dużych miastach przy bezglutenowych cukierniach ustawiały się kolejki. Padł chyba rekord: ponad 20 piekarni i cukierni wypiekało w 2021 r. bezglutenowe rogale z białym makiem. Poznajcie listę tych piekarń KLIK. Zachęcam do pisania komentarzy na temat smaku, wielkości, cen, słodkości i innych cech tegorocznych rogali świętomarcińskich. Wiecie, który rogal był moim faworytem?
Receptury bezglutenowych rogali marcińskich z poszczególnych piekarń znajdziecie TUTA J KLIK, możecie obejrzeć też te wypieki na zdjęciach. Choć 11 listopada już za nami, bezglutenowi cukiernicy jeszcze mają w ofercie rogale marcińskie. To m. in. Putka Bez Glutenu, Atelier Smaku, WOLNA piekarnia bezglutenowa czy Wypiekarnia Smaku w Przeźmierowie. Jeśli zatem nie zdążyliście pokosztować rogali lub macie ochotę na więcej, śmiało szukajcie ich w piekarniach – stacjonarnie i internetowo.
W tym roku skosztowałam bezglutenowe rogale marcińskie z kilku piekarń – najbardziej przypadł mi do gustu rogal z Wypiekarni Smaku w Przeźmierowie (na zdjęciu obok). Miał mało ciasto, dużo nadzienia, nie był przesłodzony – idealny. Choć zgromadziłam rogale z około 10 piekarń (by porobić zdjęcia), nie zdołałam wszystkich spróbować i niektóre jeszcze czekają w zamrażarce. Być może wśród nich znajdzie się jeszcze lepszy, niż ten z Wypiekarni? Dam znać jakby co 😁
KOMENTARZE