Blog

2

Imbirowe muffinki bezglutenowe bez mleka - gotowe w 30 minut!

25/10/2024

Imbirowe muffinki bezglutenowe bez mleka - gotowe w 30 minut!

25/10/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 30 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Tanie

Każdy upiecze! Imbirowe muffinki bezglutenowe bez mleka

Jakie one są boskie! Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz! Oto imbirowe muffinki bezglutenowe bez mleka, które smakują lepiej, niż pszenne! Naprawdę każdemu się udadzą!

Wystarczy zaledwie 30 minut, by te puszyste babeczki bezglutenowe stały na stole, przed Twoimi dziećmi czy przyjaciółmi. 

Wyobraź ro sobie: jesienny wieczór, zapach liści za oknem, płomyk świeczki, rozgrzewająca herbata i te boskie imbirowe muffinki bezglutenowe....

To co, idziemy piec? Ze mną dieta bezglutenowa jest naprawdę smaczna, szybka i tania!

przepisy bezglutenowe łatwe

Składniki na 16 muffinek

  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu wegańskiego bez glutenu (może być też klasyczny jogurt)
  • 130 g oleju rzepakowego
  • 250 g mieszanki bezglutenowej Mix C Patisserie Schär
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (jest m. in. w Lidlu)
  • 2 łyżeczki startego imbiru (lub suszonego)
  • szczypta soli
  • 220 g cukru
  • około 200 g czerwonych jabłek ze skórką, pokrojonych w kostkę
  • opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru do udekorowania muffinek po upieczeniu (może też być roztopiona czekolada lub bita śmietana)

Te imbirowe muffinki bezglutenowe będą też świetnie smakować z innymi owocami, możesz też zupełnie je pominąć, jeśli twoje dziecko ma np. wybiórczość pokarmową. 

Wykonanie

  • Piekarnik nastaw na 200 st C, grzałka góra - dół
  • Przygotuj foremki: 16 średnich lub 20 mniejszych
  • W jednej misce połącz wszystkie suche składniki: mix bezglutenowy, imbir, cukier, proszek do pieczenia i sól
  • Do drugiej - większej - wlej mokre składniki: olej, jogurt wegański lub zwykły, jajka; wymieszaj widelcem
  • Do mokrych składników dodaj te suche i wymieszaj widelcem
  • Dodaj jabłka, wymieszaj
  • Ciasto na imbirowe muffinki bezglutenowe nakładaj do foremek do 2/3 wysokości
  • Piecz 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia muffinek i do tzw. suchego patyczka
  • Wystaw blachę z piekarnika i ostudź babeczki

Wskazówka: jeśli używasz silikonowych foremek do muffinek, najpierw posmaruj je masłem i oprósz bezglutenową bułka tartą. 

imbirowe muffinki bezglutenowe schaer
Dieta bezglutenowa - jak dobrze zacząć? Posłuchaj podcastu

Przepisy bezglutenowe - zacznij małymi krokami

Jeśli dieta bezglutenowa to nowość w Twoim życiu, pewnie wypieki sprawiają Ci jeszcze trudność. Dlatego przygodę z życiem glutenfree zacznij małymi krokami. Sięgaj po proste przepisy bezglutenowe, które nie wymagają dużo pracy.

Nie bierz się od razu za pierogi czy kruche rogaliki, żeby się nie zniechęcić. Niech to będą właśnie szybkie muffinki bezglutenowe. Najlepiej smakują jesienią i zimą, są takie rozgrzewające....

Przepisy bezglutenowe - zacznij małymi krokami

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to
imbirowe muffinki bezglutenowe schaer


KOMENTARZE (2)

Bezglutenowa Mama 12/11/2024 22:17
Dziękuję pięknie :) Zapraszam też na mój facebook i instagram :)
dominika.dlugaj69@gmail.com 30/10/2024 12:13
Fajna strona
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się