Blog

Ile kosztuje chleb bezglutenowy jesienią 2022 r.?

17/11/2022

Ile kosztuje chleb bezglutenowy jesienią 2022 r.?

17/11/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Tanio już było, niestety .... Teraz chleb bezglutenowy i pozostała żywność będą tylko drożeć...

Jest drogo, będzie jeszcze drożej-przygotujmy się

Jest coraz drożej: piekarnie, również te bezglutenowe, z każdą dostawą płacą więcej za mąkę i inne surowce, za gaz, prąd, utrzymanie pracowników. Inflacja robi swoje i z miesiąca na miesiąc rosną ceny. Ile kosztuje chleb bezglutenowy jesienią 2022 r, jeszcze przed szczytem inflacji?

Za świeży bochenek z mąk jednorodnych, o wadze 400-500 g, w rzemieślniczej piekarni trzeba zapłacić nawet 25 zł i więcej. Tańsze są chleby bezglutenowe kupowane w internetowych sklepach firmowych dużych producentów oraz w promocjach marketowych, np. często w Rossmannie. 

W promocji się opłaca

Smaczny chleb bezglutenowy o wadze 250 g w cenie 6 zł - takich cen można teraz ze świecą szukać. Ale to nadal możliwe, więc warto włożyć trochę wysiłku i sprawdzać promocje. Często zaglądam do Rossmanna, gdzie są dość bogate regały bezglutenowe (marki Schär, Balviten, Ocelio itd.). Obniżka ceny chleba bezglutenowego o 50 groszy lub złotówkę to niby niewiele, ale przy szalejących cenach to i tak jest korzyść.  Chleba bezglutenowego Pan Rustico Schär już nigdzie nie kupimy poniżej 6 zł - a w promocji to możliwe. Na co dzień bardzo atrakcyjną cenę chlebów z tej serii ma sklep Jedzbezglutenu.pl - kosztują od 6 do 6,50 zł (a stała cena w Rossmannie, bez promocji, to 7,50 zł) 

Chleby bezglutenowe: Pan Blanco, Pan Rustico i Pan Multigrano są powszechnie dostępne w marketach i drogeriach w całej Polsce, zazwyczaj mają atrakcyjna cenę, a dodatkową zaletą jest fakt, że są gotowe do jedzenia od razu po otwarciu opakowania. 

W promocji się opłaca

Dlaczego chleb bezglutenowy jest drogi?

To pytanie spędza sen z powiek nie tylko piekarzom, ale przede wszystkim osobom z celiakią, alergią na gluten i z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. My nie mamy wyboru, musimy jeść chleb bezglutenowy. To dlaczego jest taki drogi? Kosztują surowce, badania, utrzymanie niewielkich rzemieślniczych firm, transport, podatki... Błędne koło. Na szczęście wśród chlebów danej marki można znaleźć zarówno tańsze bochenki, jak i droższe (na zdjęciu obok).

Dlaczego chleb bezglutenowy jest drogi?

Zamiast na ilość, postaw na jakość. Droższy chleb bezglutenowy z wartościowych składników nasyci tak samo jak pół bochenka taniego, skrobiowego pieczywa ...

Jak wybrać dobry i tani chleb bezglutenowy?

Kto nie wierzy, tego zapewniam: najlepszy i najtańszy jest domowy chleb bezglutenowy (poniżej link do przepisów). Jeśli jednak nie lubicie piec, w poszukiwaniu dobrych cen:

  • szperajcie po profilach producentów na fejsbuku i Instagramie, po marketach, gazetkach z promocjami, na Allegro
  • porównajcie ceny różnych bochenków w przeliczeniu na 100 g; może się okazać, że chleb, który wydawał Wam się drogi, w przeliczeniu na 100 g będzie najtańszy!
  • zamawiajcie w sklepach internetowych, które mają niskie koszty przesyłki (lub darmową dostawę) - to też ma wpływ na finalną cenę chleba, który do Was dotrze
  • tani chleb "bezglutenowy" bywa sprzedawany w zwykłych piekarniach, ale uwaga: taki chleb wbrew marketingowej zawiera gluten! 
  • kupujcie tylko chleb oznaczony wyraźnie jako bezglutenowy i szczelnie opakowany, z podaną nazwą producenta
Jak wybrać dobry i tani chleb bezglutenowy?
Najlepsze przepisy na tani i dobry chleb bezglutenowy

Ale nie sama cena jest ważna. Zwracajcie też uwagę na zawartość błonnika w 100 g pieczywa: im go więcej, tym lepiej (błonnik przeciwdziała zaparciom).

Niektóre tanie chleby bezglutenowe są twarde i sztywne, wymagają zmiękczenia na parze lub podgrzania w tosterze, a nie każdy ma na to czas... Na szczęście obecnie zdecydowana większość chlebów bezglutenowych (w marce Schär wszystkie bez wyjątku chleby mają tę zaletę) jest gotowa do jedzenia od razu po otwarciu opakowania. 

Zdarza się, że tanie chleby bezglutenowe miewają gorszy skład (np. same skrobie, a niewiele wartościowych mąk), zawierają dużo cukru i soli, nie są pożywne. Trudno zaprzeczać faktom: zdrowe i wartościowe surowce są droższe, zatem i pieczywo z nich wypiekane ma wyższą cenę.

Osobiście jadam mało pieczywa i nawet potrafię się bez niego obejść (bo wiecznie się odchudzam :). Uwielbiam jednak własne chleby bezglutenowe na zakwasie, z mąk jednorodnych, bo to petarda wartości odżywczych. Te same warunki spełnia włoski  chleb bezglutenowy na zakwasie Schär - Vollkornbrot. Uwierzcie, że wystarczy jedna kromka takiego pożywnego chleba, by być w pełni sytym. 

razowy chleb bezglutenowy volkombrot schaer

[współpraca reklamowa]


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się