Tanio już było, niestety .... Teraz chleb bezglutenowy i pozostała żywność będą tylko drożeć...
Jest coraz drożej: piekarnie, również te bezglutenowe, z każdą dostawą płacą więcej za mąkę i inne surowce, za gaz, prąd, utrzymanie pracowników. Inflacja robi swoje i z miesiąca na miesiąc rosną ceny. Ile kosztuje chleb bezglutenowy jesienią 2022 r, jeszcze przed szczytem inflacji?
Za świeży bochenek z mąk jednorodnych, o wadze 400-500 g, w rzemieślniczej piekarni trzeba zapłacić nawet 25 zł i więcej. Tańsze są chleby bezglutenowe kupowane w internetowych sklepach firmowych dużych producentów oraz w promocjach marketowych, np. często w Rossmannie.
Smaczny chleb bezglutenowy o wadze 250 g w cenie 6 zł - takich cen można teraz ze świecą szukać. Ale to nadal możliwe, więc warto włożyć trochę wysiłku i sprawdzać promocje. Często zaglądam do Rossmanna, gdzie są dość bogate regały bezglutenowe (marki Schär, Balviten, Ocelio itd.). Obniżka ceny chleba bezglutenowego o 50 groszy lub złotówkę to niby niewiele, ale przy szalejących cenach to i tak jest korzyść. Chleba bezglutenowego Pan Rustico Schär już nigdzie nie kupimy poniżej 6 zł - a w promocji to możliwe. Na co dzień bardzo atrakcyjną cenę chlebów z tej serii ma sklep Jedzbezglutenu.pl - kosztują od 6 do 6,50 zł (a stała cena w Rossmannie, bez promocji, to 7,50 zł)
Chleby bezglutenowe: Pan Blanco, Pan Rustico i Pan Multigrano są powszechnie dostępne w marketach i drogeriach w całej Polsce, zazwyczaj mają atrakcyjna cenę, a dodatkową zaletą jest fakt, że są gotowe do jedzenia od razu po otwarciu opakowania.
To pytanie spędza sen z powiek nie tylko piekarzom, ale przede wszystkim osobom z celiakią, alergią na gluten i z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. My nie mamy wyboru, musimy jeść chleb bezglutenowy. To dlaczego jest taki drogi? Kosztują surowce, badania, utrzymanie niewielkich rzemieślniczych firm, transport, podatki... Błędne koło. Na szczęście wśród chlebów danej marki można znaleźć zarówno tańsze bochenki, jak i droższe (na zdjęciu obok).
Zamiast na ilość, postaw na jakość. Droższy chleb bezglutenowy z wartościowych składników nasyci tak samo jak pół bochenka taniego, skrobiowego pieczywa ...
Kto nie wierzy, tego zapewniam: najlepszy i najtańszy jest domowy chleb bezglutenowy (poniżej link do przepisów). Jeśli jednak nie lubicie piec, w poszukiwaniu dobrych cen:
Ale nie sama cena jest ważna. Zwracajcie też uwagę na zawartość błonnika w 100 g pieczywa: im go więcej, tym lepiej (błonnik przeciwdziała zaparciom).
Niektóre tanie chleby bezglutenowe są twarde i sztywne, wymagają zmiękczenia na parze lub podgrzania w tosterze, a nie każdy ma na to czas... Na szczęście obecnie zdecydowana większość chlebów bezglutenowych (w marce Schär wszystkie bez wyjątku chleby mają tę zaletę) jest gotowa do jedzenia od razu po otwarciu opakowania.
Zdarza się, że tanie chleby bezglutenowe miewają gorszy skład (np. same skrobie, a niewiele wartościowych mąk), zawierają dużo cukru i soli, nie są pożywne. Trudno zaprzeczać faktom: zdrowe i wartościowe surowce są droższe, zatem i pieczywo z nich wypiekane ma wyższą cenę.
Osobiście jadam mało pieczywa i nawet potrafię się bez niego obejść (bo wiecznie się odchudzam :). Uwielbiam jednak własne chleby bezglutenowe na zakwasie, z mąk jednorodnych, bo to petarda wartości odżywczych. Te same warunki spełnia włoski chleb bezglutenowy na zakwasie Schär - Vollkornbrot. Uwierzcie, że wystarczy jedna kromka takiego pożywnego chleba, by być w pełni sytym.
[współpraca reklamowa]
KOMENTARZE