Blog

Przepis na tani i pyszny bezglutenowy chleb tostowy

13/09/2022

Przepis na tani i pyszny bezglutenowy chleb tostowy

13/09/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ponad 27 zł (+ koszty wysyłki) kosztuje 900 g tostowego chleba bezglutenowego. A domowy chlebek o tej wadze kosztuje zaledwie 9 zł. Przy dzisiejszych cenach domowe wypieki naprawdę są o niebo tańsze, zobaczcie jaki prosty mam przepis. Od razu uprzedzę: ten bezglutenowy chleb tostowy jest tak pyszny, że można jeść go również w naturalnej postaci, bez grzankowania czy składania tostów. Przyznam, że to na razie najlepszy chleb tostowy, jaki piekłam. To zasługa sprawdzonej mieszanki mix B - Bread Mix włoskiej marki Schär, ale również wyjątkowej formy ceramicznej. To co, kto upiecze tani i pyszny bezglutenowy chleb tostowy?

Potrzebne będą: specjalna, głębsza keksówka do tostowego chleba o wymiarach 25 x 10 cm lub klasyczna forma o wymiarach około 30 x 10

Liczba osób 8
Czas 1,5 godz.
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki

  • 500 g mieszanki chlebowej (użyłam mix B Schär)
  • 10 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • około 430 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
Reklama

Wykonanie

  • Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól; dodaj jajko
  • Stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut lub w thermomixie (program Ciasto); pod koniec wlej olej
  • Przełóż je na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie rozwałkuj, następnie złóż ciasto w kwadrat, jeszcze raz rozwałkuj i uformuj wałek, który długością będzie pasował do formy
  • Ciasto na tani bezglutenowy chleb tostowy przełóż do zwykłej lub ceramicznej keksówki, oprósz mąka i przykryj bawełnianą ściereczką
  • Gdy chleb wyrośnie (30-40 minut), posmaruj go rozkłóconym jajkiem (lub wodą czy masłem) i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C, grzałka góra - dół
  • Czas pieczenia - około 50 minut, po tym czasie sprawdź patyczkiem (jeśli będzie suchy, chleb jest gotowy)
  • Po około 15 minutach chleb wyjmij delikatnie z formy i ustaw na metalowej kratce
  • Krój dopiero, gdy ostygnie

Bezglutenowy chleb tostowy w ceramice

Jeśli macie możliwość, zachęcam do pieczenie tego chleba w specjalnej, ceramicznej formie do chleba tostowego. Nie jest tania, ale służy latami, nie niszczy się i załatwia wiele :) Jak wspomniałam, nigdy wcześniej nie udało mi się upiec tak miękkiego i świetnego chleba tostowego. Kilka dni później w tej samej formie upiekłam bezglutenowy placek drożdżowy z malinami i kruszonką. I znowu sukces: wyjątkowo miękkie i puszyste i lekkie ciasto, dłużej zachowujące świeżość. Potwierdziło to kilkoro moich bezglutenowych znajomych, których poczęstowałam ciastem. Coś jest zatem z tą formą na rzeczy.

Jeśli zdecydujecie się na pieczenie bezglutenowego chleba tostowego w tej formie z przykryciem, pamiętajcie o posmarowaniu wierzchu jajkiem lub masłem. Pilnujcie też, by ciasto nie urosło ponad brzegi formy, bo będzie "wychodzić" z niej w czasie pieczenia. To oczywiście żaden kłopot, bo formę łatwo się myje, no ale jest ryzyko, że bochenek wyjdzie lekko zdeformowany ;) 

Reklama

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się