Ponad 27 zł (+ koszty wysyłki) kosztuje 900 g tostowego chleba bezglutenowego. A domowy chlebek o tej wadze kosztuje zaledwie 9 zł. Przy dzisiejszych cenach domowe wypieki naprawdę są o niebo tańsze, zobaczcie jaki prosty mam przepis. Od razu uprzedzę: ten bezglutenowy chleb tostowy jest tak pyszny, że można jeść go również w naturalnej postaci, bez grzankowania czy składania tostów. Przyznam, że to na razie najlepszy chleb tostowy, jaki piekłam. To zasługa sprawdzonej mieszanki mix B - Bread Mix włoskiej marki Schär, ale również formy ceramicznej. To co, kto upiecze tani i pyszny bezglutenowy chleb tostowy?
Potrzebne będą: specjalna, głębsza keksówka do tostowego chleba o wymiarach 25 x 10 cm lub klasyczna forma o wymiarach około 30 x 10
Jeśli macie możliwość, zachęcam do pieczenie tego chleba w specjalnej, ceramicznej formie do chleba tostowego. Nie jest tania, ale służy latami, nie niszczy się i załatwia wiele :) Jak wspomniałam, nigdy wcześniej nie udało mi się upiec tak miękkiego i świetnego chleba tostowego. Kilka dni później w tej samej formie upiekłam bezglutenowy placek drożdżowy z malinami i kruszonką. I znowu sukces: wyjątkowo miękkie i puszyste i lekkie ciasto, dłużej zachowujące świeżość. Potwierdziło to kilkoro moich bezglutenowych znajomych, których poczęstowałam ciastem. Coś jest zatem z tą formą na rzeczy.
Jeśli zdecydujecie się na pieczenie bezglutenowego chleba tostowego w tej formie z przykryciem, pamiętajcie o posmarowaniu wierzchu jajkiem lub masłem. Pilnujcie też, by ciasto nie urosło ponad brzegi formy, bo będzie "wychodzić" z niej w czasie pieczenia. To oczywiście żaden kłopot, bo formę łatwo się myje, no ale jest ryzyko, że bochenek wyjdzie lekko zdeformowany ;)