Blog

1

IDEALNA bezglutenowa babka makowa

28/12/2016

IDEALNA bezglutenowa babka makowa

28/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
  • Idealna babka makowa! – oceniła wieloletnia, zawodowa cukierniczka ze Wschowy, która w święta spróbowała babkę makową od Bezglutenowej Mamy. Nie mogła uwierzyć, że to ciasto bezglutenowe. Tak, hitem naszych tegorocznych świąt była bezglutenowa babka makowa z lukrem. Puszysta i świeża nawet po 5 dniach. Prawda, że to fenomen? Upiekłam ją z nowej  w Polsce, słowackiej mieszanki bezglutenowej do ciast Cake Mix marki Liana, dostępnej w sklepie internetowym Jedz Bez Glutenu

Składniki na babkę bezglutenową

  • 300 g mixu bezglutenowego do słodkich wypieków
    użyłam Cake Mix Liana  KLIK
  • jaj
  • 250 g cukru lub cukru pudru
  • 120 g oleju
  • 120 g niebieskiego maku bez  glutenu
  • 120 g orzechów włoskich bez  glutenu
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bezglutenowa bułka tarta do obsypania formy
  • opcjonalnie ponczowa lub cytrynowa polewa cukrowa do dekoracji KLIK

Przygotowanie babki bezglutenowej

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  • Dużą formę na babkę posmaruj masłem i obsypałam bułka tartą.
  • W dużej misce jajka ubij z cukrem na puch. Jaja muszą osiągnąć ten stan, inaczej wyjdzie zakalec.
  • Ciągle ubijając dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat.
  • Na końcu wsyp mak i orzechy.
  • Wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Przełóż do niej ciasto i wstaw formę do piekarnika na około 50 minut.
  • Gdy bezglutenowa babka z makiem ostygnie, udekoruj ją cukrem pudrem lub lukrem lub polewą lukrową LIANA KLIK .
  • Bezglutenową babkę można mrozić w większych kawałkach lub w pojedynczych porcjach – przyda się jak znalazł do kawy.

Najlepsza babka bezglutenowa

W swoim bezglutenowym życiu upiekłam sporo bezglutenowych babek. Czasem wychodziły zakalce, czasem świetnie wyrośnięte babki. Wszystkie miały jedną wspólną cechę: po 2-3 dniach czerstwiały na potęgę i bez dużej szklanki mleka lub herbaty nie nadawały się do jedzenia.

Bezglutenową babkę makową z mieszanki Cake Mix Liana upiekłam kilka dni temu. Miałam nadzieję, że będzie zjadliwa przynajmniej przez 1-2 dni. Ale ta babka zaskoczyła niejednego… U nas w domu wytrwała 5 dni. I ciągle była pyszna, wilgotna, puszysta, pachnąca prawdziwą wanilią. Babki skosztowała m. in. pani cukiernik ze Wschowy, pracująca w zawodzie od kilkudziesięciu lat. Ne szczędziła pochwał:

  • Idealny wypiek! – podkreśliła. – Nie jest wyczuwalne, że to ciasto bezglutenowe. To najlepsza babka makowa, jaką kiedykolwiek jadłam.

Babkę chwalił również glutenowy Daniel, zazwyczaj sceptyczny wobec piaskowych babek bezglutenowych czy kruchych ciasteczek. Tym razem był zaskoczony i… spałaszował największą porcję całego ciasta.

Chcę zaznaczyć, że mieszanka bezglutenowa do ciast Liana Cake Mix  ma dodatek mąki ryzowej oraz spulchniacza, dzięki czemu wypieki zyskują lekkość i puszystość, zachowują też długo świeżość.  Ciągle świeżą babkę zjedzą i dzieci, i dorośli na diecie bezglutenowej. Sprawdzi się też w domu samotnej osoby z celiakią  – bo moim zdaniem spokojnie przerwa tydzień i ciągle będzie świetna, poza tym można ją mrozić.

KOMENTARZE (1)

aniaw 11/12/2018 11:22
Czym można zastąpić tę mąkę. Nie jest dostepna nawet nie można sprawdzić składu.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się