W swoim bezglutenowym życiu upiekłam sporo bezglutenowych babek. Czasem wychodziły zakalce, czasem świetnie wyrośnięte babki. Wszystkie miały jedną wspólną cechę: po 2-3 dniach czerstwiały na potęgę i bez dużej szklanki mleka lub herbaty nie nadawały się do jedzenia.
Bezglutenową babkę makową z mieszanki Cake Mix Liana upiekłam kilka dni temu. Miałam nadzieję, że będzie zjadliwa przynajmniej przez 1-2 dni. Ale ta babka zaskoczyła niejednego… U nas w domu wytrwała 5 dni. I ciągle była pyszna, wilgotna, puszysta, pachnąca prawdziwą wanilią. Babki skosztowała m. in. pani cukiernik ze Wschowy, pracująca w zawodzie od kilkudziesięciu lat. Ne szczędziła pochwał:
Babkę chwalił również glutenowy Daniel, zazwyczaj sceptyczny wobec piaskowych babek bezglutenowych czy kruchych ciasteczek. Tym razem był zaskoczony i… spałaszował największą porcję całego ciasta.
Chcę zaznaczyć, że mieszanka bezglutenowa do ciast Liana Cake Mix ma dodatek mąki ryzowej oraz spulchniacza, dzięki czemu wypieki zyskują lekkość i puszystość, zachowują też długo świeżość. Ciągle świeżą babkę zjedzą i dzieci, i dorośli na diecie bezglutenowej. Sprawdzi się też w domu samotnej osoby z celiakią – bo moim zdaniem spokojnie przerwa tydzień i ciągle będzie świetna, poza tym można ją mrozić.