Blog

4

Hit! Pszenno owsiany chleb Bezglutenowej Mamy, bez miksów

12/05/2022

Hit! Pszenno owsiany chleb Bezglutenowej Mamy, bez miksów

12/05/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kto z celiakią nie marzy o smaku pszennego chleba bezglutenowego, sprężystego, pachnącego i mięciutkiego? Chyba nie ma takiej osoby, dlatego opracowałam nowy przepis: to pszenno-owsiany chleb od Bezglutenowej Mamy.  Zaraz zaraz, ale chleb bezglutenowy pszenno – owsiany: czy to jakiś żart? Przecież zwykły owies i pszenica to zboża zakazane w diecie bezglutenowej! Już wyjaśniam.

Otóż taki chleb jest bezpieczny dla osoby z celiakią, jeśli zostanie upieczony w domu, z bezglutenowych składników. Zobaczcie to poniżej, w przepisie. Jestem z niego bardzo dumna. To hit: pszenno owsiany chleb bezglutenowy – bez miksów. Chleb bezglutenowy, który smakuje i pachnie jak pszenny, co potwierdziło już wielu glutenożerców. A dodatek cudownej skrobi ryżowej to gwarancja elastycznego i cudownego miękiszu! Nie zastępujcie jej innymi skrobiami, nie warto psuć efektu. No, do dzieła, ten chleb zawsze się udaje! I smakuje rewelacyjnie choćby we włoskim stylu: z dobrą oliwa z oliwek.

I od razu uspokoję: nie bójcie się skrobi pszennej bezglutenowej. Jest bezpieczna dla osób z celiakią, szkodzi tylko osobom z alergią na pszenicę. Można ją kupić m. in. w sklepie internetowym Glutenexu.

Spytacie jeszcze, czy taki pszenno – owsiany chleb bezglutenowy dla dzieci będzie ok? Czy zaakceptują jego smak? Tak, sprawdziłam to na moim 12-letnim Antku, który jest bardzo wymagający w temacie pieczywa. I powiedział, że chleb jest super! na dodatek ma dość jasny kolor, podobny do chleba pszennego, jest mięsisty, lekki – same zalety. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Pszenno-owsiany chleb bezglutenowy- składniki

forma około 25×11 cm

  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g skrobi pszennej bezglutenowej
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
    można zmielić płatki bezglutenowe w młynku do kawy
  • 50 g skrobi ryżowej bezglutenowej
  • 50 g gryczanej mąki bezglutenowej
    można zmielić kaszę
  • 1 łyżeczka błonnika psylium
    bez glutenu
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 320 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy

Pszenno-owsiany chleb bezglutenowy – wykonanie

  • formę wyłóż papierem do pieczenia
  • ziemniaki dokładnie rozgnieć widelcem
  • do miski wsyp wszystkie mąki, skrobie, błonnik psylium, sól; wymieszaj
  • dodaj suszone drożdże lub świeże, rozpuszczone w 3 łyżkach letniej wody (odjętych z porcji podanej w przepisie)
  • wlewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • WYKONANIE W THERMOMIXIE: wszystkie składniki włóż do naczynia miksującego, wyrób 5 minut w programie Ciasto
  • ciasto na owsiano – pszenny chleb bezglutenowy przełóż do keksówki; ciasto będzie gęste i klejące, ale nie może być gliniaste
  • mokrą łyżką wyrównaj powierzchnię, zrób kilka powierzchownych nacięć
  • jeśli białko jajka jest dozwolone w Twojej diecie bezglutenowej, posmaruj nim powierzchnię ciasta i posyp płatkami owsianymi bezglutenowymi
  • formę przykryj mokrą ściereczką lub folia spożywczą i ustaw w nieprzewiewnym miejscu
  • ciasto na pszenny chleb bezglutenowy ma rosnąć około 30-40 minut, aż niemal podwoi objętość; pamiętaj, by nie wyrosło ponad brzegi keksówki

Pszenno – owsiany chleb bezglutenowy – pieczenie

  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, opcja góra – dół
  • na środkową półkę wstaw wyrośnięty chleb
  • piecz około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka
  • wystaw keksówkę z piekarnika, ale jeszcze przez około 10 minut nie wyjmuj chleba
  • po tym czasie ustaw chleb na metalowej kratce, by odparował i ostygł
  • krój dopiero, gdy całkowicie ostygnie (inaczej jest ryzyko powstania wtórnego zakalca)
  • przechowuj  bawełnianej lub lnianej ściereczce w temperaturze pokojowej, nigdy w worku

Czy można mrozić pszenno – owsiany chleb Bezglutenowej Mamy?

Zaletą tego chleba jest to, że długo zachowuje świeżość. To zasługa ziemniaków oraz razowych mąk bezglutenowych, pełnych błonnika. Dzięki temu ten chleb bezglutenowy pozostanie świeży nawet przez tydzień. Wystarczy tylko jedną odkrojoną kromka zakrywać miękisz i będzie pycha! Do tego dobrej jakości oliwa z oliwek i ….. niebo.

Jeśli jednak z różnych względów chcecie mrozić chleb bezglutenowy – ten się oczywiście „nadaje”. Wystarczy pokroić go w kromeczki, rozłożyć na drewnianej desce i zamrozić. Potem przekładasz kromki do pudełka lub woreczka, opisujesz i gotowe. Odmrażanie jest proste: w temperaturze pokojowej lub w tosterze.

Przyznam, że osoby z celiakią powinny być zapobiegliwe, i na wszelki wypadek mieć w zamrażarce parę kromek dobrego chleba. Tym bardziej, że dobry chleb można posmarować i obłożyć dodatkami nawet w zamrożonej postaci, a po 1-2 godzinach zjeść ze smakiem w szkole lub w pracy. Będzie idealny!

To by było na tyle. Jestem ciekawa, czy mój hit: pszenno – owsiany chleb Bezglutenowej Mamy bez miksów spełni Wasze oczekiwania. Czekam na komentarze 😍

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (4)

Ewelina 14/09/2022 08:39
Czy błonnik psylium można zastąpić łuską babki jajowatej? Akurat tą mam w domu :-)
Bezglutenowa Mama 16/09/2022 13:53
Tak, oczywiście :)
Beata 11/07/2022 17:48
Dzień dobry. Przepis wygląda bardzo fajnie. Mam tylko pytanie, czy ziemniaki gotujemy z solą, czy bez?
Bezglutenowa Mama 16/09/2022 13:52
Można z solą, można bez, to nie ma żadnego znaczenia :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się