Kto powiedział, że tradycyjne pączki bezglutenowe muszą rosnąć na drożdżach? A co ma zjeść człowiek z celiakią, który nie może drożdży? Ha, pal licho tradycję, mam przepis na bezglutenowe pączki bez drożdży, a jednocześnie lekkie i pulchne jak wata cukrowa. To bezglutenowe pączki hiszpańskie, zwane też pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Powstają z ciasta parzonego, z identycznego jak ptysie bezglutenowe (przepis znajdziesz poniżej, w pomarańczowej ramce). Oczywiście smaży się je w głębokim tłuszczu (ach te kalorie) i ozdabia słodziutkim lukrem. Takie bezglutenowe pączki wiedeńskie (w ogóle bez sensu te nazwy, bo gdzie Hiszpania, a gdzie Wiedeń 😁) są idealne na świętowanie Tłustego Czwartku.
Pierwszy raz pączki bez drożdży spróbowałam w cukierni Vaniliowa pod Poznaniem, a potem podczas ferii w pensjonacie Moje Tatry i dlatego wymyśliłam sobie, że jeśli sytuacja pozwoli i spotkamy się u Eli i w tym roku (bezglutenowe wakacje zimowe 2021), na pewno nasmażymy całą górę pączków – hiszpańskich i wiedeńskich w jednym 😎. Już zamówiłam w tym celu zapas nowej, słowackiej mąki bezglutenowej Liana Cake Mix, która ma lekką konsystencję i dodatek spulchniaczy i jak sprawdziłam, jest idealna do tego przepisu. W ogóle jestem fanką słowackich produktów bezglutenowych, a mąk Liany w szczególności (super jest też ich specjalna mąka na bezglutenowe pączki na drożdżach, foto na dole wpisu). Tadam, teraz poznajcie szczegóły i przetestujcie wszystko przed Tłustym Czwartkiem. Skład jest bogaty i jest tłuściutki jak się patrzy, ma też sporo jajek: aż 6 sztuk na 20 pączków!
DODATKOWO
Jak wspomniałam na początku, pojawiła się w Polsce w stałej sprzedaży nowa, słowacka mieszanka stworzona specjalnie do bezglutenowych pączków i innych słodkich ciast drożdżowych. To Bakery Mix marki Liana, wzbogacona o spulchniacze, dzięki którym bezglutenowe ciasta drożdżowe lepiej rosną i są bardziej puszyste. Można z niej upiec makowce, drożdżówki, chałki, placek drożdżowy, rogale marcińskie, pączki – wszelkiego rodzaju drożdżowe pyszności na słodko. Jak dotąd to jedyna dostępna w Polsce specjalna mieszanka bezglutenowa do słodkich wypieków drożdżowych. Marka Liana ma osobne mieszanki do wypieku białego pieczywa, do ciemnego pieczywa, a także do słodkich ciast na bazie proszku do pieczenia lub sody (babki, pierniki, murzynki, tarty, ciasteczka itp.). Wszystkie ich mieszanki, a także dodatki dopieczenia (cukier wanilinowy i cynamonowy, węglan sodu, proszek do pieczenia, polewy cukrowe, kakao itp.) można kupić w sklepie internetowym Jedz Bez Glutenu (który ma też w bardzo dobrych cenach cały asortyment marki Dr. Schär.
Może się zdarzyć, że nie zdążysz przygotować domowych pączków bezglutenowych, hiszpańskich, polskich ani wegańskich…. Co wtedy? Absolutnie nie rezygnuj ze świętowania Tłustego Czwartku! Gotowe pączki bez glutenu, mleka, laktozy, skrobi pszennej oraz oleju palmowego zamówisz przez Internet w sklepie Putka Bez Glutenu KLIK – te pączki są oblane lukrem, obsypane skórką pomarańczową (na zdjęciu) i mają śliwkowe nadzienie. W sklepie Bezglutenowy Hert można natomiast kupić pączki z nadzieniem różanym. Najtrudniej zdobyć pączki bezglutenowe od Jarzębińskich z Pomorza – firma nie prowadzi sklepu internetowego, a produkty można tam zamawiać za pośrednictwem e-maila. Jak co roku jakieś bezglutenowe i wegańskie pyszności na Tłusty Czwartek przygotuje pewnie Atelier Smaku, a także lokalne, specjalistyczne cukiernie i piekarnie bezglutenowe.
KOMENTARZE